Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

5-те най-красиви акведукта в Римската империя, превърнали се в символ на красотата в архитектурата

Акведуктът е изкуствен канал, използван за транспортиране на вода от отдалечен източник до конкретно желано място, като град или селскостопанска зона. Най-простите и по-примитивни форма на акведукти са използвани още в ранните етапи на развитие на Египет, Асирия и Вавилон. Те се състояли само от отворен канал, изкопан между реката и града, където водата се е движила само по инерцията, причинена от гравитацията. По-сложни акведуктни системи се развили по-късно в Персия (днешен Иран), но римляните превърнали тази необходимост в грандиозни архитектури и инженерни чудеса, много от които са оцелели и до днес, напомняйки ни за величието на Римската империя и нейните всевъзможно достижения в почти всички сфери на обществото. Нека разгледаме 5-те най-красиви акведукта в Римската империя, превърнали се в символ на красотата в архитектурата.

Римляните изградили множесво акведукти, за да осигуряват постоянен поток от вода в градовете, в които все повече обществени бани, фонтани и обикновени домакинства имали желание да имат непрекъснат достъп до вода. Акведуктите обикнове се изграждали от комбинация от камън, тухли и специален вид пясъкообразна вулканична пепел, наречен поцолан. Докато големите арка и сгради несъмнено оставят най-ярко впечатление в съзнанието ни, то акведуктите са били не по-малко важни и ценни, както от практическа гледна точка, така и по отношение на естестическата наслада, тъй като не би било без основание, ако ги наречем произведения на изкуството.

По-голямата част от системата на римските водни пътища била, подобно на модерната канализация, организирана под земята

Канали, построени в скалите или специално изкопани канали, които впоследствие са покрити, скривайки се под повърхността, са “донасяли” водата там, където е била нужна, и където е било възможно да се случи. Само на местата, където се е налагало да се преодоляват високи пропасти, долини или низини, тръбопроводът се пренасъл върху мостове, свързващи обикновените канали. От приблизително 415-те километра дълга система от акведукти в Римската империя, само около 48 километра от нея се състояли от  тези достолепни, епохални и масивни структури.

Независимо че наследството на Римската империя е повече от богато и разнообразно, дори в сферата на акведуктите има примери, които със своите естестически, инженерни и технически качества се извисяват на останалите подобни значими инфраструктурни проекти от онова време. Спрели сме на 5-те най-красиви и ценни акведукта, разказвайки накратко и тяхната история.

Акведуктът в Сеговия, Испания

Акведуктът на Сеговия е една от най-значимите и най-добре запазените древни архитектурни структури на Иберийския полуостров, които са съхранени и до днес. Градът и акведукта се намират в Испания. Акведуктът е най-важната архитектурна забележителност на града и е бил използван активно чак до 20-ти век. Акведуктът е транспортира водите от река Фуенте Фрия, разположена в близките планини, на около 17 километра от града. Водата изминава още 15 километра, преди да пристигне в града.

В най-високата си точка акведуктът достига височина от 28,5 м., включваща почти 6-метровите основи и поддържаната от общо 167 подпорни арки основна част.

Акведуктът е построен от необработени, тухлени гранитни блокове. През римската епоха всяка от трите най-високи арки показвали със знак от бронзови букви името на строителя  заедно с датата на строежа. Днес два от тези надписи са все още видими – по един от всяка страна на акведукта. Времето на строителството акведуктът на Сеговия е спорно и все още подлежи на дискусии и спорове в научните среди, но повече специалисти се обединяват около идеята, че вероятно той е бил изграден по времето на император Веспасиан. Акведуктът е обявен за паметник на Световното наследство ЮНЕСКО през 1985 г.

Пон дю Гар, Франция

Пон дю Гар е акведукт, преминаващ над река Гардон, намираща се в южна Франция. Тази конкретна част е елемент един 50-километрво впечатляващ воден маршрут, изграден от римляните, за да се пренася вода от извор в малкия град Юзес до римската колония Nemausus, т.е. град Ним в наши дни. Построен през 1-ви век от н.е., Пон дю Гар е най-високият от всички римски акведукти и е най-добре запазеният след Акведукта на Сеговия, който вече разгледахме.

Пон дю Гар е висок 48,8 м., а откленението е минимално и се равнява на коефициент едва 1 на 3 000, което е показателно за изключителната прецизност, която римските инженери успяват да постигнат, използвайки единствено елеменарна спрямо днешните стандарти технология.

Смята се, че акведуктът е пренасял 200 000 кубически метра вода ежедневно до фонтаните, баните и домовете на жителите на един от най-важните центрове на Римската империя в Южна Франция – Ним. Според повечето историци акведуктът продължава да се използва до около 6-ти век, като някои части остават в употреба и векове след това, но липсата на поддръжка след 4-ти век предполага, че съоръжението все почесто се запушвало от влиянието на минералната вода и отломки, които в крайна сметка водили да невъзможност водата да продължава пътя си към Ним.

След разпадането на Римската империя и изоставянето на Пон дю Гар като водоснабдително съоръжение , акведуктът остава до голяма степен непокътнат, поради огромна си важност като мост над реката, чието преминаване коствало на пътуващите солена такса.  В продължение на векове местните владетели и епископи били отговорни за поддържането на Пон дю Гар в замяна на правото да събират такси от пътешествениците и търговците, които го използват, за да пресекат реката, въпреки че някои от камъните, с които е построен Пон дю Гар са били откраднати, а през 17-и век са нанесени сериозни щети върху съоръжението.

Пон дю Гар привлича все по-голямо внимание от 18-ти век насам и постепенно се превръща във важна туристическа дестинация. През последните 200 години са извършени множество ремонтни дейности, поръчани от местните власти и френската държава. Последният сериозен ремонт завършва през 2000 г. с откриването на нов посетителски център. Сложен е край на движението по моста, а също така са премахнати и сградите от моста, както и тези в района непосредствено около него. Днес Пон дю Гар е една от най-популярните туристически атракции на Франция.

Акведуктът на Валент, Турция

Известно е, че Акведуктът на Валент е бил построен от римския император Валент в края на ІV в. от н.е. Именно неговото име носи акведукта и до днес. По-късно той е възстановен от няколко османски султана и е една от най-важните забележителности в най-големия турски град и световен мегаполис – Истанбул.

Акведуктът на Валент, който първоначално бил захранван с вода от склоновете на хълмовете между Каджитане и Мраморно море, е бил само една от крайните точки на сложна система от акведукти и канали. Общата дължина на мрежата надхвърля 250 километра, най-дългата подобна система в античността, която се простирала през стотиците хълмовете на Тракия и подсигурявала с вода огромния Константинопол.

Акведуктът на Валент е с дължина от 971 метра и максимална височина от 29 метра. С изключение на завой, който позволява изграждането на джамията Фатих, акведуктът се движи перфектно право. Акведуктът се намира в Истанбул, в квартал Фатих, и обхваща долината между хълмовете, заети днес от Истанбулския университет и Фатих джамия (на турски: Fatih Camii, в превод „Джамията на завоевателя“). Оцелелият до днес участък е с дължина 921 метра, което е с около 50 метра по-малък от първоначалната дължина.

 

Акведуктът Феререс, Каталуния, Испания

Мостът Феререс известен също като Моста на Дявола е акведукт с дължина 249 метра, който е част от римския акведукт, построен за водоснабдяване на древния град Тарако, известен днес като Тарагона и намиращ се в Каталуния, Испания. Акведуктът  Тарако отвеждал водата от река Франколи и захранвал населението на Тарагона. Градът се намирал на 15 километра южно от реката.

 

Датата на изграждане на акведукта не е категорично потвърдена. Някои смятат, че той е построен през епохата на Август през I в. от н.е. Период, който съвпада с активно строителство в района и скоростнос разширяване на града. Акведуктът Феререс бил използван до Средновековието, като е било “ремонтиран” няколко пъти, включително през 10-ти век по време на управлението на Абд ар-Рахман III, Халиф на Кордоба. Различни мерки, насочени към опазването на това изключително чудо на инженерната мисъл, са извършени през последните 200 години и днес акведуктът изглежда прекрасно.

Acueducto de los Milagros, Испания

Acueducto de los Milagros или Акведуктът на чудесата е сериозно повреден римски морски мост, част от акведукта, построен с цел водоснабдяване на римската провинция Emerita Augusta, днес град Мерида в Испания.

За съжаление, само сравнително малък участък от акведукта все още може да бъде видян, тъй като, поради различни причини през вековете, Acueducto de los Milagros постепенно се разрушава.

Смята се, че е Акведуктът на чудесата е бил построен през 1 век от н.е., а втора фаза на строителството ( или обновяване и реставриране според някои историци) се случила около 300 г. сл. Хр. В по-късните векове жителите на Мерида го нарекли “Акведуктът на чудесата”, заради страхопочитанието и благоговението, което предизвиквал у местни и чужденци.

Акведуктът е запазен като част от Археологическия ансамбъл на Мерида и е обявен за обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Историята на най-красивата млекарница в света

Магазинът за млечни продукти „Пфунд“ (нем. Pfunds Molkerei) е най-красивата млекарница в света според

Нан Мадол – руините в Микронезия, вдъхновили писателя Лъвкрафт

На далечен остров в екзотичната Микронезия се крият руините на някогашен каменен град. Там,

Най-красивата и футуристична библиотека в света

Възможно е вече да сте чували за световната архитектурна компания от Холандия MVRDV, чийто

Експлозия от цветове: пищните камиони на Пакистан

Камионите в Пакистан са като никои други по света. От шофьорската кабина до задната

Abstract Aerial Art: спиращи дъха снимки от птичи поглед

Да зърнеш от високо е мечта, която преследва всеки човек от детството му. Аерофотографията

„Алеята на вождовете“ – подводният музей-машина на времето в Тарханкут

Тарханкут – това не е име на планина в Средна Азия или древен град-наследство

Зловещи и съблазнителни: как се е появил митът за съществуването на русалките

Кой не е чувал за „Малката русалка“ – завладяващата приказка на Ханс Кристиан Андерсен,

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Ар Нуво: Движението в изкуството, което властва в края на 19-и и началото на 20-и вeк

Ар Нуво е стил в изкуството и архитектурата, популярен между 1890-те и началото на

Увлекателна анимация показва как Версайският дворец се е променил в течение на 400 години

Франция е една от най-посещаваните страни в света и несъмнено прочутият Версайски дворец е

За първи път: революционните 100% рециклиращи се маратонки на Adidas

След като през 2016 година германската компания Adidas обяви, че си е поставила за

Мумифицирането: Въпроси и отговори за древния египетски ритуал за съхраняване на мъртвите

Египетските мумии изумяват хората по целия свят. След като в края на 19-и и

Как манията ни да правим снимки се превръща в заплаха за спомените ни

Няма нищо по-хубаво от изобретяването на фотоапарата. Любими, омразни, скъпоценни – всички имаме запомнящи

Какво се случи с хипи движението и защо изчезна от радара на историята?

Хипи движението е романтичен спомен за отминали времена. Хипарството, както още се нарича, е

Червената стена – архитектурния шедьовър на брега на Средиземноморието

Този новаторски постмодерен жилищен комплекс е емблема на крайбрежието на курортния град Калп, Испания.

Кое родното място на джаза?

Джазът е много популярен музикален жанр, който възниква в чернокожите американски общности в Ню

Къде историците смятат, че се е зародил Ренесансът?

Ренесансът е епоха на европейско културно, икономическо, политическо и художествено възраждане, което се простира между

Как Хонг Конг превърна Брус Лий в най-великия майстор на бойните изкуства

Брус Лий – само произнасянето на името му предизвика спомени за виртуозни удари и

Защо изчезнаха романтичните филми?

Неусетно или не романтичните филми станаха застрашен вид. Дали това е защото Холивуд не

3D модел на разтопяваща се снежинка – на кого и защо му трябва

Не и на дядо Коледа. Когато става дума за снежинките и интереса към тях, първото

5 изобретения от Италианския Ренесанс, които днес ползваме

Ренесансът (1300-1600 г.) е възход не само на изкуството и литературата в Европа, но

Индиана Джоунс на изкуството откри рядък артефакт

Мъжът с прякор „Индиана Джоунс в света на изкуството“ доказа за пореден път прозвището

Да превърнеш стара телефонна кабина в уютна публична библиотека

Култовите червени телефонни кабини, които всички познаваме, и които могат да бъдат открити в

Планетата ни като изкуство: Най-красивите сателитни снимки на Земята

Родената като съвместен проект между НАСА и Геологическа топографска служба на САЩ, програмата Landsat

Раят на цветята в Hitachi Seaside Park в Япония

Паркът Hitachi Seaside, намиращ се в Хитачинака, префектура Ибараки, Япония, до плажа Аджигаура ,

Необикновената красота на най-странният “кораб” в света – RP FLIP

Американската служба за морски изследвания притежава един пример за изключително странно океанографско оборудване. То

Барселона – градът, в който боклукът се превръща в изкуство

Търкалящият се по асфалта прокъсан маркуч, няколко бурканчета и стара тръба могат да се

Могат ли хиляди дъвкани и изхвърлени дъвки да бъдат изкуство?

Ако сте гнусливи или лесно започва да ви се гади, може би е добра

Тайчунг – градът-произведение на изкуството в Тайван

Скрито в един от ъглите на големия град Тайчунг в Тайван, съществува едно малко

3D изложби на картини позволяват на слепи хора да се докоснат до шедьоврите на изобразителното изкуство

Музеят Прадо в Мадрид беше първият световен музей, който се насочи към изграждането на

Срещу 10 долара на вечер може да отседнете в реално копие на стаята на Винсент Ван Гог

The Art Institute в Чикаго е създал реплика в реален мащаб на известната спалня

Как един чистач основава музей, спасявайки 40 000 предмета от боклука?

Изключителното многообразие и богатсво от предмети може да накара челюстта ни да увисне. Молина

Уникални и забравени снимки от първата австралийска експедиция до Антарктида бяха намерени

През 1911 г. група учени и авантюристи заминават на първата австралийската експедицията, която се

Портретите, които показват как са изглеждали жителите на Египет преди 2000 г.

С помощта на изкуството понякога можем да научим как нашите предци са изглеждали, живели,

Светът почете паметта и наследството на Стивън Хокинг (галерия)

Светът изгуби еднa от най-ярките си звезди на 14 март 2018 г., когато Стивън

Възможно ли е един тир да бъде поле за изява на изкуството?

Повече от 40 години японските шофьори на камиони украсяват своите “работни места” (ако бихме

Фотография на “атом” спечели наградата “Научна фотография на годината”

Съветваме ви да си сложите очилата, за да се насладите на наградената фотография. Тя

Миниатюрен град Wunderland в Германия, който може да разгледате от вкъщи

Изложението “Miniatur Wunderland” e разположено в Хамбург, Германия и представлява една най-голямата железопътна линия

Кои са най-големите музеи, посветени на изкуството в света?

Музеите често предлагат широки и просторни пространства, които са повече от необходими за показването

Епохалната минималистична църква “Грюндвиг” в Копенхаген, Дания

В датската столица Копенхаген може да бъде посетена една от най-красивите и семпли църкви

Великите картини: Мистерията на „Момичето с перлената обица“

„Момичето с перлената обица“  е световноизвестна картина от 17-ти век, дело на нидерландския художник

Особената красота на автобусните спирки в Съветския съюз

Независимо дали сме почитатели на стила, който комунизма налага в изкуството, архитектурата и оформлението

Какво е да се родиш без лице? Рецензия на филма „Чудо“

Във филма „Чудо“ персонажите Изабела Пулман, майка на Огъст и жена на Найт Пулман

Как една напълно унищожена фреска спаси испански град от бедността?

Осемдесет и три годишната Сесилия Хименес е имала единствено и нищо друго освен добри

Да поиграем на криеница с…Агата Кристи

Най-новата екранизация на романа на Агата Кристи „Убийство в „Ориент експрес“ е мащабна продукция

Картина на Леонардо да Винчи беше продадена за рекордните $450.3 милиона

Съвсем наскоро ви разказахме историята на една забравена, но гениална картина на великия Леонардо

Новият „Лувър в Абу Даби“ – френски шик и източно великолепие

Просто да не поварва човек на очите си, когато чете новината за появата на

Вижте как прах и мръсотия от 200-годишна картина биват изчистени (видео)

Търговецът на картини и художествено изкуство, автор и водещ на Би Би Си Филип

Арт-дилърът Ив Бувие се избави от безмитните си пристанищни складове

Ив Бувие продаде своята империя от складове със свободен митнически режим. Компанията Natural Le

„Демонът на революцията“ от 1917 г. я прави с германски пари

Обективният прочит на историята е нужен на всички, но на болшевиките техния им е

Сюрреалистичното ръководство за вино на Салвадор Дали беше преиздадено за първи път от 40 години (галерия)

Последно публикувано през 1978 г., “The Wines of Gala” е ексцентричен справочник, създаден от

Sotheby’s се напряга да завладее руския пазар отвътре

Санкциите са си санкции, а печалбата – печалба. И храбрец, в областта на търговията

Обич и омраза за филма „Матилда“, разказващ за последния руски император – Николай ІІ

На калпавата ракета обикновено ѝ пречи Космосът, на калпавия политик – творецът. Тази сентенция

Кои TV сериали ще гледа светът през 2018-та и 2019-та година на XXI в.

В Кан се откри тазгодишният фестивал (и панаир) Mipcom, на който се показват най-перспективните

Световноизвестните картини, които са имали свои тайни в продължение на векове (част 1)

Макар и да е трудно да си го представим от гледната точката на модерността

Фотограф прекара цяла вечност в музея в очакване на посетителите да се съчетаят с произведения на изкуството

Повечето от нас са били отегчени поне веднъж в нашия живот, стоейки в музей,

Превръща ли се този африкански град в нов световен културен център?

Поради различни политически, социални и исторически причини изкуството остава дълго време на заден план

Имате шанс да си купите картина на Леонардо да Винчи “само” за $100 млн.

Възбудата и очакване бяха изпълнили въздуха в офиса на британската аукционна къща Кристис в Ню

„Блейд Рънър 2049“ – потенциална класика, която да гледате

 „Блейд Рънър 2049“ е тук. Когато прави филм Дени Вилньов е един от малкото световни

Как автоматът Калашников завоюва света на изкуството

В Деня на оръжейника  в Москва тържествено бе открит паметник на Михаил Калашников, изпълнен от

Роман Бабичев: “Колекцията има свой собствен живот и аз не бих се наел да предскажа нейната съдба”

Колекционерът на руско изкуство Роман Бабичев от ХХ век разказва пред TANR как върви

Френски учени откриха скица на голата Мона Лиза, за която се вярва, че е дело на Леонардо да Винчи

Голата картина, която притежава удивителна прилика с, може би, най-известната картина в света –

Докоснете се до тайнствените скици и записки на Леонардо да Винчи

Какво знаете за Леонардо да Винчи? Той е нарисувал “Мона Лиза”! Можел е да пише

Как рекламната агенция Ogilvy дорисува световноизвестни портрети в цял ръст?

Фестивалът в Кан от 2017 г. приключи, a световната рекламна агенция Ogilvy Чикаго спечелиха

Изгубен преди 400 години шедьовър на Паул Рубенс беше открит и изложен в галерия

“Изгубен” портрет на фламандския художник Паул Рубенс беше открит след почти 400 години Една от

Едо Бертолио. “Жан-Мишел Баскиа в шлем за ижгра на американски футбол. 1981 г.“ (фрагмент). Photo: © Edo Bertoglio, courtesy of Maripol. Artwork: © The Estate of Jean-Michel Basquiat. Licensed by Artestar, New York
Какво ще ни покажат световните художествени галерии през сезон 2017-2018?

Една от най-значителните прояви, с които се открива сезонът на художествените изложби в световните

„Туин Пийкс“ завърши – колко мило, колко жалко!?

Рядко, но се случва – дори и в Америка. Третият сезон успя убедително да

Тайвански музей дигитализира огромната си колекция от многовековно китайско изкуство

През 1948 г., сред хаоса на гражданската война в Китай, националистическите сили, борещи се

Богатите се надяват че с пари може и да се купи любов. Всеки за себе си преценява доколко са прави
„Треска за лалета” – цветен венец на зрителските изненади

Поговорката гласи: „Когато бог иска да накаже някого – прави го безумен“ Богатият бюргер кани

Директорът на Кинофестивала в Кан и Института “Братя Люмиер” Тиери Фремо (Thierry Frémaux)
Интервю с директора на Кинофестивала в Кан и Института “Братя Люмиер” Тиери Фремо

Най-важните за киното са качествените зрители Този човек е една от малкото живи легенди в

Грета Гарбо – с две участия „Любов“ от 1927 г. и „Анна Каренина“ през 1935 г.
„Анна Каренина“: от писателския ръкопис през режисьорския синопсис до големия екран

Според съобщенията на ежедневния печат у нас: „Над 5,5 милиона българи са гледали различни

Златосърмена бродерия по червен копринен бархет, украсен с позлата сребърен метален корсаж и медалион, изграждат не само външния вид на персонажа но и говорят за неговия статус
Кой бродира костюмите в „Игра на тронове“? (част 2)

      Натиснете тук, за да прочетете част 1 на нашия разказ. Друг архитект,

Костюмът на Аря Старк е украсен с апликация на бродирани ленти
Кой бродира костюмите в „Игра на тронове”? (част 1)

Да облечеш четири кралски двора и седем царства не е лесна работа Златовезана декоративна бродерия

Впечатляваща изложба, свързана с тракийското изкуство и култура, ви очаква в Казанлък

Изложбата „Археологически проучвания на тракийската култура в Казанлъшката долина” е експонирана на площад „Севтополис”

“Анабел 2: Сътворението” – когато куклата убива, как зрителят потръпва

Единственият човек в България, който може да даде компетентно мнение по съществото на този

Ето как изглежда филмовият капитан от специалните войски в отставка, който си търси работа в цивилното общество – в ролята Антонио Бандерас.
SЕCURITY („Нощен охранител“) – Екшън клишета под индиго

Режисьор на филма „Нощен охранител“ (Security) е Ален Дероше, който в своята творческa биoграфия

Скръб, смърт и тъга по поречието на „Ветровитата река“

Тейлър Шеридан показа, че от добър сценарист може да се получи и добър режисьор Когато

Картините разказват – за какво и на кого?! Мислите на колекционера Юрген Кьониг

Защо картините могат да разказват? Какво чуват хората когато видят картината? Доколко шумен може да бъде

Колекционерът Бернар Арно в интервю: „Нищо не продавам. Само събирам!“

БЕРНАР АРНО е име, известно на целия делови свят. Той е бизнесмен и колекционер, индустриалец

Награждаване на млади художници – БАЗА 2017- първа стъпка за признаване на професионални успехи

Наградата БАЗА за 2017 г. спечели  Мартина Вачева. В Софийска градска художествена галерия (СГХГ),

„Измамените“ на  София Копола – американската историята като костюм

Филмът на София Форд Копола  „Измамените“ (The Beguiled) печели награда на фестивала в Кан В

Изкуството преобразява къща, която предстои да бъде разрушена

Неговото име е Тайрон Райт. В артистичните среди обаче той е популярен с псевдонима

Скица на Доналд Тръмп бе продадена за 29 000 долара

Скица на гледката към Манхатън, нарисувана лично от настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп,

Аржентинска артистка в Германия изгради реплика на Партенона от 100 000 забранени книги

Южноамериканската концептуална артистка Марта Мунихин представи последния си проект, който е изграден под формата

Продадоха първото селфи на Анди Уорхол за 6 милиона лири

Т.нар. “първо селфи” на Анди Уорхол бе разиграно на търг в Sotheby’s, Лондон. Изображението бе

5-годишното момиче Каси дари 750$, рисувайки страхотни галактики

Запознайте се с 5-годишната Каси, която е съумяла да почуства емоции и да предприеме

Разпродават арт колекцията на Рокфелер

Личната колекция на милиардера Дейвид Рокфелер, състояща се от близо 2000 произведения на изкуството,

Пясъчните фантазии на Тошихико Хосака

Тошихико Хосака започва да изработва пясъчни скулптури в художественото училище и използва плажове и

Да видиш картините на Пабло Пикасо в 3 измерения

Базираният в Пакистан цифров художник Омар Акил е огромен почитател на изкуството на Пабло