Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Грета Гарбо – с две участия „Любов“ от 1927 г. и „Анна Каренина“ през 1935 г.

„Анна Каренина“: от писателския ръкопис през режисьорския синопсис до големия екран

Според съобщенията на ежедневния печат у нас: „Над 5,5 милиона българи са гледали различни филми, като близо 1 милион са се оказали заклети киномани и са посещавали 4 или повече пъти кината в страната“ (Монитор, 24 авг 2017). Доколко обаче нашенецът обича да ходи на кинофестивали е друг въпрос. Особено ако на такъв, като „Любовта е лудост“ гост от първа величина е: „Карен Шахназаров – руски режисьор сценарист, продуцент, директор на „Мосфилм“.

Първото филмиране на романа – в епохата на „Великия ням“

Първото филмиране на романа – в епохата на „Великия ням“

След официалното откриване ще се излъчи последният му филм „Анна Каренина. Съдбата на Вронски“ (24 часа, 24 авг 2017). Този филм вече бе пуснат по телевизията в Руската Федерация

На този роман му върви в „екранно отношение“. Още с излизането на ръкописа, а това се случва в епохата на нямото кино, тогавашните кинематографисти го обикват и тази любов продължава и до ден-днешен. За това има няколко причини. Първата от тях без съмнение е тази, че текстът излиза изпод перото на такъв гигант като Лев Толстой. Втората е, че произведението е написано в навечерието на втората „техническа революция“, когато фотографията, звукозаписът и киното променят съзнанието на хората и, наред с литературата, стават основа на дневния ред на цивилизованите общества. Третата и може би най-важна причина е, че текстът на романа в най-голяма степен се оказва „кинематографичен“ поради ясно изведената драматургия на конфликта, добре очертаните характери на героите и възможност за адаптация на текста към друг вид изкуство.

Историята на пресъздаването на романа със средствата на киното са от 1910 г. – няколко месеца преди смъртта на писателя, а географията им се разпростира на четири континента – В Африка – Египет, в Азия – Индия, В Америка – САЩ и Аржентина, в Европа – Русия, след това Съветския съюз, Германия, Великобритания и Франция. Във връзка с показването на последната екранизация на този роман нека си припомним историята на този процес.

Грета Гарбо – с две участия „Любов“ от 1927 г. и „Анна Каренина“ през 1935 г.

Грета Гарбо – с две участия „Любов“ от 1927 г. и „Анна Каренина“ през 1935 г.

Броени седмици след излизането му от печат произведението на писателя, дори по съвременните ни мерки, се превръща в бестселър

Текстът е преведен на много европейски езици и бързо става любим на четящата публика. Кайзерова Германия е първата страна в света, която открива дългият път на филмирането на текста на романа. Лентата не е запазена и за първите опити „Анна Каренина“ да бъде показана на екран съдим само по данни на тогавашната преса. Отново през 1910 година, но по-късно от немците се стресват и кинодейците на Царска Русия. Морис Метр – поданик на империята, е първият режисьор, който се заема със снимането, а в ролята на Анна на съдбата е било угодно да постави -актрисата Сорочтина, а тази – на младият граф Вронски се играе от Николай Василиев.

Съдбата на кинолентата е подобна на немската – отново не е запазена. След 4 години, в навечерието на Първата световна война, в Русия се прави втория опит за екранизация като със снимачния процес се заема кинокомпанията „Тиман и Райнхардт“. Ролята на Анна този път се изпълнява от младата професионална актриса Мария Германова.  По-късно тя емигрира в Париж  и този роля остава нейната единствена следа в руското дореволюционно кино. Филмът е забележителен с това, че дава тласък на кинокариерата на Вера Холодная, която по-късно се превръща в една от ярките звезди на нямото руско кино. От този филм тръгва и творческата биография на Аладимир Гардин като киноактьор.

На Грета Гарбо съдбата се усмихва два пъти, като ѝ дава възможност два пъти в продължение на период от 8 години да играе Анна Каренина
Следвоенните времена – 1948 г. – в главната рола Вивиан Лий

Следвоенните времена – 1948 г. – в главната рола Вивиан Лий

Първия път това се случва през 1927 г. – още в епохата на нямото кино, когато екранизацията на романа излиза по кината със заглавието „Любов“. Още тогава киното усеща своята сила, но и спецификата на публиката. Командата, която работи върху създаването на сценария го пише с двоен финал. За европейската публика – нещастен, искрен и правдив, както е в романа, за американската – щастлив и захаросан. Американците се наслаждават на това, как  Брендън Хърст, който играе ролята на Алексей Каренин гебердясва а веселата вдовица Анна щастливо се бракосъчетава със своя любовник Алексей Вронски (в ролята виждаме Джон Гилбърт).

Синът на писателя Иля Толстой прилага огромни, но напразни усилия да се пребори за истината, но пред американската страст и поклонение пред златния телец падат всички скрупули. С цел по-голяма и гръмка реклама разпространителите пишат надпис към филма, с който известяват зрителите, че „синът на великия писател и драматург счита, че романът не е пострадал от неговата екранизация“, което в историята на киното и до днес си остава нагла лъжа.

Изследователите на европейското кино също считат, че и втората версия има много малко общи черти с романа. Действието на филма се развива не през 1870 г., когато е написън романът, а през 1920. Анна се запознава с Вронски не на гаровия перон, както е в романа, а когато преминава покрай него, пътувайки със шейна.

„Ана Каренина през 60-те – в ролята – Татяна Самойлова

„Ана Каренина през 60-те – в ролята – Татяна Самойлова

През 1935 г Грета започва да учи текста на ролята си тъй като е настъпила ерата на звука в киното

„Великият ням“ се е научил да говори, което силно променя почти всички неща в снимачния процес. С екранизацията на филма се заема Кларенс Браун, който поверява ролята на Вронски на Фредерик Мърч. Отношенията между изпълнителите вървят трудно, но независимо от това филмът се приема добре от зрителите и се харесва на критиците. Към колекцията от филмови награди Грета Гарбо прибава наградата на NYFCC в номинацията ва „Главна женска рорля“ както и „Купата на Мусолини“ на Венециаонското филмово биенале в категорията за най-добър чуждестранен филм.

Британската киноиндустрия се заема с филмирането на „Анна Каренина“ през 1948 г – непосредствено след края на Втората световна война. В главната роля като Каренина зрителите виждат своята любимка Вивиан Лий. По време на снимките тя вече е много известна актриса, получила е „Оскар“ за най-добра женска роля във филма „Отнесени от вихъра“. В нейната човешка биография също има случай подобен на този, описан в романа, като на нея също в живота ѝ се налага да избира между мъжа и любовника си, но независимо от личния опит, актрисата счита, че не е постигнала вътрешна хармония със сценичния си персонаж.

За разлика от интерпретацията на Грета Гарбо, която ни представа вътрешния женски бунт, Вивиан Лий ни показва Ана като любеща майка, весел човек и примерна съпруга. Критиците сочат това като недостатък на филма, но обикновените зрители са зажаднели именно за такива отношения след суровостите на войната и щурмуват билетните каси.

Онези от зрителите, които обичат да гледат „старите филми“ и до днес намират, че „Анна Каренина“ с Вивиан Лий в главната роля е пиршество за очите

До голяма степен това се дължи на фееричните сценични костюми, създадени от модния фотограф и художник по костюмите  Сесил Битън, който през 40-те години на ХХ век, когато в цяла следвоенна  Британия луксозните тъкани са дефицит, специално пътува до Франция да подбере тъкани и да поръча ушиването на костюмите на Вивиан Лий на специализираните парижки модни ателиета.

„Анна Каренина“ през 70-те – в главната роля: прима балерина

„Анна Каренина“ през 70-те – в главната роля: прима балерина

В края на 60-те години на ХХ век именитият съветски режисьор Александър Зархи започва да снима, както е модерно да се казва тогава – „по мотиви“ – на Л. Толстой. За изпълнителката на Анна Каренина, той кани актрисата Татяна Самойлова. Тя има богат опит в киното – зрителите са оценили майсторството на нейната игра в такива станали вече класика произведения като „Летят Жерави“ и „Неотправено писмо“ на режисьора Михаил Калатозов – име, станало легенда в тогавашните киносреди. Независимо от успехите, които актрисата безспорно постига, мнозина укоряват режисьора за неговия избор. Татяна има възпълна фигура, не е висока и хората в екипа считат, че е неподходяща за тази роля.

Независимо от всичко режисьорският избор се оказва правилен и от играта на актрисата са доволни не само зрителите и съветската, но и международната кинокритика.

Във филма на А. Зархи участва и Мая Плисецкаоя, която изпълнява ролята на княгиня Бетси – компаньонката на Анна

Вдъхновен от филма, Родион Шчедрин, който е съпруг на Мая, създава музика за балетен спектакъл със същото име. Премиерата на този балет се състои през 1972 г. на сцената на Болшой театър като изпълнителката на главната роля е прима балерината Мая Плисецкая, а през 1974 г. Маргарита Пилихина и Валентин Пиганов правят неговия кинозапис, който остава първият и засега единствен филм-балет „Анна Каренина“. В историята на киното и модата, той става знаменит и с факта, че костюмите са дело на световноизвестния майстор на висшата мода Пиер Карден.

Една от най-спорните, но в същото време и най-известните става екранизацията на „Анна Каренина“ от американския рижисьор Бърнард Роуз. Критиката пък и зрителите не харесват модерния тогава начин на снимане и монтаж. Действитето им се струва „смачкано и накъсано“, а интригата според тях се развива неоправдано бързо. Между романа и филма има шокиращи несъответствия – нещо, което тепърва ще се налага в киното през ХХІ век. Във филма с Каренина се случва спонтанен аборт, докато според текста на романа тя ражда дъщеричка, чийто баща е Вронски.

Последното десетилетие на ХХ век – в главната роля: Софи Марсо

Последното десетилетие на ХХ век – в главната роля: Софи Марсо

Във филма изкарват Анна едва ли не наркоманка, която редовно употребява морфин, докато в текста на романа тя го получава един-единствен път като обезболяващо лекарство по време на раждане. В любовните сцени актът се нарежда над чувствата. Независимо от справедливата критика, филмът оставя добро чувство у зрителите с фината игра на Софи Марсо, добрите природни картини и разкошен мизансцен. Костюмите в този филм са най-близки до историческите си прототипи понеже художникът Маурицио Миленото ги създава по оригинални кройки и шаблони, съхранени от 70-те години на ХІХ век.

Режисьорът Сергей Соловьов се колебае силно при работата си над сценария. Ролята на Анна в неговия филм изпълнява Татяна Друбич

Към момента, когато се снима филмът тя е на 49 години, а нейната героиня е на 30. За ролята на Каренин е утвърден Олег Янковски, а тази на Стив е поверена на Александър Абдулов. Критиката не харесва този филм – в текстовете от онова време четем, че играта на Друбич е студена, декорите – скучни, филмът като цяло – неубедителен.

„Анна Каренина“ след Милениума – в главната роля: Татяна Друбич, 2008 г.

„Анна Каренина“ след Милениума – в главната роля: Татяна Друбич, 2008 г.

В края на първото десетилетие на ХХІ век режисьорът Джо Райт съвсем му отпуска края – под знака на смел експеримент започва да прави с романа каквото му хрумне – вместо натурни снимки използва павилионни декори, мястото на действието се обозначава с диапозитиви от на градските пейзажи от Санкт Петербург и Москва през 1870 г. Сюжетните лини и характерите на персонажите се елементаризират до „санитарния минимум“, като зрителите и критиката само това чакат за да го обвинят в кичозност, но режисьорът държи на своето и в края на краищата днес разбираме, че той иска да ни покаже механизмите на упадък и гниене на всяко общество, че те са нещо което нито една империя, независимо как се самонарича тя, нама да избегне своя крах и революционни, но очистителни сътресения. (превод и адаптация д-р Ю. Митев)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Историята на най-красивата млекарница в света

Магазинът за млечни продукти „Пфунд“ (нем. Pfunds Molkerei) е най-красивата млекарница в света според

Нан Мадол – руините в Микронезия, вдъхновили писателя Лъвкрафт

На далечен остров в екзотичната Микронезия се крият руините на някогашен каменен град. Там,

Най-красивата и футуристична библиотека в света

Възможно е вече да сте чували за световната архитектурна компания от Холандия MVRDV, чийто

Експлозия от цветове: пищните камиони на Пакистан

Камионите в Пакистан са като никои други по света. От шофьорската кабина до задната

Abstract Aerial Art: спиращи дъха снимки от птичи поглед

Да зърнеш от високо е мечта, която преследва всеки човек от детството му. Аерофотографията

„Алеята на вождовете“ – подводният музей-машина на времето в Тарханкут

Тарханкут – това не е име на планина в Средна Азия или древен град-наследство

Зловещи и съблазнителни: как се е появил митът за съществуването на русалките

Кой не е чувал за „Малката русалка“ – завладяващата приказка на Ханс Кристиан Андерсен,

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Ар Нуво: Движението в изкуството, което властва в края на 19-и и началото на 20-и вeк

Ар Нуво е стил в изкуството и архитектурата, популярен между 1890-те и началото на

Увлекателна анимация показва как Версайският дворец се е променил в течение на 400 години

Франция е една от най-посещаваните страни в света и несъмнено прочутият Версайски дворец е

За първи път: революционните 100% рециклиращи се маратонки на Adidas

След като през 2016 година германската компания Adidas обяви, че си е поставила за

Мумифицирането: Въпроси и отговори за древния египетски ритуал за съхраняване на мъртвите

Египетските мумии изумяват хората по целия свят. След като в края на 19-и и

Как манията ни да правим снимки се превръща в заплаха за спомените ни

Няма нищо по-хубаво от изобретяването на фотоапарата. Любими, омразни, скъпоценни – всички имаме запомнящи

Какво се случи с хипи движението и защо изчезна от радара на историята?

Хипи движението е романтичен спомен за отминали времена. Хипарството, както още се нарича, е

Червената стена – архитектурния шедьовър на брега на Средиземноморието

Този новаторски постмодерен жилищен комплекс е емблема на крайбрежието на курортния град Калп, Испания.

Кое родното място на джаза?

Джазът е много популярен музикален жанр, който възниква в чернокожите американски общности в Ню

Къде историците смятат, че се е зародил Ренесансът?

Ренесансът е епоха на европейско културно, икономическо, политическо и художествено възраждане, което се простира между

Как Хонг Конг превърна Брус Лий в най-великия майстор на бойните изкуства

Брус Лий – само произнасянето на името му предизвика спомени за виртуозни удари и

Защо изчезнаха романтичните филми?

Неусетно или не романтичните филми станаха застрашен вид. Дали това е защото Холивуд не

3D модел на разтопяваща се снежинка – на кого и защо му трябва

Не и на дядо Коледа. Когато става дума за снежинките и интереса към тях, първото

5 изобретения от Италианския Ренесанс, които днес ползваме

Ренесансът (1300-1600 г.) е възход не само на изкуството и литературата в Европа, но

Индиана Джоунс на изкуството откри рядък артефакт

Мъжът с прякор „Индиана Джоунс в света на изкуството“ доказа за пореден път прозвището

Да превърнеш стара телефонна кабина в уютна публична библиотека

Култовите червени телефонни кабини, които всички познаваме, и които могат да бъдат открити в

5-те най-красиви акведукта в Римската империя, превърнали се в символ на красотата в архитектурата

Акведуктът е изкуствен канал, използван за транспортиране на вода от отдалечен източник до конкретно

Планетата ни като изкуство: Най-красивите сателитни снимки на Земята

Родената като съвместен проект между НАСА и Геологическа топографска служба на САЩ, програмата Landsat

Раят на цветята в Hitachi Seaside Park в Япония

Паркът Hitachi Seaside, намиращ се в Хитачинака, префектура Ибараки, Япония, до плажа Аджигаура ,

Необикновената красота на най-странният “кораб” в света – RP FLIP

Американската служба за морски изследвания притежава един пример за изключително странно океанографско оборудване. То

Барселона – градът, в който боклукът се превръща в изкуство

Търкалящият се по асфалта прокъсан маркуч, няколко бурканчета и стара тръба могат да се

Могат ли хиляди дъвкани и изхвърлени дъвки да бъдат изкуство?

Ако сте гнусливи или лесно започва да ви се гади, може би е добра

Тайчунг – градът-произведение на изкуството в Тайван

Скрито в един от ъглите на големия град Тайчунг в Тайван, съществува едно малко

3D изложби на картини позволяват на слепи хора да се докоснат до шедьоврите на изобразителното изкуство

Музеят Прадо в Мадрид беше първият световен музей, който се насочи към изграждането на

Срещу 10 долара на вечер може да отседнете в реално копие на стаята на Винсент Ван Гог

The Art Institute в Чикаго е създал реплика в реален мащаб на известната спалня

Как един чистач основава музей, спасявайки 40 000 предмета от боклука?

Изключителното многообразие и богатсво от предмети може да накара челюстта ни да увисне. Молина

Уникални и забравени снимки от първата австралийска експедиция до Антарктида бяха намерени

През 1911 г. група учени и авантюристи заминават на първата австралийската експедицията, която се

Портретите, които показват как са изглеждали жителите на Египет преди 2000 г.

С помощта на изкуството понякога можем да научим как нашите предци са изглеждали, живели,

Светът почете паметта и наследството на Стивън Хокинг (галерия)

Светът изгуби еднa от най-ярките си звезди на 14 март 2018 г., когато Стивън

Възможно ли е един тир да бъде поле за изява на изкуството?

Повече от 40 години японските шофьори на камиони украсяват своите “работни места” (ако бихме

Фотография на “атом” спечели наградата “Научна фотография на годината”

Съветваме ви да си сложите очилата, за да се насладите на наградената фотография. Тя

Миниатюрен град Wunderland в Германия, който може да разгледате от вкъщи

Изложението “Miniatur Wunderland” e разположено в Хамбург, Германия и представлява една най-голямата железопътна линия

Кои са най-големите музеи, посветени на изкуството в света?

Музеите често предлагат широки и просторни пространства, които са повече от необходими за показването

Епохалната минималистична църква “Грюндвиг” в Копенхаген, Дания

В датската столица Копенхаген може да бъде посетена една от най-красивите и семпли църкви

Великите картини: Мистерията на „Момичето с перлената обица“

„Момичето с перлената обица“  е световноизвестна картина от 17-ти век, дело на нидерландския художник

Особената красота на автобусните спирки в Съветския съюз

Независимо дали сме почитатели на стила, който комунизма налага в изкуството, архитектурата и оформлението

Какво е да се родиш без лице? Рецензия на филма „Чудо“

Във филма „Чудо“ персонажите Изабела Пулман, майка на Огъст и жена на Найт Пулман

Как една напълно унищожена фреска спаси испански град от бедността?

Осемдесет и три годишната Сесилия Хименес е имала единствено и нищо друго освен добри

Да поиграем на криеница с…Агата Кристи

Най-новата екранизация на романа на Агата Кристи „Убийство в „Ориент експрес“ е мащабна продукция

Картина на Леонардо да Винчи беше продадена за рекордните $450.3 милиона

Съвсем наскоро ви разказахме историята на една забравена, но гениална картина на великия Леонардо

Новият „Лувър в Абу Даби“ – френски шик и източно великолепие

Просто да не поварва човек на очите си, когато чете новината за появата на

Вижте как прах и мръсотия от 200-годишна картина биват изчистени (видео)

Търговецът на картини и художествено изкуство, автор и водещ на Би Би Си Филип

Арт-дилърът Ив Бувие се избави от безмитните си пристанищни складове

Ив Бувие продаде своята империя от складове със свободен митнически режим. Компанията Natural Le

„Демонът на революцията“ от 1917 г. я прави с германски пари

Обективният прочит на историята е нужен на всички, но на болшевиките техния им е

Сюрреалистичното ръководство за вино на Салвадор Дали беше преиздадено за първи път от 40 години (галерия)

Последно публикувано през 1978 г., “The Wines of Gala” е ексцентричен справочник, създаден от

Sotheby’s се напряга да завладее руския пазар отвътре

Санкциите са си санкции, а печалбата – печалба. И храбрец, в областта на търговията

Обич и омраза за филма „Матилда“, разказващ за последния руски император – Николай ІІ

На калпавата ракета обикновено ѝ пречи Космосът, на калпавия политик – творецът. Тази сентенция

Кои TV сериали ще гледа светът през 2018-та и 2019-та година на XXI в.

В Кан се откри тазгодишният фестивал (и панаир) Mipcom, на който се показват най-перспективните

Световноизвестните картини, които са имали свои тайни в продължение на векове (част 1)

Макар и да е трудно да си го представим от гледната точката на модерността

Фотограф прекара цяла вечност в музея в очакване на посетителите да се съчетаят с произведения на изкуството

Повечето от нас са били отегчени поне веднъж в нашия живот, стоейки в музей,

Превръща ли се този африкански град в нов световен културен център?

Поради различни политически, социални и исторически причини изкуството остава дълго време на заден план

Имате шанс да си купите картина на Леонардо да Винчи “само” за $100 млн.

Възбудата и очакване бяха изпълнили въздуха в офиса на британската аукционна къща Кристис в Ню

„Блейд Рънър 2049“ – потенциална класика, която да гледате

 „Блейд Рънър 2049“ е тук. Когато прави филм Дени Вилньов е един от малкото световни

Как автоматът Калашников завоюва света на изкуството

В Деня на оръжейника  в Москва тържествено бе открит паметник на Михаил Калашников, изпълнен от

Роман Бабичев: “Колекцията има свой собствен живот и аз не бих се наел да предскажа нейната съдба”

Колекционерът на руско изкуство Роман Бабичев от ХХ век разказва пред TANR как върви

Френски учени откриха скица на голата Мона Лиза, за която се вярва, че е дело на Леонардо да Винчи

Голата картина, която притежава удивителна прилика с, може би, най-известната картина в света –

Докоснете се до тайнствените скици и записки на Леонардо да Винчи

Какво знаете за Леонардо да Винчи? Той е нарисувал “Мона Лиза”! Можел е да пише

Как рекламната агенция Ogilvy дорисува световноизвестни портрети в цял ръст?

Фестивалът в Кан от 2017 г. приключи, a световната рекламна агенция Ogilvy Чикаго спечелиха

Изгубен преди 400 години шедьовър на Паул Рубенс беше открит и изложен в галерия

“Изгубен” портрет на фламандския художник Паул Рубенс беше открит след почти 400 години Една от

Едо Бертолио. “Жан-Мишел Баскиа в шлем за ижгра на американски футбол. 1981 г.“ (фрагмент). Photo: © Edo Bertoglio, courtesy of Maripol. Artwork: © The Estate of Jean-Michel Basquiat. Licensed by Artestar, New York
Какво ще ни покажат световните художествени галерии през сезон 2017-2018?

Една от най-значителните прояви, с които се открива сезонът на художествените изложби в световните

„Туин Пийкс“ завърши – колко мило, колко жалко!?

Рядко, но се случва – дори и в Америка. Третият сезон успя убедително да

Тайвански музей дигитализира огромната си колекция от многовековно китайско изкуство

През 1948 г., сред хаоса на гражданската война в Китай, националистическите сили, борещи се

Богатите се надяват че с пари може и да се купи любов. Всеки за себе си преценява доколко са прави
„Треска за лалета” – цветен венец на зрителските изненади

Поговорката гласи: „Когато бог иска да накаже някого – прави го безумен“ Богатият бюргер кани

Директорът на Кинофестивала в Кан и Института “Братя Люмиер” Тиери Фремо (Thierry Frémaux)
Интервю с директора на Кинофестивала в Кан и Института “Братя Люмиер” Тиери Фремо

Най-важните за киното са качествените зрители Този човек е една от малкото живи легенди в

Златосърмена бродерия по червен копринен бархет, украсен с позлата сребърен метален корсаж и медалион, изграждат не само външния вид на персонажа но и говорят за неговия статус
Кой бродира костюмите в „Игра на тронове“? (част 2)

      Натиснете тук, за да прочетете част 1 на нашия разказ. Друг архитект,

Костюмът на Аря Старк е украсен с апликация на бродирани ленти
Кой бродира костюмите в „Игра на тронове”? (част 1)

Да облечеш четири кралски двора и седем царства не е лесна работа Златовезана декоративна бродерия

Впечатляваща изложба, свързана с тракийското изкуство и култура, ви очаква в Казанлък

Изложбата „Археологически проучвания на тракийската култура в Казанлъшката долина” е експонирана на площад „Севтополис”

“Анабел 2: Сътворението” – когато куклата убива, как зрителят потръпва

Единственият човек в България, който може да даде компетентно мнение по съществото на този

Ето как изглежда филмовият капитан от специалните войски в отставка, който си търси работа в цивилното общество – в ролята Антонио Бандерас.
SЕCURITY („Нощен охранител“) – Екшън клишета под индиго

Режисьор на филма „Нощен охранител“ (Security) е Ален Дероше, който в своята творческa биoграфия

Скръб, смърт и тъга по поречието на „Ветровитата река“

Тейлър Шеридан показа, че от добър сценарист може да се получи и добър режисьор Когато

Картините разказват – за какво и на кого?! Мислите на колекционера Юрген Кьониг

Защо картините могат да разказват? Какво чуват хората когато видят картината? Доколко шумен може да бъде

Колекционерът Бернар Арно в интервю: „Нищо не продавам. Само събирам!“

БЕРНАР АРНО е име, известно на целия делови свят. Той е бизнесмен и колекционер, индустриалец

Награждаване на млади художници – БАЗА 2017- първа стъпка за признаване на професионални успехи

Наградата БАЗА за 2017 г. спечели  Мартина Вачева. В Софийска градска художествена галерия (СГХГ),

„Измамените“ на  София Копола – американската историята като костюм

Филмът на София Форд Копола  „Измамените“ (The Beguiled) печели награда на фестивала в Кан В

Изкуството преобразява къща, която предстои да бъде разрушена

Неговото име е Тайрон Райт. В артистичните среди обаче той е популярен с псевдонима

Скица на Доналд Тръмп бе продадена за 29 000 долара

Скица на гледката към Манхатън, нарисувана лично от настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп,

Аржентинска артистка в Германия изгради реплика на Партенона от 100 000 забранени книги

Южноамериканската концептуална артистка Марта Мунихин представи последния си проект, който е изграден под формата

Продадоха първото селфи на Анди Уорхол за 6 милиона лири

Т.нар. “първо селфи” на Анди Уорхол бе разиграно на търг в Sotheby’s, Лондон. Изображението бе

5-годишното момиче Каси дари 750$, рисувайки страхотни галактики

Запознайте се с 5-годишната Каси, която е съумяла да почуства емоции и да предприеме

Разпродават арт колекцията на Рокфелер

Личната колекция на милиардера Дейвид Рокфелер, състояща се от близо 2000 произведения на изкуството,

Пясъчните фантазии на Тошихико Хосака

Тошихико Хосака започва да изработва пясъчни скулптури в художественото училище и използва плажове и

Да видиш картините на Пабло Пикасо в 3 измерения

Базираният в Пакистан цифров художник Омар Акил е огромен почитател на изкуството на Пабло