Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?
Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите за какао, хората, които го произвеждат и процесът на отглеждане. Благодарение на всяка от представените стъпки се създават семената, които впоследствие ще се превърнат в един от най-любимите ни десерти – шоколад. Разходете се, заедно с нас, до далечна Гана, за да се докоснем, благодарение на фотогалерията на Делян Тодоров, до мястото, на което се ражда много от какаото, което ние консумираме под формата на шоколад от магазина.
Специфичната червеникава почва се е превърнала в символ на районите, в които с отглежда какао.
Къщите, в които живеят местните фермери са сепли, а огромен процент от какото се произвежда от малки селца и общности, които впоследствие продават продукцията си на по-едри и заможни търговци.
Всички решения, които засягат всеки член на общността се взимат на специални събрания, в които особено важна роля имат лидерите на конкретната общност, чието мнение и съвети се ценят изключително високо от цялото селце.
В събранието участват всички членове на общността и са свободни да изказват мнението си.
Докато текат събранието и обсъжданията много деца използват възможността да си играят свободно из улиците на селото, които са празни от хора и коли.
Гана е сред страните-лидери в производството на какао и продуктът е от изключително значение за икономиката на страната и живота на местните хора. Всяка промяна в изкупната цена, качеството на реколтата или произведеното количество оказват сериозни влияние върху ежедневието и стандарта на живот на ганайците, избрали да се развиват в тази сфера.
Поради важността на въпроса – изкупните цени и бъдещето на производството на какао, на събранието присъстват абсолютно всички членове на общността, които имат, макар и косвен, досег с какаото.
Един от избраните лидери на общността, която изслушва предложенията и мненията на местните хора, които изказват своите притеснения за бъдещия производствен сезон. Резултатът от него ще предопредели как ще живеят тези хора до идването на новия сезон.
Независимо любовта си към игрите, само след няколко минути децата започват да проявяват интерес към заниманията на възрастните и се насочват към събранието.
За други членове на общността обаче, работата не спира дори, когато останалите обсъждат ключови за селцето въпроси.
Събитието има и важна социална функция. Мнозина са дошли в официални дрехи и говорят пламенно за проблемите на общността и съответните решения.
Колоритността на селото кара погледа да се разсейва от официалните събития, обсъждания и програма.
Лидерите на общността са застанали най-отпред и с интерес изслушват всеки.
Обикновено, когато някой иска да бъде чут от всички присъстващи се изправя, за да заяви позицията си по даден казус.
В селото е изградена озвучителна система, която да предупреждава всички живущи за опасности като бури или свлачища, както и да представя информация за бъдещи сбирки, събития или решения на общността.
Типичните за Западна Африка шарки и дрехи са истинска наслада за окото.
Пътят от селото към фермата е типичен за ганайската провинция път, който създава множество проблеми в рамките на дъждовния сезон, когато сухата, напомнящ фин пясък, почва се превръща в гъста кал.
Малкото съкровище около, което се върти животът във фермите за какао в Гана.
Жегата е изсушила много от листата на растенията. Това събужда притеснение и безпокойство у местните.
Местна фермерка оглежда състоянието на какаовите растения.
Острото и удобно за работа мачете е класическият инструмент за обработка във фермите за какао.
Без какаото подобни общности едва ли биха имали шанс да оцелеят.
Много от местните фермери използват колела, с които обаче не могат да се придвижват в рамките на дъждовния сезон.
Отглеждането на животни, най-често кози, е популярна практика за обогатяване на храненето чрез млечни и месни продукти.
Футболното игрище към местното училище е любимото място за разпускане и забавление на децата след края на училищния ден и написването на домашните.
Тези безценни за местните зърна ще се превърнат в шоколад. Шоколад, който нито едно дете във фермата не е опитвало никога.
Животът винаги намира пътя си.