Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Защо този град в Африка е по-известен с изкуството си, отколкото с животните?


В слънчева и екзотична Южна Африка ходенето на сафари едва ли е най-необичайното и различно нещо, което човек би могъл да направи. В края на краищата страната е изпълнена с национални паркове, резервати и райони, в които правителството се опитва да запази дивата природа възможно най-девствена. Природа, която обикновено си представяме, когато чуем името „Африка“. Въпреки това, в Йоханесбург, най-големият град на Южна Африка, процъфтяващата арт и културна сцена доказват, че наистина трябва да обръщаме повече внимание на региона, и че в него може да се открие много повече от изключителните и пленяващи животни, които го населяват.

По улиците и в галериите в Йоханесбург има толкова изкуство, което само чака да бъде открито и разпространено. По-долу сме съставили кратък списък от причини, заради които изкуството като цяло представлява една от най-важните забележителности в града – центрове за изкуство и галерии, които в никакъв случай не трябва да забравяте, когато сте на посещение в Йоханесбург, за да се убедите, че Африка може да ви предложи много повече от невероятната си природа и животински свят.

През годините Йоханесбург се е превърнал в притегателен център за някои от най-талантливите художници и артисти в цяла Южна Африка (а и от целия регион Южна Африка), така че е естествено градът да бъде украсен с техните изключителни творения. Едно от най-хубавите неща, свързани с изкуството в Йоханесбург е, че то не е ограничено само и единствено в затворени пространства като традиционните художествени галерии, а напуска класическите граници, завладявайки градските улици. Това не само отразява демократичната култура на изкуството в Йоханесбург, но е и знак за това как градът наистина въплъщава представата, че „изкуството е навсякъде”.

На всеки завой вероятно ще намерите улично изкуство, обикновено под формата на графити или улични инсталации. Това включва творби на известни художници, които са, както местни, така и такива с международна значимост. Пример за подобен артист е базираният в Йоханесбург художник Сони.

Районът Maboneng

Районът Maboneng или просто Maboneng, както е известен лесно може да бъде открит в града и разпознат като един от най-артистичните квартали, които някога сте виждали. Разположен на източния ръб на Йоханесбургската централна банка, районът е център за рекламни послания, пълни с бръмчащи кафенета, художествени галерии и дори е дом на няколко художествени ателиета. Делничните дни са подходящо време за посещение, ако предпочитате да се насладите на разглеждане на причудливите магазини и разходки из артистичния квартал без да се налага да се съобразявате с тълпите туристи, които са концентрирани почти основно през уикендите.

Художествената галерия на Йоханесбург: най-голямата галерия в Субсахарска Африка

Когато говорим за изкуство в Йоханесбург, не бихме могли да пропуснем Художествената галерия  на Йоханесбург или просто JAG, която е най-голямата галерия в Африка на юг от Сахара. Галерията се гордее с впечатляваща колекция, състояща се от над 9 000 произведения на изкуството. От нея бихте могли да се насочите към парка Joubert в центъра на Йоханесбург, за да се удивите на изкуството от 17-ти век в една колекция, известна с голямото разнообразие от стилове, вариращи от европейско изкуство до съвременни африкански произведения

.

Имайте предвид, че галерията е затворена в понеделник. Също така е добра идея да проверите Facebook страницата на Художествената галерия на Йоханесбург за информация за текущите изложби, които бихте могли да посетите.

Ръчно изработени африкански произведения на изкуството и представяне на занаяти на Пазара за изкуства и занаяти Rosebank

Пазарът на изкуства и занаяти Rosebank е мястото, където, при желание, имате възможността да разгледате и закупите ръчно изработени африкански продукти, включително произведения на изкуството, бижута, щампи, скулптури и много други продукти. На пазара се предлагат безброй стоки, като са представени доставчици и занаятчии от цяла Африка, включително от Кот д’Ивоар, Зимбабве, Конго, Камерун, както и, разбира се, много артисти майстори от самата Южна Африка. Създаден през 1993 г., този пазар е отворен всеки ден, така че не се притеснявайте, ако трябва да закупите сувенири в последния момент, присещайки се, че всъщност сте забравили да откриете перфектния подарък за своите любими хора. Ако те са почитатели на изкуството просто елате тук и ще откриете това, което търсите. Независимо какво е то.

Галериите за съвременно изкуство в Йоханесбург

Художествените галерии и артистичните квартали в Йоханесбург не са един и два, но особена концентрация на активен творчески живот може да бъде открита на авеню Ян Смьотс. Тук ще намерите изтъкнати и световноизвестни галерии като галерията Goodman, която „държи на репутацията си като една от най-известните и качествени художествени галерии на африканския континент“. От изложби до панаири на изкуства тази оживена галерия не е за изпускане, когато сте в района

.

Други забележителна галерия в близост е Галерия MOMO на 7-мо авеню. Въпреки конкуренцията от това, че тези две значими и стойностни центрове на изкуството са в непосредствена близост един до друг, те също успяват да демонстрират изключително ясно мощната и стабилна основа, върху която се развива света на изкуството в Южна Африка.

Защо самите вие да не научите нещо ново?

След като се насладите на цялото изкуство, което може да бъде открито в Йоханесбург, може да се вдъхновите да вземете нещата в свои ръце и самите вие да се превърнете в малък елемент от света на изкуството на Южна Африка. Ако вашето вдъхновение се е събудило, то за ваша радост бихте могли да се включите в много различни класове, които да посетите, независимо в коя част на града се намирате. Почти във всеки район се предлагат кратки курсове за начинаещи. Бихте могли да улесните избора си на място, използвайки този списък, който е любезното съставен със съдействие на някои на най-активните и успешни южноафрикански художници.

Тези, които търсят по-достъпна опция, може също да разгледат цветното кафене, разположено в Хайд парк, където можете да рисувате върху керамика или мозайка, както и върху дървени предмети. Освен това ще имате възможност да дарите работата си за благотворителност, когато я завършите.

Без значение къде се скитате в Йоханесбург, градът със сигурност ще ви вдъхнови с процъфтяващата си арт сцена. Време е да започнем да възприемаме, че Африка може да бъде дестинация, която предлагаме много отвъд класическото сафари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Музеят на провалите“ – къде се намира той и за какво ни разказва?

Всеки успешен старт на даден продукт,

Артист накара да помиришем, вдишаме, чуем и опитаме климатичните промени

Уникална артистична изява се случи пред

Българска графика е изложена в най-престижния музей за графикa в Китай

Изложба на българска графика бе изложена

Продават картина с отпечатъци на Рембранд за 8 млн. долара

Уникална картина, за която се предполага,

Бонд
Елемент 007 или Да бъдеш Джеймс Бонд

От раждането си преди 65 години

СГХГ открива новия сезон с Елиезер Алшех

След втора година изследователска работа екипът

Земяа, вода, огън и въздух – Стихиите на Христо Кралев

Христо Кралев представи новата си самостоятелна

Самостоятелна изложба на Едуард Грейнджър – кръгът като център

Още от зората на човечеството кръгът

Булчинска премяна от 1915 година ще бъде показана на изложба в Бургас

Най-старата булчинска дреха от началото на

Фотографската изложба Васил Тодев „Чай в пустинята. Едно пътуване в Мароко“

Галерия ФотоСинтезис представя фотографската изложба Чай в

Истанбул, 1943 акварел, молив върху хартия, 41 х 55 см
„Фрагменти от Европа“ – Пейзажи от колекцията на ХГ „Дечко Узунов“

Художествена галерия „Дечко Узунов” филиал на Софийска градска

Галерия Контраст представя изложбата на скулптура и живопис „Поколения“

Галерия Контраст представя изложбата на скулптура

Изложбата „Визуална еклектика, музикално единство“ в галерия „ЕТЮД“

Галерия „ЕТЮД“  представя изложбата „Визуална еклектика,

Хубен Черкелов представя откритата си открита експозиция „120 лица“

На 21-ви февруари 2018г. в Националния

Галерия „Структура“ представя изложба „Отклонения“ на Адриана Чернин

Изложбата е създадена специално за пространството

Послание за живота – една изложба, свързана с Аршак Нерсиян

Едни от най-значимите имена в българското

Изложба на страните от „Вишеградската група“ в НХГ

Националната галерия представя в салоните си

Известният български изкуствовед и виден столичен преподавател в НХА Чавдар Попов (пред микрофона) изнесе вълнуващо слово при откриване на изложбата на Греди Аса (с буката в ръка)
„Лабиринт“ от деликатност и енигматичност в изложбата на Греди Аса

Архитектурният план на галерия „Академия с

Изложба на доайена на българската живопис – Калина Тасева

Изложбата на Калина Тасева, представена в

Румънски фрагменти от фотоархива на Зафер Галибов

Фотографията, като част от визуалната панорама

Художничката показва не само изображенията на хора, но и на животни
Боряна Перчинска и нейният “TRANSFORM” в галерия „Средец“

Зрителят, който не познава отпреди Боряна

„Дух и броня“ по японски в галерия „Финес“

Галерия „Финес“ и нейната собственичка Мариела

Вяра Панчева, експонат №24 (фрагмент), смесена техника, размери и година на създаване не са написани, провенанс – ателието на художничката
Колажите на Вяра Панчева – „Свободата“ на посланието

Тази година галерия „Стубел“ започна отрано

Зрителите винаги са омаяни от майсторството на скулптора Крум Дамянов
Кръгъл юбилей, огърлие и изложба за 80-годишнината на Крум Дамянов

През новия сезон галерия „Райко Алексиев“

Руска Маринова, „Портрет“ (фрагмент), пастел, хартия, 34х32 см, 1946 г., естимейт €550, провенанс – колекцията на галерия „Сезони“
Колекционерски уникати върху хартия показват в галерия „Сезони“

Под вещото ръководство на Маргарита Видралска

„Обществото“ – такова, каквото го вижда Деян Янев

За мен картините на Деян  Янев,

В галерия „Академия“ – 70 непознати рисунки и един автопортрет

В галерия „Академия“, се откри изложба

ИЛИЯ БЕШКОВ, „Пролет“ (фрагмент), ок. 1936, туш, лави, акварел, провенанс – ХГ „Илия Бешков“, Плевен
СГХГ без „Свян и Страсти“ показва рисунките на Илия Бешков

Втората изложба, която последва след откриването

Костадин Събев, портрет на Никола Манев (фрагмент)
Никола Манев превръща галерия „Финес“ в „Кръстопът на светлината“

Според една много оригинална класификация, озвучена

Платната на художника са пример за наситена с много елементи композиция, фина колористична разработка, внимание към детайла и добре обмислена и защитена визуална концепция
В галерия „Стубел“ настъпи „Времето на маймуните“

Галерия „Стубел“ бе една от първите

Галерия „Арте“ откри сезона с изложба на две млади дарования

Галерия „Арте“ е известна с това,

ИРИНА НАЧЕВА, „Правилата“ (фрагмент), серия „Матрицата“, Дибонд кристал, пигментен печат, 33 х 50 см, 2016
Изложбата „Ние сме млади“ – концептуално?! (част 2)

Продължаваме нашия разказ за изложбата „Ние

Изложбата „Ние сме млади“ – концептуално?! (част 1)

Ако трябваше поетът Кирил Кадийски да

За какво ни е „реализъм“, чувствително „обогатен“ от Боряна Росса

Изложбата на д-р Боряна Драгоева-Росса, наречена

Cosmoscow: изкуството от галериите – на пазара

Пазарът на изкуството, независимо от името,

Керамиката – първият „божествен“ материал в ръцете на човека

Фестивал на съвременната керамика – звучи

Пепа Минчева, „А...,къде е...?“ (фрагмент), 65 х 55 см, естимейт € 175, провенанс – ателието на художника
За „Откровенията“ на 10 художници от Габрово ( Втора част)

Прочетете тук първата част от напия

Уникални български документални изложби гостуват в Будапеща

Виждали ли сте тефтерчето на Васил

Кураторката на изложбата – изкуствоведката В. Ножарова подробно разказа за замисъла и осъществяването на експозицията
Природата – жива и мъртва – зад стените на „CREDO BONUM“

В средата на 90-те години на

Кратък разказ за Марио Жеков – Художникът, чието ателие бе природата

Българската маринистична живопис – доведеното дете

Ким и Ейми – две американки в една българска галерия

Как Ким Ейбрахам и Ейми Ханъм

Плакатите на Стефан Десподов-Деспо: От улицата – в музея!

Афишите, а по късно и плакатите

Скулптурите на Иван Нешев – сплав от емоция и образ

Иван Нешев (1927-1987 г.), чиято първа

Николай Стайковски – Повелителят на руните в българската живопис

Неговата изложба, наречена „Руни и Орфестази“

Японските занаяти от Тохоку – в света на регионалното японско изкуство

Кое отличава регионалното японско изкуство от

Изложба калиграфия и сериграфия на Димитър Трендафилов

Днес в софийската галерия Енакор се

Френски музей представя невиждана до момента скулптура на Огюст Роден

Скулптурата на френския скулптор Огюст Роден

На 3 юли се открива изложба скулптура и рисунки на Димитар Илийев

Изложбата на артиста ще бъде представена

Концептуална изложба „Пипалати“ откриха в галерия Underground

Концептуалната изложба „Пипалати“ е проект на

Георги Лечев: Дъх на море

На 20 юни в столичната арт

Съновидения в цвят и послания в изложбата-живопис „Паралелности“ на Даниел Динев

Галерия „ЛИК“ представя втората самостоятелна изложба

Wave Maidens – изложба на София Зашева

Връзката на северните народи с морето

Голото мъжко тяло 1856 – 1944

От 21 февруари до 26 март