Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Пепа Минчева, „А...,къде е...?“ (фрагмент), 65 х 55 см, естимейт € 175, провенанс – ателието на художника

За „Откровенията“ на 10 художници от Габрово ( Втора част)

Прочетете тук първата част от напия разказ за изложбата на художнците от Габрово.

Иван Христов – Грога

Иван Христов – Грога, „Зима“ (фрагмент), 60 х 50 см, естимейт € 425, провенанс – ателието на художника

Иван Христов – Грога, „Зима“ (фрагмент), 60 х 50 см, естимейт € 425, провенанс – ателието на художника

Картините на Иван Христов-Грога „Зима“ и „Коледа (къща на темпала)“- 50 х 60 см, естимейт € 300, провенанс – ателието на художника, са дълбоко личното преживяване на човек и творец който с цялото си същество чувства ролята и значението на цвета в природния пейзаж. Ходът на неговите вътрешни асоциации му позволява да насели мъртвата зимна природа със живостта на малката птичка, скрита сякаш от зимния студ в долния десен ъгъл ва пейзажа. Жълто, охра и бяло са цветовете на малкото врабче, но те стигат за да съгреят със своята топлина синкавобелия плътен и студен свят, както и черните стволове и клони на зимните дървета.

Искам да обърна внимание и на още една характерна черта на този пейзажист – между емоциите му на художник и рационалното възприемане на заобикалящия го свят, има хармония, която рационално и точно намира своя израз в целия цветови настрой на неговиите картнити. Иван Христов-Грога не просто съчинява или отразява, а съумява да застави зрителя да съпреживавя и това става като наред с представянето на характерния детайл, който може да бъде по площ малка, но по значение и цветово оформяне, много важна част от картината. По този начин той постига образност, която се материализира, обрастгва със собствена плът и конкретика на изобразявания детайл.

Максим Маринов
Максим Маринов, „Жълтата къща“, 70 х 70 см, естимейт € 300, провенанс – ателието на художника

Максим Маринов, „Жълтата къща“, 70 х 70 см, естимейт € 300, провенанс – ателието на художника

В представените картини Максим Маринов решава едновременно и умело две творчески задачи, толкова необходими и постоянно стоящи пред художника – на перспективата и на цвета. В картината си „Жълтата къща“ той ги е решил по изключително подходящ начин. Използвал е много умело съчетание между правата и обратната перспектива така че представената „къща на кьоше“ да бъде пред нас и с трите си прекрасни фасади.

На второ място много добре се вижда неговото разбиране за архитектониката на старият градски дом  – етажът, който е наравно с тротоара и най-често служи за офис, кантора или магазин, а също и двата жилищни етажа, силно наддадение еркери, както и оригиналните детайли на кронщайните, подпиращи техните корнизи, за да се стигне до леката, почти танцуваща кобилична линия на покрива. Изобщо с художественото претворяване на сложният архитектурен обект художникът се е справил блестящо. Втората задача е била да се представи характерът на дома и за това му е помогнала употребената топла и хармонична гама, получена от съчетанието на основния обем на къщата, третирана със жълт цвят и гладкият ярко карминен фон. Зелените корони на дърветата усилват контраста и слагат необходимата точка в края на визуалния ред.

Мартин Каличков                 
Мартин Каличков, „Композиция 11“ (3 платна едно над друго, показваме горното), 30 х 30 см (всяко), естимейт € 225 (за цялата серия), провенанс – ателието на художника

Мартин Каличков, „Композиция 11“ (3 платна едно над друго, показваме горното), 30 х 30 см (всяко), естимейт € 225 (за цялата серия), провенанс – ателието на художника

 Мартин Каличков е художникът, който единствен се представя с две серии от по три платна, всяко с размери 30 х 30 см, като в данения случай разликата е в цветовото третиране. В серията, наречена „Композиция 10“, контрастът е главно между червените вертикали и черносините петна на фона, а в тази, наречена „Композиция 11“, между черните вертикали и жълтокафявата охра, с която е третиран фонът на серията. Получил се е интересен затворен кръг на контраст, когато човек глада сериите монтирани една до друга – тогава илиза налице и контарстът между фоновете като контраст между синьочерно и охра и на вертикалните елементи като контраст между червено и черно. По този начин М. Каличков демонстрира пред зрителите възможностите за разширяване на диапазона на художествените средства, с които изгражда своите картини.

Миню Бонев
Миню Бонев, „Венеция“ (фрагмент), 50х50 см, естимейт € 250, провенанс – ателието на художника

Миню Бонев, „Венеция“ (фрагмент), 50х50 см, естимейт € 250, провенанс – ателието на художника

Миню Бонев ни разказва екзотичните истории, видени от него в морския град на Свети Марко и перлата на Венецианската лагуна – градът на гондолите – Венеция. Това е едновременно Венеция позната от хилядите изображения, но и непозната, открита за нас от самия художник. Може да се каже, че пред зрителя е пейзаж – суров като водата и камъка, от които са съградени улиците, площадите, каналите, домовете – всичко това, което е поставено в ядрото на урбанистичния пейзаж, а от друга страна е стоплено от индивидуалния поглед на художника, от неговото виждане, от неговото откриване на ония тайни ъгълчета, достъпни само за тренираното око на пейзажиста.

Пред нас е неговата – на Миню Бонев – Венеция: стра, славна, бореща се с морето, задъхваща се от наплива на туристи и същевременно горда със своите дворци и мостове – също толково лирични, толкова живи и напрегнати, както и погледът на зрителя, спрял се върху нея. Този поглед иска да разгадае „венецианската загадка“ и в случая картината на Миню Бонев е платното, което ще му помогне за това.

Пепа Минчева
Пепа Минчева, „А...,къде е...?“ (фрагмент), 65 х 55 см, естимейт € 175, провенанс – ателието на художника

Пепа Минчева, „А…,къде е…?“ (фрагмент), 65 х 55 см, естимейт € 175, провенанс – ателието на художника

Платната, които Пепа Минчева представя ми дава възможност на я причисля към анималистичната живопис – вид, в който у нас твърде рядко срещаме добри образци. Тук те са се получили не само зариди майсторскттото, с което художничката изобразява животните, а защото е успяла да разкрие техните вътрешно присъщи черти – котката е хищник и ние виждаме това както в неговия поглед и стойка, така и в цялостната композиция на картината. Взираме се така и в безсрастната риба потънала в синкавата пенумбра на своя безмълвен подводен свят („Симфония в синьо“, 86 х 58 см, естимейт € 175, провенанс – ателието на художника).

Възприемането на света на животните в неговото обобщено разнообразие и дълбочина се проявява и в двете картини на художничката. Тя остава вярна не само на обобщения образ на природата и на животните като част от нея като това прави живописта близка до идеалния свят на хармония на съществуването и статуарната красота на изобразените животински фигури.

Цветан Колев
Цветан Колев, „От... до...“ (фрагмент), 70 х 100 см, естимейт € 1000, провенанс – ателието на художника

Цветан Колев, „От… до…“ (фрагмент), 70 х 100 см, естимейт € 1000, провенанс – ателието на художника

Платното, което Цветан Колев е озаглавил от „От… до…“ е със сложно третирана повърхност, която го доближава до информела заради апликираните на него части от тъкано платно, хартия и фотографски изображения, но още и поради това, че художникът обработва по различеин начин участъци от него с допълнинелно нанесени пластове боя, по която сякаш с гребен са нанесени паралелни ивици, които създават допълнителни микросенки.

В тази картина, както и в следващата („Там някъде“, 55 х 139 см, естимейт € 1000, провенанс – ателието на художника) няма сюжет, но има главен персонаж – пътят, който я пресича от край до край. Хладния колорит, деликатното живописване на детайла, използваните допълнителни изобразителни техники говорят за това, че художникът с трепет се отнася към света, който пресъздава, като остава верен на символното изобразяване, на внимателния подбор на нещата, които ще попаднат в картината също и стремежът те да говорят на зрителя за интимната страна на процеса на създаване като му подсказват, че наред с богатата палитра от цветове художникът е заложил и друга, но вече изпълнена с емоции.

Това са съвсем накратко впечатленията, които искаме да споделим за това, което представи тази група от 10 художници от Габрово пред софийската публика

д-р Юлиан Митев, изкуствовед

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Столичната галерия „Графикарт“ ще покаже изложба на грузинския художник Зураб Церетели, чийто монументални творби могат да се видят в страни от целия свят

Едновременно възхваляван и остро критикуван 86-годишният потомък на грузинския княз Алексей Церетели вече десетилетия

С апликация на Google можете да прерисувате ваша снимка в стила на картините на великите художници

Всички сме виждали снимки, които са били преработени с помощта на някое ново приложение.

Вторият национален конкурс за графика – още повече, още по-млада и с двойно повече аплодисменти

Тя е млада, набираща енергия и е на световно ниво. Ако само до преди

Защо този град в Африка е по-известен с изкуството си, отколкото с животните?

В слънчева и екзотична Южна Африка ходенето на сафари едва ли е най-необичайното и

„Музеят на провалите“ – къде се намира той и за какво ни разказва?

Всеки успешен старт на даден продукт, независимо сферата, в която се развива, обикновено е

Артист накара да помиришем, вдишаме, чуем и опитаме климатичните промени

Уникална артистична изява се случи пред един от най-важните музеи за модерно изкуство в

За пръв път събират всички творби на Вермеер на едно място… дигитално

За пръв път в историята ще могат да бъдат видени всички 36 познати картини

Българска графика е изложена в най-престижния музей за графикa в Китай

Изложба на българска графика бе изложена в най-престижния музей в Китай и посрещната с

Продават картина с отпечатъци на Рембранд за 8 млн. долара

Уникална картина, за която се предполага, че е консервирала отпечатъците на големия холандски художник

Бонд
Елемент 007 или Да бъдеш Джеймс Бонд

От раждането си преди 65 години енигматичната личност на легендарния агент 007 вълнува съзнанието

СГХГ открива новия сезон с Елиезер Алшех

След втора година изследователска работа екипът на СГХГ ще открие новия изложбен сезон с

Земяа, вода, огън и въздух – Стихиите на Христо Кралев

Христо Кралев представи новата си самостоятелна изложба в галерия Нюанс. Дните в които може

Музеят на Кока-Кола в Атланта, който разказва всичко за историята на напитката

“Светът на Кока-Кола” е музей в Атланта, САЩ, който може да бъде наречен истинска

Самостоятелна изложба на Едуард Грейнджър – кръгът като център

Още от зората на човечеството кръгът очарова човешкото въображение. Независимо дали е формата на

Самостоятелна изложба “Животът е песен” на Алла Георгиева с куратор Мария Василева.

Галерия Структура има удоволствието да Ви покани на откриването на самостоятелната изложба “Животът е

Булчинска премяна от 1915 година ще бъде показана на изложба в Бургас

Най-старата булчинска дреха от началото на 20-ти век и снимка на младоженци, направена точно

Фотографската изложба Васил Тодев “Чай в пустинята. Едно пътуване в Мароко”

Галерия ФотоСинтезис представя фотографската изложба Чай в пустинята – фотографска изложба на Васил Тодев. Едно пътуване

Истанбул, 1943 акварел, молив върху хартия, 41 х 55 см
„Фрагменти от Европа“ – Пейзажи от колекцията на ХГ „Дечко Узунов“

Художествена галерия „Дечко Узунов” филиал на Софийска градска художествена галерия представят Фрагменти от Европа Пейзажи от колекцията на ХГ

Васка Емануилова и нейните нежни и красиви “Прочити” на реалността

През 2017 г. се навършиха десет години от началото на активната изложбена дейност на

Галерия Контраст представя изложбата на скулптура и живопис “Поколения”

Галерия Контраст представя изложбата на скулптура и живопис “Поколения” Христо Харалампиев – скулптура Кирил Харалампиев –

Изложбата „Визуална еклектика, музикално единство“ в галерия „ЕТЮД“

Галерия „ЕТЮД“  представя изложбата „Визуална еклектика, музикално единство“, която представя трима художници със съвършено

Хубен Черкелов представя откритата си открита експозиция „120 лица“

На 21-ви февруари 2018г. в Националния аргеологически музей ще бъде открита експозицията „120 лица“

Иложбата Васка Емануилова: Прочити, която задължително трябва да включите в календара си

През 2017 г. се навършиха десет години от началото на активната изложбена дейност на

Галерия Нюанс представя финалистите от второто издание на „Конкурс за съвременно изкуство“

От 6 февруари в галерия Нюанс, ще бъде представена експозицията, състояща се от работите

73 години Младежки театър „Николай Бинев” – едно голямо семейство

На 25 януари 2018 Младежки театър отбелязва своя 73 рожден ден. През 1944-1945 започва

Галерия „Структура“ представя изложба „Отклонения“ на Адриана Чернин

Изложбата е създадена специално за пространството на галерия Структура, като някои от творбите се

Послание за живота – една изложба, свързана с Аршак Нерсиян

Едни от най-значимите имена в българското изкуство от втората половина на ХХ и началото

Галерия Лоранъ представя актуалната на времето навън изложба „Зима“

Зимата е тук. Сезонът, който ни пронизва и контрастно прониква в сетивата ни като

Специална изложба в Национална Художествена Академия , посветена на 70 години специалност “Стенопис”

Изкуството на стенописта като учебна проблематика в дисциплината „Декоративно изкуство с приложение“ навлиза в

Димитър Труканов – Трукан и изложбата му „Нарушена зона“, носеща „взрив, разкъсване и хаос“

В първата си  изложба през 2018 година галерия Нюанс  има удоволствието  да  ви представи 

Безценните тракийски ценности се завърнаха в Националния исторически музей

След триумфалния успех в Норвегия на изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“,

Изложбата „Вековните гори и техните обитатели“ в Националния природонаучен музей

От 17 януари до 31 март, в Националния природонаучен музей ще бъде представена изложба,

Изложба на страните от „Вишеградската група“ в НХГ

Националната галерия представя в салоните си изкуство – живопис, графика и плакат – подчинени

Известният български изкуствовед и виден столичен преподавател в НХА Чавдар Попов (пред микрофона) изнесе вълнуващо слово при откриване на изложбата на Греди Аса (с буката в ръка)
„Лабиринт“ от деликатност и енигматичност в изложбата на Греди Аса

Архитектурният план на галерия „Академия с нейните два входа – външен (откъм парковата алея)

Изложба на доайена на българската живопис – Калина Тасева

Изложбата на Калина Тасева, представена в галерия „Арте“ е не само интересна – да

Румънски фрагменти от фотоархива на Зафер Галибов

Фотографията, като част от визуалната панорама и памет на човечеството е силна с това,

Художничката показва не само изображенията на хора, но и на животни
Боряна Перчинска и нейният “TRANSFORM” в галерия „Средец“

Зрителят, който не познава отпреди Боряна Перчинска ще се удиви от това, което може

„Дух и броня“ по японски в галерия „Финес“

Галерия „Финес“ и нейната собственичка Мариела Табакова са домакини на част от програмата „Дни

Петринел Гочев се представя пред софийската арт публика с изложбата „Скулптури и рисунки“ в салона на галерия „Сезони“
Режисьорът в художествения салон – изложбата на скулптури и рисунки на Петринел Гочев

Ако, както пееше известна поп звезда от близкото минало, до едно (небръснато от седмици)

Вяра Панчева, експонат №24 (фрагмент), смесена техника, размери и година на създаване не са написани, провенанс – ателието на художничката
Колажите на Вяра Панчева – „Свободата“ на посланието

Тази година галерия „Стубел“ започна отрано своя есенно-зимен изложбен сезон и сега е „напред

Зрителите винаги са омаяни от майсторството на скулптора Крум Дамянов
Кръгъл юбилей, огърлие и изложба за 80-годишнината на Крум Дамянов

През новия сезон галерия „Райко Алексиев“ за пръв път бе запълнена както с експонати,

Руска Маринова, „Портрет“ (фрагмент), пастел, хартия, 34х32 см, 1946 г., естимейт €550, провенанс – колекцията на галерия „Сезони“
Колекционерски уникати върху хартия показват в галерия „Сезони“

Под вещото ръководство на Маргарита Видралска галерия „Сезони“ не престава приятно да ни удивява

“Обществото” – такова, каквото го вижда Деян Янев

За мен картините на Деян  Янев, които за пръв път видях на неговото дипломиране

В галерия „Академия“ – 70 непознати рисунки и един автопортрет

В галерия „Академия“, се откри изложба която затвърди у мен впечатлението, че през този

„СКРИШНИ ИГРИ“ НА АНТОН ТЕРЗИЕВ – ОПИТ ЗА ДЕШИФРИРАНЕТО НА „ЗАГАДЪЧНА“ ИЗЛОЖБА

В тази изложба, наречена „Скришни игри“, нейният автор – отдавна известният в артистичните среди

Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 3)

В този наш текст ще ви разкажем за третата и последна част от страхотните

Дина Стоев, «Упражнение» (фрагмент)
Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 2)

Представяме ви втората част от артистите, които взеха участие в изложба „В началото“. Десислава Янакиева Десислава Янакиева,

ИЛИЯ БЕШКОВ, „Пролет“ (фрагмент), ок. 1936, туш, лави, акварел, провенанс – ХГ „Илия Бешков“, Плевен
СГХГ без „Свян и Страсти“ показва рисунките на Илия Бешков

Втората изложба, която последва след откриването на “Под сянката на Ориента” в СГХГ е

Костадин Събев, портрет на Никола Манев (фрагмент)
Никола Манев превръща галерия „Финес“ в „Кръстопът на светлината“

Според една много оригинална класификация, озвучена от софийския куратор Филип Зидаров, в чиято основа

Платната на художника са пример за наситена с много елементи композиция, фина колористична разработка, внимание към детайла и добре обмислена и защитена визуална концепция
В галерия „Стубел“ настъпи „Времето на маймуните“

Галерия „Стубел“ бе една от първите частни галерии, която най-рано откри тази година изложбения

Галерия „Арте“ откри сезона с изложба на две млади дарования

Галерия „Арте“ е известна с това, че винаги подробно обмисля концепциите на своите изложби. Поддържа

ИРИНА НАЧЕВА, „Правилата“ (фрагмент), серия „Матрицата“, Дибонд кристал, пигментен печат, 33 х 50 см, 2016
Изложбата “Ние сме млади” – концептуално?! (част 2)

Продължаваме нашия разказ за изложбата “Ние сме млади”, която се състоя в галерията „Фотосинтезис“.

Изложбата “Ние сме млади” – концептуално?! (част 1)

Ако трябваше поетът Кирил Кадийски да даде името на тази изложба, той вероятно отново

За какво ни е „реализъм“, чувствително „обогатен“ от Боряна Росса

Изложбата на д-р Боряна Драгоева-Росса, наречена „Обогатен реализъм“, чийто вернисаж се състоя на 7

Фрейм от видеоарта на Магда Тотова „Ленин и девойката“ (2003)
Визуалните бележки за „Великата и проклетата Октомврийска революция“ -погледът на ИСИ-София

Институтът за съвременно изкуство (ИСИ) и неговият директор – изкуствоведката Яра Бубнова, бяха единствените,

Cosmoscow: изкуството от галериите – на пазара

Пазарът на изкуството, независимо от името, което носи, или от формата, в която се

Керамиката – първият „божествен“ материал в ръцете на човека

Фестивал на съвременната керамика – звучи твърде примамливо и е трудно да повярваме в

Уникални български документални изложби гостуват в Будапеща

Виждали ли сте тефтерчето на Васил Левски, бележника на поета Пейо Яворов или изваян

За „Откровенията“ на 10 художници от Габрово ( Първа част)

На 4 септември 2017 г. в Унгарския културен институт се откри изложбата „Откровения“, в

E като „Еротика“, U като „Универсалис“, заедно като „Обединена Европа“ (част I)

Само преди четвърт век тази изложба нямаше не просто как да се появи, а

Изложбата на съвременна руска скулптура в Третяковската галерия – провал или триумф?!

СЪВРЕМЕННА СКУЛПТРУРА“ – Кое е интересно за твореца, кое за чиновника, кое за народа? Скулптурният

Рентегеновите снимки като громофонни плочи – спомени от епохата на застоя

ЕПОХАТА на застоя – времето, когато имаше дефицит на стоки и услуги Този дефицит раждаше

Кураторката на изложбата – изкуствоведката В. Ножарова подробно разказа за замисъла и осъществяването на експозицията
Природата – жива и мъртва – зад стените на „CREDO BONUM“

В средата на 90-те години на ХХ век у нас видният български скулптор и

Кратък разказ за Марио Жеков – Художникът, чието ателие бе природата

Българската маринистична живопис – доведеното дете в българското изкуство Морският пейзаж – особената част на

Ким и Ейми – две американки в една българска галерия

Как Ким Ейбрахам и Ейми Ханъм се оказват в с. Полковник Серафимово Завършването на сезона

Изложбата на Мери Уолинг Блекбърн – Изводите от чаршафсоването на един таван

МЕРИ БЛЕКБЪРН се качва на тавана Мери Блекбърн влиза с дрехите в басейна Колко кратко може

Илона Йонкова – вълненията от първата самостоятелна изложба като дипломиран художник

Илона Йонкова – художничка, която се дипломира тази година – получи подкрепата на Иван

Плакатите на Стефан Десподов-Деспо: От улицата – в музея!

Афишите, а по късно и плакатите са, образно казано, деца на улицата Основното им предназначение

Скулптурите на Иван Нешев – сплав от емоция и образ

Иван Нешев (1927-1987 г.), чиято първа посмъртна изложба в столицата бе разгърната в галерия

Димитар Илийев – „Скулптури и рисунки“: да надникнем в изкуството на съседите

Разгръщането на подобна изложба в залите именно на галерия „Академия“ предполага наличието на няколко

Николай Стайковски – Повелителят на руните в българската живопис

Неговата изложба, наречена „Руни и Орфестази“ е знакова във всяко едно отношение Но преди да

Да хванеш светкавицата върху листа – няколко думи за портретните рисунки на Иван Пенков

Животът на Иван Пенков е своеобразен парадокс Работливците го считат за бохем, бохемите – за

Японските занаяти от Тохоку – в света на регионалното японско изкуство

Кое отличава регионалното японско изкуство от столичното? Как да оценим майсторството на занаятчията? Защо

„Настроения“ – многостранна изложба на творческия тандем Тодорка и Кирил Гюлеметови

  Галерия „АКАДЕМИЯ“ отваря нова страница в юбилейните изложби. Тандемът, който знаем отдавна, но виждаме

Елена Петева – осезаемо присъствие в новата българска живопис

Тя живее и твори в САЩ, показва и в България, приятелите я ценят и

Изложба калиграфия и сериграфия на Димитър Трендафилов

Днес в софийската галерия Енакор се открива изложба на Димитър Трендафилов (1937-2016) Димитър Трендафилов работи

Френски музей представя невиждана до момента скулптура на Огюст Роден

Скулптурата на френския скулптор Огюст Роден (1840-1917 г.) ще бъде изложена публично за първи

На 3 юли се открива изложба скулптура и рисунки на Димитар Илийев

Изложбата на артиста ще бъде представена в софийската галерия „Академия“. Димитар Илийев работи в областта

Концептуална изложба „Пипалати“ откриха в галерия Underground

Концептуалната изложба „Пипалати“ е проект на Creative Line Studio. В него участват Гергана Мутафчиева

Георги Лечев: Дъх на море

На 20 юни в столичната арт галерия КОНТРАСТ е откриването на изложбата “Дъх на

Съновидения в цвят и послания в изложбата-живопис „Паралелности“ на Даниел Динев

Галерия „ЛИК“ представя втората самостоятелна изложба на художника Даниел Динев. Втората самостоятелна изложба на Даниел

Ема Иванова: четвърта самостоятелна изложба живопис и рисунки

Ема Иванова е млада артистка с обширни и разнообразни творчески интереси: изобразително изкуство, живопис,

Трета самостоятелна изложба на Божидар Чантарски

На 26 Май в Арт Център “Орхидея” в град Карлово се открива третата самостоятелна

За първи път в България Любена Фокс и Тибо Барер!

На 18 май 2017 г. в галерията на аукционна къща ЕНАКОР се открива една

Wave Maidens – изложба на София Зашева

Връзката на северните народи с морето е много силна. Това е особено вярно за

Голото мъжко тяло 1856 – 1944

От 21 февруари до 26 март 2017 в Софийска Градска Художествена Галерия можете да