Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Делиана Стоянова, «Пилето и яйцата» (собственост)

Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 1)

Галерия на СБХ ,изложба на млади художници „В началото“

ул. „Шипка“ 6, етаж 3

15 – 30 септември 2017 г.

Изложбата, наречена според мен многообещаващо „В началото“, е създадена с идеята да бъдат подкрепени студенти, които са току що завършили различни специалности и са се дипломирали във факултета „Изящни изкуства“ на НХА. Разбираемо е за всички, че младите специалисти, независимо от областта, в която ще развиват своята професионална дейност се нуждаят от подкрепа, от насърчаване. Тази зависимост е още по-важна за хората на изкуството, понеже резултатите от техният труд са видими и успехите им в областта на изкуството оформят културното лице на нацията.

Поради това, че обществото ни е в перманентна криза и държавата проявява сравнително неголяма заинтересованост – на практика това поне е така и то става ясно като се сравнят средствата, които политиците ни хвърлят за разрушаване на паметници в сравнение с финансирането на нови паметници и други културни проекти.

Поради това хората на изобразителното изкуство започват все повече да работят на два принципа

Единият от тях е „Неволята учи“ и то учи, че държавата, към която колкото и да отправяме призиви, няма да даде сериозни средства за развитие на културата, а това, което идва по европейски проекти, в моите очи, е просто смехория. Вторият принцип е описан от двамата автори хумористи Илф и Петров и гласи: „Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се“. Като съединяват на практика тези два принципа се създава групата „Млади български художници“, която да подкрепи надарени артисти в началото на творческия им път – тоест, непосредствено след тяхното дипломиране като скулптури и живописци.

Част от преподавателите по живопис и скулптура се обръщат с предложение към видния български колекционер Тодор Стайков с взаимни усилия да определят по няколко студента, чиито творби се отличават с оригиналност, голям творчески заряд и професионализъм, за тях да се организира специален пленер и творбите им да бъдат публично показвани на ярки и добре организирани изложби.

В краткото представяне към експозицията Десислава Минчева пише:

Усилията на г-н Тодор Стайков и на целия екип са изцяло насочени към подпомагане и популяризиране на изкуството на съвременните творци на България. Убедени сме, че това е един от пътищата за опазване на духовната ни култура.” Аз намирам това за съвсем правилно и полезно в духа на принципите, за които споменах вече. В текста на тази рецензия ще се спра на някои от младите дарования, които са ми направили впечатление. Тук само мимоходом ще спомена, че Тодор Стайков е колекционер, а също и един от учредителите на Съюза на колекционерите в България. С практическата помощ на специалисти, чиито творби присъстват чувствително в неговата изключително богата и разнообразна колекция, той посещава редовно всяка година дипломните защити на младите художници и скулптори в НХА и закупува с размах отличените творби.

Целта на този благороден и нямащ аналог у нас меценатски жест е създаването на колекция от най-младите, току-що завършили и все още напълно неизвестни за широката публика автори, чието развитие да следи и подпомага занапред. За него това е много повече от перспективна инвестиция; това е възможност да помогне и да бъде плътно съпричастен към развитието на българското изобразително изкуство през второто десетилетие на ХХІ век. Колекцията е ценна още и с това, че ще показва началото и трендовете, които са били пред младите художници в началото на тяхната реализация. Когато се сравняват с картините от по-нататъшните им периоди на развитие, то това може да доведе наистина до обективен анализ на състоянието и развитиено на изкуството у нас на базата на различни индивидуални дарования, особено когато те са концентрирани в рамките на една колекция.

Александрина Дакова
Александрина Дакова, без заглавие (собственост)

Александрина Дакова, без заглавие (собственост)

За Александра Дакова е много характерно внимателното вглеждане в обекта на изображението. Тя обикновено концентрира своята художническа воля върху скромни архитектурни обекти, което от една страна я предпазва от разпиляването при изобразяване на многобройни архитектурни детайли, а от друга страна е полезно за нейното съсредоточаване върху чисто изобразителните свойства.

 В скромния наглед дом, който тя ни показва в картината без заглавие, прави впечатление отличното предаване на материалния характер на различните повърхности – като се започне от твърдия тъмнокафяв до сивочер характер на стената и се стигне до светлата полупрозрачна, изградена със сивосинкави и бели петна, плоскост на прозоречното стъкло.

Показаният фрагмент от фасадната плоскост на дома е много добре подбран, така че зрителят да почувства обема, но конструктивните параметри на зданието да не вземат преднина над художествените стойности на неговата повърхност. Добре се е получило и уравновесяването на контраста между топлите и студени цветове, което оставя у зрителя впечатлението за хармонично предадена цялост.

Георги Атанасов
Георги Атанасов, „Църквата на рибарите“ (фрагмент)

Георги Атанасов, „Църквата на рибарите“ (фрагмент)

В „Църквата на рибарите“ отново виждаме разработка на архитектурната тема – представено е здание с двускатен покрив и два долепени един до друг кубични обекта, но тук има и дърво, което премества тематиката на изображението към архитектурния пейзаж. Прави добро впечатление съотношението между природните обекти – например дървото и обемите на постройката. Хармоничното единство се постига от използването на еднакви цветни синьозелени петна, с които е изградена короната на дървото, цветът на прозореца и хвърлените дълбоки сенки от покрива върху стената на църковната постройка.

От друга страна петната от охра и тера ди сиена, употребена за клоните на дървото ни показват, че младият автор се стреми към овладяването на сложни хармонични топли цветови гами, с които да търси определено настроение в своите пейзажи. Погледнато под друг ъгъл работата оставя впечатление за ескизност и може би трябва да се положат усилия фонът да е не просто сиво петно, а да носи повече емоция, свързана с взаимодействието на обектите, които художникът изобразява.

Георги Стефанов
Георги Стефанов, „Фигура ІІІ”

Георги Стефанов, „Фигура ІІІ”

Георги Стефанов се представя на тази изложба с няколко човешки фигури (тониран гипс), определено сполучлив плод на неговите опити в кавалетната скулптура.

 Авторът е обърнал повече внимание върху общите размери, обеми и съотношения на фигурата, а не върху детайлите. При него се е получила здрава женска натура, добре стъпила на земята. Стойката, която тя заема е статична и това е направено за да може да се балансират обемите, така, че зрителят да почувства телесната маса на фигурата, нейната сила и спокойствие – все неща, които младият скулпор е съумял да доведе до техния логичен завършек за да ни покаже усвояването на анатомичните особености на човешката фигура, своето разбиране за нея и третирането на перспективните изменения на абриса, което особено добре си личи, когато внимателно разгледаме как е направена повдигнатата, сгъната в лакътя и подпряна на главата дясна ръка на фигурата.

По този извънредно пестелив начин младият скулптор ни дава да разберем, че неговата любов е повече към обобщаването, отколкото към излишната детайлизация.

Делиана Стоянова
Делиана Стоянова, «Пилето и яйцата» (собственост)

Делиана Стоянова, «Пилето и яйцата» (собственост)

Делиана Стоянова ни показва, че в своята живопис тя умее да разказва притчи. Освен това умее да ги разказва с определена хумористична нотка, с което безусловно печели доверието и уважението на зрителя. Избраното от нея заглавие – «Пилето и яйцата» – ни тласка към древния казуистичен спор за първопроизхода на определени неща, но показва, че авторката има желание да подхване и определени, при това много стари теми, да ги обгледа, разкаже и пресътвори на платното по своя начин, така, че да ни накара не само да повярваме в нейната гледна точа и независимо от това да се насладим на живописния начин, по който са направени нещата.

За майсторството на изобразеното говори и това, че тя директно пренася «моливния» щрих, така характерен за рисунката, в своите живописни работи, вследствие на което у зрителя се поражда чувството, че тая лекота и ескизност на изображението, като че ли дава и отговора на загадката, която художничката за пореден път представя пред зрителя. Основното впечатление е, че имаме живописна работа със свой собствен характер.

Прочетете тук Част 2 и Част 3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Мъж, облечен в пола? Ето в кои страни това е признак на мъжественост

Свикнали сме с разбирането, че ако мъж е облякъл пола, това непременно означава, че

Изкуството на Фредерик Форест – изящество и съблазън в един щрих

Колко трудно е да намерим думи, за да изразим най-важните неща. Но може би

Хиперреализмът в картините на Роб Ричи

През 70-те години на миналия век в изобразителното изкуство се появява терминът „хиперреализъм“. С

Изчезващите граници на Европа – фотопроект на Валерио Винченцо

Откакто беше подписано Шенгенското споразумение през 1985 г., вътрешните граници между голям брой европейски

„Когато картините плачат“ – благотворителната изложба, с която отново ще осъзнаем защо и как да бъдем хора

Тук съм за теб. Колко често се чухте да казвате тези силни думи в последните

Замъкът Елмина – музеят на робството в Гана и „Точката, от която няма връщане назад“

Замъкът Елмина се издига достолепно с белите си стени над Гвинейския залив. Тази сграда

Коя е най-старата принтирана книга в света?

Диамантената сутра е древна будистка проповед, която поколения будисти са запомнияли и пеели от

80 000 исторически акварелни картини разкриват как е изглеждал светът преди фотографията

Акварелната живопис безспорно се отличава със своята ефирност и плавност на изобразяване. И всички

Авиатор показва изненадващата красота на Бангладеш от въздуха

Пилотът на военновъздушните сили на Бангладеш Шамим Шориф Сусом освен професионален войник е и

Кои са и къде се намират най-малките паметници в света?

Руският град Томск е дом на най-малкия обществен паметник в света – малка бронзова

Ръчно изработени глобуси на художника Питър Белърби

Когато преди няколко години Питър Белърби не успял да намери перфектния ръчно изработен глобус

За пръв път произведение на Бански влиза в Британския музей

Бански е един от най-провокативните, известни, но и мистериозни, творци на нашето съвремие. Неговите

Красотата на последиците от пясъчните пустинни бури в Дубай, снимани от въздуха

Животът на жителите на Обединените арабски емирства и по-конкретно Дубай е постоянна битка с

Откраднаха 9 картини на Владимир Димитров-Майстора

9 картини на известния български художник – Владимир Димитров-Майстора са били откраднати от апартамент

Най-скъпата книга, Леонардо да Винчи и Бил Гейтс

През 1994 година 39-годишният тогава Бил Гейт е вече мултимилиардер, туко-що оженил се и

Да създаваш архитектурни шедьоври с кибритени клечки

Патрик Актън е необикновен артист. Той е роден в Грийн Каунти, Айова и е

Рибарите-акробати от Нова Каледония (галерия)

Фотографът Стефан Дуканда улавя тази невероятна фотография на рибар, замръзнал във въздуха, докато скача,

Социалният фотографски проект на Майкъл Улф – “Китайските работници и играчките, които произвеждат”

Китай е най-големият износител на играчки в света – почти 75% от всички играчки

Облечената Маха, Франсиско Гоя
Защо Католическата църква не успява да унищожи хиляди безценни картини?

Около средата на 17-ти век в Испания се стига до ясен и категоричен религиозен

Ребрандиране в името на осведомеността за застрашени видове

Модната марка Lacoste е сред най-известните брандове за дрехи в света и безспорно една от

Бен Купър – фотографът, заснемащ изстрелването на космически ракети

Не възможно да видите някоя от зашеметяващите снимки на пилотската кабина на спътниковия кораб

В периода 1-5 октомври ще се проведе единственият SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2018

Единадесетото издание на единствения SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите –

“Покривите на Хонг Конг” – фотографският проект на Жак Лагрез

В продължение на повече от четири години фотографът Роман Жак Лагрез работи върху нестандартен

Как Барокът се превръща във водещото световно направление в изкуството за цели два века?

Барокът се заражда в Рим в края на 16 в. и в началото на

Снимките с дрон на Джони Милър, показващи фрапантната разлика между богати и бедни в Кейптаун

Въпреки че ерата на апартейда в Южна Африка официално приключи преди повече от две

Легендарните фотографии: Развяващия се съветски флаг над Райхстага

Когато фотографът Джо Розентал заснема култова фотография, на която се виждат петима американски войници

Най-добрите родилни фотографии, уловили магията на раждането

Раждането представлява едно от най-големите физически и психологически предизвикателства, през които една жена може

Как един вдъхновяващ фотограф без ръце и крака заснема своите страхотни снимки?

Ало има желание, то има и начин. Това е фраза, която би могла бъде

Copyrights Alessio Trerotoli
Фотографът Алесио Треротоли, който улавя меланхоличната красота на дъждовните дни

Живеещият и работещ в Рим италиански фотограф Алесио Треротоли е професионалист със стил, който

Йошитомо Нара, който рисува като за деца, но твори с идеята за възрастни

Изглеждащите като анимации деца и животни, включени в рисунките, картините и скулптурите на Йошитомо

Уличните графити като предизвикателство към обществото

Огромните графити на световноизвестния артист Blu в Италия се сблъскват с опасенията за околната

Фотографът, който улавя щастливите погледи на осиновени кучета, преживели насилие

Многократно награждаваният фотограф Алекс Кърнс (основател на студиото www.houndstoothstudio.com.au) публикува своя последен фотографски проект,

Над 20 традиционни сватбени костюми от целия свят

Днес сватбите и идеята за брак са далеч по-непопулярни, отколкото само преди десетилетия. Вече

„Изглед от прозореца от Льо Гра“ – първата фотография в историята

Днес, когато небрежно преглеждаме стотици фотографии в ултрависоко качествено всеки ден, сякаш наистина сякаш

Защо най-голямата организация на автори и музикални издатели в България Музикаутор подаде сугнал до ДАНС?

Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права. Фирмите, действащи

Артистичната инсталация, показваща силата на книгите

“Замъкът” е артистичен проект на мексикански художник Хорхе Мендес Блейк, който той реализира преди

Изложбата “Гонене на зли духове (Призраците са сред нас)” в галерия “Райко Алексиев”

Изложбата цели да покаже максимален брой гледни точки и различни тълкувания на една толкова

Американският фотограф, който се докосва до “Света на съвпаденията” в Ню Йорк

През последните повече от десет години американският фотограф Джонатан Хигби обикаля безкрайните улици на

Теодор Ушев създава първата в България изложба с миксиарана реалност.

Теодор Ушев е това, което ние наричаме успял човек. Следим го от години и

Великите картини: Кафе тераса през нощта и мечтите на Винсент ван Гог

“Кафе тераса през нощта” е една от най-известните картини не само на нейния автор

Датски уличен артист е построил над 3500 къщички за птици от 2006 г. насам

Датският артист и дизайнер Томас Дамбо се е специализирал в изграждането на подходящи за

Изкуството и науката на Ернст Хекел: Пъстрите и красиви илюстрации по биология от 19-ти век

Германският биолог и художник Ернст Хекел посвещава живота си на изучаване на далечната и

Сергей Прокудин и неговите цветни фотографии на живота в Царска Русия

Сергей Прокудин-Горски е руски химик и фотограф, известен най-вече с пионерската си работа и

Севлиевската галерия „Видима“ навърши 20 години

Във връзка с този юбилей – своята 20-годишнина, „Видима“ галерия, до голяма степен определяща

Как хората през 1900 г са си представяли бъдещето и XXI в. (галерия)

Можете ли да си представите животa на Земята след 100 години? Дали след един

НХА отбеляза 70-годишнината на специалността „Сценография“ с юбилейна изложба

Една от добрите възможности за художествени прояви в галерия „Академия“ са юбилейните изложби. Блестящ

Изключителните снимки на уличен фотограф, влюбен в духа на Токио (галерия)

Талантливият и умел уличен фотограф RK започва пътуването си в огромния и безбрежен свят

Ракан Курди, който не пребори атрофията, но рисува въпреки всичко

Свикнали сме често да обръщаме внимание основно на проблемите се и не толкова на

Максуел Тилс и неговите илюстративни “пътеводители”

Името му е Максуел Тилс  – пътуващ артист Едва на 23 години, той е вече

Изгубени в превода? Не- в пейзажа в изложбата на Милко Божков

Оказва се, независимо от това, че днес разполагаме с все повече и по-мощни средства

Пиер-Кристиян Броше
Френският колекционер Пиер-Кристиян Броше разказва за любовта към изкуството на другите

Човек, когато е далеч от колекционерските страсти и изкусвото винаги се пита какво кара

Особеностите на женското тяло не са повод за срам, а за красиво изкуство

Стрии, белези и дори менструацията са неща, които на жените рутинно и постоянно се

Френски учени откриха скица на голата Мона Лиза, за която се вярва, че е дело на Леонардо да Винчи

Голата картина, която притежава удивителна прилика с, може би, най-известната картина в света –

Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 3)

В този наш текст ще ви разкажем за третата и последна част от страхотните

ЛЮБЕН ДИМАНОВ, „Помни съботния ден...“ (детайл), маслени бои, платно, провенанс – ателието на художника, естимейт € 3 500
„Нирвана“ започна изложбения сезон 10-те божи заповеди

За Любен Диманов, който  на 20 септември т.г. откри своята поредна изложба в България,

Незабравимите художници: новаторът Джаксън Полък

Джаксън Полък е известен американски художник, който има огромен принос за развитието на движението

Живописта върху циферблатите се прави с копринена четка с дебелина 0,5 мм
„Формулата“ на циферблатите на Jaquet Droz: Часовниците като изкуство

Когато се появяват механичните часовници, те биват смятани за произведения на инженерното изкуство –

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Пояси и пътища много, но за Китай съществува само един

Учудващо е, че Китай, страна в която за пръв път са били изобретени хартията

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 2)

Тема с продължение. Прочетете тук първата част на нашия разказ за Кристиан Диор С интересни

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 1)

Модната къща „Кристиан Диор“ и едноименната марка навършиха кръгъл юбилей и достигнаха своята 70-годишнина,

“Анабел 2: Сътворението” – когато куклата убива, как зрителят потръпва

Единственият човек в България, който може да даде компетентно мнение по съществото на този

Мариела Гемишева – арт инсталация от дисплеи и останки от модни дрехи

Щом се чуе, че Мариела Гемишева прави нещо някъде, артелитът на цяла София не

„Ковьорчета-Мовьорчета“ от Любен Фързулев – пленихте ли вие наш’те зрителски сърца?

Какво е това „ковьорче“ и каква е ролята му днес? Нашите нови усещания за кича Дискурсът

“Дюнкерк” – часовник или филм: Кристофър Нолан режисира филм, който работи като часовник

В началото този филм е странен – неговите главни герои протагонисти са необикновени –

Георги Лечев: Дъх на море

На 20 юни в столичната арт галерия КОНТРАСТ е откриването на изложбата “Дъх на

Галерия в Лондон представя изложба на селфита

Изложбата „От селфи до самоизразяване“ ще продължи до 30 май. Галерия „Сачи“ в Лондон