Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Образец на златосърмена бродерия по различни платове при направата на официален дамски костюм

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата

Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник генерален директор на музея и главен куратор на изложбата

Преди вратите да се разтворят широко за масовата публика, те се открехват за специализираната. Провежда се като неотменна част, пресконференция за журналистите. В Ермитажа се предлагат прекрасни възможности в това отношение. Най-важното е, че се разбира значението на Интернет и конференцията се помества „он лайн“ за да нагнетява интереса към събитието още от този момент. Хубавото тук е, че пред журналистите се изправят специалистите в дадената област, които не само изброяват успехите, но ако са добре тренирани от отдела за „Връзки с обществеността“, знаят какво искат да получат журналистите от подобни конференции и с компетентно удоволствие им го предоставят като устна и писмена информация и образи.

Всичко, което в това отношение човек може да наблюдава в Интернет, говори за сериозната подготовка на работещите от този отдел за срещата с онези хора, чиято орис е да бъдат тренираното око и критичното ухо, което да донесе всичко това на зрителя за да се реши той да откъсне от отънелия си бюджет исканите около 10 евро вход за разглеждане на изложбата. А тя, между другото, навлиза в следващия си етап.

Всяко влакънце се наместгва с хирургически инструмент на своето място

ІV. Откриването

            Тук вече високото началство си казва думата и пред микрофона застава самият шеф на този световен музей Михаил Пиотровски. Речта му въвежда зрителите във всичко онова, което изброихме до тук: „Днес, ние откриваме удивителни изложби, изпълненти с красота и смисъл. Ние показваме изумителни колекции, а също така работата на реставраторите в тази сфера, която е абсолютно необходима. Тъканите са едни от най-мистичните и древни неща. Човешката история се определя от Парките, които изпридат нишките на съдбата“ – започва своята реч Генералният директор на музея. Той подробно се спира на работата на колектива, положил огромните интелектуални и физически усилия идеята да се превърне в реалност и насочва вниманието на зрителите към трите парадни – огромни и разкошно-красиви зали на музея – Гербовата, Георгиевската и Пикетната.

            В Георгиевската и Пикетната са разположени експонати, които  представят историята на художествения текстил – от първобитните образци до художествените тъкани от първата половина на ХХ век; от Античността и Изтока, до Европа и Африка. По многообразието на представените експонати текстилната колекция наистина дава на зрителя енциклопедична визуална представа за развитието на тази отрасъл на човешката дейност през различни исторически периоди, географски ареали и методи за ръчно или машинно текстилно производство.

Художествена тъкан в процес на реставрацияот сътрудник на Държавния Ермитаж

            В Гербовата зала е поместена втората част, на тази изложба, която дава на хората представа как специалистите се борят за съхраняването на древните тъкани и изделия от тях

Тя е с по-тясна научна специализация и представя работата на реставраторите. Показани са разнообразни експонати, чийто живот е продължен, буквално възкресен от небитието, от пъргавия ум и ловките ръце на реставраторите. Тук ескспонатите са така да се каже с двойна оптика на принципа „преди и сега“ за да може зрителят с очите си да се увери, че тъкъните също са предмет на проучване, създаване на методи за реставрация и прилагането им върху конкретни обекти.

Тайната на тази дейност, донейде разкриват думите на Заместника на Генералния директор на „Държавния Ермитаж“ Светлана Адаксина: „Когато подбират методите за възстановяване на експонатите нашите майстори търсят отговора на един от най-важните въпроси в реставрацията – въпросът на етиката и степента на намеса върху паметника. Решаването на този въпрос е винаги индивидуално, трябва задълбочено осмисляне на съвместния труд на различни специалисти, които да решат съдбата на даден вид паметник на материалната култура“.

Образец на златосърмена бродерия по различни платове при направата на официален дамски костюм

Експонатите

Очите се замайват, а краката на зрителя отмаляват от пъстротата на разцветките на тъканите, моделите на мъжките и дамски парадни костюми. Напримен този на Петър І, ушит във връзка с короноването на неговата съпруга; изваденият от подводните археолози костюм на пасажер от потъналия през 1724 г. кораб „Архангел Рафаил“; на куклата, подарена от жителите на Саардам на руския император Александър І – това е съвсем кратичък списък от всичките 175 експоната, които човек може да види изложени – както открито закачени на стените на музейните зали, така и зад бронираните стъкла на музейните витрини.

Удивляват и многобройните видове тъкани, които човек вече може да види само в музея – изделия от естествена коприна, памук и вълна, лен и коноп – сукно, бродирана коприна, бархет, плюш, атлас, моаре и дантели, златосърмена везба и плетени сребърни нишки, декоративни златни пластинки и цветни копринени конци – всичко това е минало през ръцене на учени изследователи и майстори реставратори преди да грейне пред очите на обикновения посетител.

Бронираните стъкла на музейната витрина временно са заменили дамския гардероб

На особена почит са военните, парадни и карнавални костюми на руските царе и царедворци, на знатни дворяни и чуждестранни посланици, както и даровете на различни чужди царе, императори и президенти, давани на руските монарси при различни поводи

Интересни са също така и реставрираните турски, баварси и руски бойни знамена – най-интересното от тях е това на Лейб-гвардейския преображенски полк от 1742 година, западноевропейския настенен килим „Нарцис при извора“ и костюми на хора от планински Алтай и Северна Монголия както и църковната утвар и одежди на висшите руски иерарси, носени при богослуженията, целящи като архипастири да съхранят единството на духовното стадо, като тях може да ги видим в употреба дори и в наши дни. Като окончателен извод може да се каже, че тази изложба още дълго ще отеква из световните музейни и научни среди и ще се превърне в началото на надпреварата и други музеи да покажат своите текстилни съкровища.

Различни образци от исторически художествени тъкани

Прочетете част 1 тук 

д-р Юлиан Митев, изкуствовед

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей,

Портрет на един художник
Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk
Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април