Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието си, претърпя промени.  Най-видимо те се отразиха в това, че то имаше нови организатори. Биеналето вече не е дело на отделно взета фамилия и частна галерия. Променената колективна фигура, която стои в основата на тазгодишната организация, е Нов български университет и по-специално неговият художествен дапартамент, непосредствено свързан с художествената обработка на стъклото. От друга страна някак си настрана остана от организацията и проявите на Биеналето НХА, която също подготвя специалисти, свързани професионално с художествената керамика и стъклото.

По традиция и тази година някои от проявите, които придават блясък и силно разширяват авторитета му на добре организиран международен форум се проведоха извън София, но тяхната „география“ сега бе много по-широка, отколкото в предишните години. При това се получи, на пръв поглед някак си естествено, обвързането му с центрове, свързани с производството и обработка на стъклото въобще, а не само на художественото стъкло. Това е тясно свързано и с наличието на производствена база, тъй като за България производството на стъкло се обвързва с наличието на специфична материална база, а освен това е необходима и топлинна енергия, а всичко, което е свързано с това изисква наистина добра организация.

На първо място и най-понятни за зрителите са изложбите, където те могат да се запознаят непосредствено с резултатие от творческия труд на многобройните участници от различни страни

Трябва да се спомене, че най-главната изложба, която даде лицето на цялото биенале, бе съпътствана по време на откриването с с някои технически неуредици както в ортанизационно отношение – голяма закъснение при откриването, така и с начина на излагането на самите експонати – артефактите бяха не в изложбените зали, а основно в коридорите на сградата. Това обстоятелство е много неудобно, когато те бъдат разглеждани от огромно количество хора.

Настъпва суматоха и блъсканица там, където трябва да се поберат десетина души на място, предназначено за разминаването на двама

За първа година да вземе участие в откриването бе поканен Зуека, но той не бе провел нито предварителни репетиции, нито пък му беше ясен специфичния характер на биеналето, поради което неговият артистичен талант на конферансие някак си помръкна, независимо от блестящата жълта папионкас твърд възел, възана с ластик на шията му. Това обстоятелство заедно с неуредиците, свързани с микрофоните, както и редица досадни дребни многобройни пропуски обаче не бяха в състояние да нарушат радостта, че и тази година е спазена традицията.

Освен основната изложба, която даде лица на цялото биенале, бе открита в Регионалния музей за история на София (за онези, които не знаят къде е подчертаваме, че това е преоборудваната и приспособена за музей бивша Централна градска баня, която се намира в градинката срещу Халите).

Следващата изложба, която трябва да бъде спомената е „Изложбата на студентите от ателието по стъкло в НБУ“, която се проведе в галерия „Средец“ към Министерството на културата на РБ

С отпускането на тази площ „крупните“ прояви на това министерство като че ли се изчерпват. Тук студентите наистина показват, че добре овладяват както теорията на художественото стъкло, така и своя практически опит. При това артефактите, които се получават, по традиция са резултат от техни международни практики в Чехия – страна с безспорни  исторически завоевания в тази област. На следващо място трябва да бъде поставена изложбата на учениците от националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“, проведена в галерията на самото училище.

За него може да се каже, че спасява положението с подръчни средства, но когато към тях се прибави упоритият труд, стремежите и фантазиите на учениците, резултатите впечатляват дори и най-големите скептици и тяхното негативно отношение, свързано с развитието на художественото стъкло през последното десетилетие у нас. Тук отчитаме, че стремежът на организаторите да приобщят към към тази проява производителите на стъкло, е стъпка в правилна посока, която ще докаже своята полза при провеждането на следващите биеналета.

Ролята на НБУ няма да бъде напълно отразена ако не споменем и откритиету лекции, проведени в неговата галерия „Уни Арт“ лекции

Едната от тях бе свързана с такъв виден лектор от Чехия, какъвто е Маркета Варадиова и беше свързан не само с художественото стъкло, но и въобще с интерактивните процеси в чешкото съвременно изкуство. Струва ми се, че толкова богатата информация, която авторката изнесе пред нашата специализирана публика може да даде тласък и на подобни интерактивни процеси в българското изкуство. С голям интерес от страна на зрителите бе посрещната и лекцията, свързана с работата на „Ателието по стъкло на Факултета за изящни изкуства и дизайн“, изнесена от Ива Колоренцова (Университет UJEP, Усти-над-Лабем,  Чехия) където зрителите бяха запознати не само с артефактите, но и с методите на организация и обучение, свързани с обучението в тази област. Що се отнася до организационните моменти, то те могат лесно да бъдат приложени, но пречка за това може да стане необходимостта от скъпо и енергоемко оборудване.

Трябва да отбележим и включването на завод ИНХОМ, чието оборудване позволи тук да бъдат проведени редица творчески работилници от които на първо място поставям демонстрацията и издухването на проекти от майстора на ръчно издухано стъкло Ондрей Страндел (Чехия), Мирослав Димитров проведе стоята творческа работилница под надслова „Стъкло и огън“, а Бриана  Шрьодер (Канада) запозна присъстващите с възможностите на боросиликатното стъкло при неговата художествена обработка, което бе допълнено и от Джина Гафнър (САЩ), която също разказа за своите постижения в работата си с боросиликатното стъкло. С голям интерес от страна на зрителите бе посрещнато не само откриването на изложбата „Ателието на Зденек Лхотски“, открита в салоните на Чешкия културен център, но и лекцията, на тема „Технология за отливане на стъкло в калъп“ проведена от автора непсредствено след откриването на неговата изложба.

Там той сподели ценен личен опит и отговори на възникналите въпроси

По подобен начин – в жанра „лична презентация“ – премина и лекцията на Милан Крайчек (Чехия) под надслов „Представяне на работата на Милан Крайчек“ – от нея, ако не друго, посетителите научиха поне това, че художникът не трябва да се срамува сам да говори и представи нещата си в случай, че изкуствоведите не се интересуват от тях. Съвсем друг беше маниерът на представяне на Натала Енгълс (САЩ), която, в качеството си на изпълнителен директорпредстави възможностите на организацията “Residency Unlimited”.

Трябва да се подчертае и широкото излизане на биеналето в градовете Варна, Велико Търново, Созопол и Белослав

Във Варна имаше 5 прояви, свързани с него – в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ бе открита изложбатана Илия Янков, наречена „Пространство и светлина“, в галерия “Bulart” се проведе изложбана на Маркета Варадиова “Speculsris”, а в галерия «Нихом Арт Глас» зрителите можаха да видят обща изложба на участниците в биеналето, което дава добра представа за неговите мащаби и значение за развитието на приложните изкуства у нас. Във Велико Търново и Белослав също бяха открити аналогични изложби на участниците. По-специално бе участието на Созопол, който е известен с традиционните си и многобройни прояви в различни области на културата. Единствено тук се проведе международен пленер и изложба под мотото «Рисуване, живопис и стъкло».

Проявата, която отличи участието на Белослав в биеналето, бе уникалната за България демонстрация на Рафа Абадон (Испания), в която той продемонстрира как се моделира череп от стъкло

Заслужава си организаторите да помислят за евентуално негово по-широко представяне на следващото биенале. Също така уникална по своя характер бе и сборната експозиция, проведена в изложбените зали «Рафаел Михайлов» във Велико Търново, в която едновременно бяха представени експонати на студенти от НБУ, Великотърновският университет и Националния университет по изкуствата (Букурещ). Така заинтересованите зрители можаха сами и непосредствено от представените експонати да се убедят в нивото на нашите и румънските студенти.

Основните изводи, които могат да се направят са, че смяната на организаторите не мина без сътресения, но те не попречиха Международното биенале на стъклото в Българияи през 2017 г. да изпълни своите задачи и да поднесе на българския зрител, както в София, така и в още  4 града прекрасни образци на художественото стъкло, а на организаторите, че са заслужили благодарността на зрителите и пожеланието да срещнат по-малко трудности при подготовката и провеждането на следващото Международно биенале на стъклото-2019.

д-р Юлиан Митев, изкуствовед

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей,

Портрет на един художник
Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk
Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април