Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април в Тилбург, Холандия от 1999 г. насам. Създаден полу на шега и под формата на хоби от двама приятели -Jurgen van den Brand и Walter Hoeijmakers, фестивалът шеметно набира популярност, придобива култов статут и се превръща в притегателна точка за фенове от цял свят. Всяка пролет тихият през останалата част от годината холандски град събира почитатели на тежката и експериментална музика от всички точки на Европа, САЩ, Канада и дори Австралия.

Билетите се разпродават за броени минути след стартирането на продажбата им в интернет, а хотелите в Тилбург и околните градове не смогват да поберат няколкохилядната армия от посетители, затова на помощ идват вилите и бунгалата във ваканционното селище Беексе Берген, отдалечено на 7 км, а през последните години фестивалът организира и градски къмпинг, в който пилигримите могат да се приютят в каравани или да разпънат собствени палатки, ако не ги плаши хладната и дъждовна пролет в ниската земя.

Изключителната четиридневна музикална програма на фестивала събира на едно място стотина групи – от пионери на екстремната музика с повече от 30-40 годишна история до най-новите и нашумели изпълнители, някои от които дори без издаден до момента албум.

Успоредно с концерите, откритите събеседвания с музикантите и тематичните филмови прожекции, фестивалът предлага на посетителите уникалната възможност да видят произведения на изобразителното изкуство от най-известни световни художници, чието творчество е обвързано с тежката музика и нещо повече – да се срещнат лице в лице, да обменят мнения и да получат автографи от самите артисти.

Тази година фестивалът ще се проведе от 20-ти до 23-ти април. Специален гост-куратор ще бъде Джон Дайър Бейзли, който е подготвил възхитително пиршество за очите на изкушените под формата на изложба на произведения на изкуството, заедно продажба на принтове с участието на лично подбран от него състав визуални артисти.

Представяме Ви накратко някои от тях:

Cavum Scriptorium

Илюстратор, определящ своето изкуство като „тъмен шемет”. В творбите му, изпълнени с характерна техника и грабващи окото детайли можем да открием препратки към библейски сюжети и образи от древен Египет, както и аналогии с многофигурните композиции на Йеронимус Бош, изпълнени със завладяващи образи, участници във фантастична фабула, зависеща от въображението и културните познания на наблюдателя.

За почитателите на художника ще бъде интересно да чуят неговите разсъждения по темата за връзката между креативността и лудостта, за необходимостта от откъсване от физическия контекст и оставянето на полета на мисълта, за черната комедия като израз и форма за освобождаване от вътрешните страхове. Според него артистът е човек, който прекрачва границата на разума и намира себеизразяване, преборвайки личните си демони, под формата на чувства, депресия или зависимости – може би понякога е необходимо да навлезе в лудостта, за да създаде най-интригуващите творби!

 

Costin Chioreanu

Румънски художник, композитор, китарист и вокалист. Рисуващ откакто се помни, през 2003 г. той основава студиото за визуален дизайн TWILIGHT13MEDIA, посветено, според собственото му определение, изключително на „културата на метъла и тъмното изкуство”. Започнал да твори в комунистическа Румъния, той първоначално създава обложки за домашно записаните касети от собствената си музикална колекция. По-късно учи в Държавния Университет за Изкуство в родния си Букурещ и оттогава има щастието да твори за групите, които правят любимата му музика.

Сред тези, за които е работил са световно известните имена на култови европейски и американски изпълнители като Paradise Lost, Bloodbath, Possessed, Napalm Death, Darkthrone, Triptykon, Primordial, Deicide, Ulver, Opeth, Morgoth, Mayhem, My Dying Bride, Enslaved и много, много други. Изразните му средства съчетават традиционната олд-скул ръчна графика с компютърната фото манипулация. Изключително продуктивен, той създава обложки за музикални издания, плакати, печатни публикации, както и цялостни визуални идентитети и концептуални стратегии за видеа и анимации.

Като творец той отстоява позицията, че начинът на работа и многогодишният професионален опит на артиста трябва да бъдат уважавани и той трябва да бъде търсен като създател на оригинално изкуство, пречупено през личната му гледна точка, а не като обикновен изпълнител на поръчки – парите за него далеч не са първостепенен мотив и би предпочел да отпрати потенциални платежоспособни клиенти за сметка на такива, които биха оценили факта, че във всяко свое творение той влага част от собствената са душа.

 

Maarten Donders

Завършил академията по изкуствата St. Joost в Бреда, Нидерландия през 2008, художникът създава оригинални илюстрации, лога, дизайни и творчески стратегии за музиканти, групи, звукозаписни компании, списания, концертни зали и културни средища в опит да съчетае изкуството си и страстта си към музиката.

Произведениятя му включват обложки за албуми, плакати и дизайни за облекла. Участвал е в 13 групови и самостоятелни изложби и от 2009 допринася за художественото оформление на фестивала Роудбърн. Работил е за Godspeed You! Black Emperor, Chelsea Wolfe, Blues Pills, Brutus, Monomyth, Blood Ceremony, The Riven, We Hunt Buffalo, Goya, The Sweets.

Фокусът му като илюстратор е върху личното и автентичното. Той използва скиците си и личните си интереси като отправна точка, като за него всяка оригинална идея е еднакво важна и всичко може да запали заветната магическа искра.  Целта му е да създава силни експресивни визии, които са разпознаваеми, уникални и дишат със своя собствена индивидуалност. Работите му се отличават със своите сюрреалистични и експериментални качества, като че ли излезли от сънищата.

 

Maurice de Jong

Познат с артистичния псевдоним Mories. Роден в Парамарибо, столицата на южноамериканската държава Суринам, той живее в Драхтен, Нидерландия – малък град с множество музеи и худжествени галерии. Самият той е фотограф, композитор и музикант, участващ в различни музикални проекти – Gnaw Their Tongues, Seirom, Aderlating, Cloak of Altering and De Magia Veterum. Твори в разнообразие от жанрове като амбиент, блек метъл, дроун, електронна и авангардна музика. Изкуството му се характеризира с обезпокоително тревожната и кошмарна атмосфера, които създава и умелото използване на изкривяването и дисонанса на образи и звуци.

 

Mark Leary

Художник, илюстратор, графичен дизайнер, фотограф и арт директор, познат в алтернативната музикална индустрия под името ASYLUMseventy7. От всеки проект, в който участва лъха ентусиазъм и зрялост. Споделя, че мрази „плиткото” и повърхностното и се вдъхновява от странното и удивителното – било то в музиката, изобразителното изкуство, модата или хората.

В работата си търси изненадващото и неконвенционалното и обича да работи с хора, които споделят страстта му към изследването на новото и непознатото и експеримента с нормите, които му позволяват да създава произведения, които показват най-доброто както от способностите му като творец, така и от желанията на възложителя. През 2005 негови работи са показани на New Designers exhibition в Лондон, което го катапултира в центъра на вниманието и му дава възможност да работи за Lucasfilm, Earache, HBO, Metal hammer, Terrorizer.

Самоопределя се като творчески хамелеон, който се стреми да изучава всички възможни решения в изкуството и дизайна, използвайки това, което му е необходимо, за да създаде правилното усещане. С лекота се изразява както чрез саморъчни скици, рисунки и колажи, така и чрез фотография и компютърна фото манипулация и комбинира тези разнообразни похвати, за да сътвори нови неща, които вълнуват и грабват окото.

 

Jacob Bannon

Известен като вокалист, автор на текстовете и графичен оформител на американскатата метълкор група Converge. Освен това той е прочут като визуален артист създател на произведения на изобразителното изкуство и за множество други пънк-рок и хеви метъл групи и музиканти, както и за всички издания на собствения си лейбъл Deathwish Inc.

Работите му се определят от авторитетни издания в жанра като плътно наситени с кинетична енергия и смущаващо усещане. Етичният му цялостен подход го води далеч от меркантилното и стилът му е признат за оказал голямо влияние върху характерната естетика на „крилатия череп”, така популярна в пънк-ъндърграунда преди години, а вече заливаща и комерсиалното поп пространство.

Лимитираните принтове на негови работи, базирани на знакови албуми на Converge като Jane Doe, No Heroes и Axe to Fall се разпродават с небивал успех и стават корици на списания като Beautiful/Decay Magazine и Punk Planet.

 

Richey Beckett

Илюстратор, базиран в Южен Уелс, Великобритания. Работещ предимно с мастило и перо, той получава световно признание за сложните и прецизно изпълнени в детайл обложки на музикални издания, филмови плакати, както и ситопечатни произведения. Той използва традиционните изразни методи, за да създава работи с богат и подробен рисунък в черно-бяло.

В произведенията му се долавя влияние на исторически илюстратори и гравьори като Доре, Дюрер, Одюбон и Беуик, препратки към сюжети от Библията, литературата и естествената история, заедно с декоративния усет на Ар Нуво, и на тази основа той създава свой собствен органичен свят, който се разширява с всяка нова творба. Работил е в областта на музиката за Metallica, Grateful Dead, Mastodon, Converge, Kvelertak, Baroness, Sick Of It All и др. и в областта на киното за заглавия като Game Of Thrones, Lord Of The Rings, The Walking Dead.

В рамките на фестивалната програма ще бъдат представени също и Chris Dexters, Eva Nahon, Richard Schouten, Becky Cloonan, Zbigniew Bielak, Darko Groenhagen, Thomas Hooper, Arik Roper, Marald Van Haasteren.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей,

Портрет на един художник
Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk
Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на