Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Мариела Гемишева – арт инсталация от дисплеи и останки от модни дрехи

Щом се чуе, че Мариела Гемишева прави нещо някъде, артелитът на цяла София не чака втора покана, а през глава се стича на мястото на събитието. С викове: „Браво Мариелски!“ нейни заклети фенове и приятели се хвърлят на врата ѝ за я адмирират за поредния луд успех в полето на съвременното изкуство, мода и дизайн.

Те знаят коя е  Мариела Гемишева – запазената марка на скандалната българска фешън индустрия.

След пърформансите и десетките модните колекции, които тя прави още от миналия век, идва ред и на изкуството на инсталацията.

Млади манекенки и сериозни бизнес-дами  ахкат, охкат и блажено се тръшкат на пухкавия бонбоненорозов килим, застлал три четвърти от пода на изложбената зала.

 Коя е Марге  –  Това е Мариела Гемишева – жената, превърнала се за нула време в скандален и конгениален бренд на съвременната ни модна индустрия.

„Кой не знай Марииела Гемишева? Кой не е виждал нейните модни ревюта?“ – навярно в този псевдопоетичен стил би започнал разказа си за нея българският културтрегер Гранитски, ако бяха го помолили за това. Но не се сетиха и поради тази причина на откриването на изложбата „АВТОПОРТРЕТНА ИНСТАЛАЦИЯ“ неговите, като правило, огнени слова намериха съвсем блед заместител в лицето на кураторката В. Ножарова.

В паметта на хората, които следят модата у нас, се е съхранил здраво фактът, че почти всички дами от артистичния ни хайлайф – като се почне от актрисата Буковска-Давидова и се завърши с една от екс замминистърките на културата в едно от многобройните ни служебни правителства – Мила Сантова, всички кътат в богатите си гардероби дизайнерски „костюми-бижута“, дело на уменията и таланта на Мариела Гемишева.

Богатството на нейната креативна мисъл е по-голямо от това на руски олигарх, американски нефтен магнат или персийски шах. Нейните творчески инвазии и постижения започват оттам, откъдето другите моделиери вдигат безпомощно ръце, игли, конци и напръстници. Скандалите, които не може да обхване нито един шивашки метър, с която тя радва домораслата ни булевардна преса, са и много, и грандиозни. Като се започне с изгарянето до последния цип и копче от цяла модна колекция, мине се през юнашкото надпиване с бира на публиката в чешкия културно-информационен център и пърженето на риба в салоните на СГХГ, където месеци след този невиждан по-рано у нас пърформанс, фунти на развалена цаца и прегоряло олио масло. Ах, да, да не пропуснем и прословутото булчинско модно ревю, качено на покрива на сграда на СБХ, или това проведено в „Халите“, когато там се извършва основен ремонт на сградата.

ИНСТАЛАЦИЯТА – нещо ново, нещо особено, но
и нещо съвсем типично за Мариела

„Ако имаш един лимон, направи си лимонада; ако имаш един вече излязъл от употреба моден парцал, не бърши с него пода, а си направи инсталация“ – видимо от тази перифраза на Дейл Карнеги (човекът, научил американците да лицемерят) се е ръководила Мариела Гемишева, при съставянето монтажния план за своята инсталация. Когато за пръв път видях това произведение, се почувствах като човек, когото са цапнали с мокър плетен дизайнерски, обшит с бисер и брюкселски дантели, копринен чорап по главата.

Това, което видях, бе интригуващо, интересно и ново, съдържащо дори зрънце черен хумор, а в същото време и като по ноти, показваше биографични елементи от най-малко две десетилетия на нейния творчески живот. На първо място, като въвеждащ в „постановката“ елемент е проснат огромен бонбоненоворозов килим, който зрителите вече бяха виждали преди години, изложен в галерия „Юзина“. Виждаха се 4 пунктови експоната – на отделни постаменти, ясно очертаващи кръстовището на главните посоки на света, бяха сложени 4 дисплея, на които се демонстрираха видеофайлове, свързани с творчеството на дизайнерката. На един от тях се прожектираха кадри от споменатото вече „Огнено ревю-шоу“. Тези четири елемента същевременно добре очертават кръста, върху който е разпъната както самата Гемишева, така и нейното творческо дело, което в началото е трудно разбирано, трудно оценявано, трудно остойностявано и трудно признавано от българското „постиндустриално“ общество. В стойка „партер“ върху огромния розов килим, в артистичен безпорядък са разхвърляни няколко нейни дизайнерски тоалета, преформатирани във възглавнички.

Коприна и тафта, бродерия и дантела, мисъл и фантазия

са знаковите елементи, които определят кодовете за възприемането на тази част от инсталацията, като обръщение към артистичната бохема, дошла да приветства модната дизайнерка в последната ѝ лятна изява за 2017 година. В същото време това е ясен знак за нейната съпротиви, бунтове и веселби – продължили не едно десетилетие и винаги насочени срещу конформизма на обществото ни.

Суетността

е онова качество, което дава високото октаново число на творческото гориво, но с едната гола суетност няма какво толкова да направиш дори и в областта на модата – все пак, трябва си и яко бачкане. Мариела Гемишева, за разлика от многото суетници, населяващи българската мода, е платила огромен данък на обществото и като артист, и като моделиер, и като преподавател, и като учен-изследовател. Някои могат и да не знаят този факт, но тя има защитена кандидатска дисертация, още при старата система – когато съществуваха и държавни научни съвети, и ВАК, а онези, които се интересуват, могат да намерят текста на нейната дисертация в библиотеката на НХА. Затова, когато я срещнат, добре е да я приветстват с думите“ „Здравейте, госпожо доктор!“.

ОТКРИВАНЕТО – СВЕТСКО СЪБИТИЕ, в навечерието
на отпускарския сезон

 Публичните модни дефилета – от замисъла и подготовката, до провеждането и закриването им, са също част от „стихията Гемишева“. Откриването на изложбата „Автопортретна инсталация“ не правеше изключение от това. В залата можеха да се видят както нейни преки роднини, така и колегите ѝ от модния бранш, студенти, манекени, и зрители, които я познават и ценят нейните творчески усилия в полето на модния дизайн.

Като съпътстващо събитие бе и специалния показ на книгата-албум, свързана с нейната 20-годишна творческа дейност, наречена „Автопортрет“.

На страниците на тази книга са събрани не само снимки на Мариела, „щракнати“ от именити и не толкова български майстори на обектива, но има и текстове, излезли изпод перото на видната българска кураторка и известна столична изкуствоведка Яра Бубнова и Демна Димитрова. Дизайнът, на тази прекрасно оформена и по случай събитието, пусната с цена 45 лв книга, е дело на видния български художник-оформител Кирил Златков-Кизлата.

Накрая

Основният извод, до който стигаме след обстойно разглеждане и задълбочен анализ на изложбата е, че с нея авторката прави положителна равносметка на извършеното досега и смело прекрачва чертата, подсказваща началото на зрялото ѝ творчество.

д-р Юлиан Митев, изкуствовед

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Мъж, облечен в пола? Ето в кои страни това е признак на мъжественост

Свикнали сме с разбирането, че ако мъж е облякъл пола, това непременно означава, че

Изкуството на Фредерик Форест – изящество и съблазън в един щрих

Колко трудно е да намерим думи, за да изразим най-важните неща. Но може би

Хиперреализмът в картините на Роб Ричи

През 70-те години на миналия век в изобразителното изкуство се появява терминът „хиперреализъм“. С

Изчезващите граници на Европа – фотопроект на Валерио Винченцо

Откакто беше подписано Шенгенското споразумение през 1985 г., вътрешните граници между голям брой европейски

„Когато картините плачат“ – благотворителната изложба, с която отново ще осъзнаем защо и как да бъдем хора

Тук съм за теб. Колко често се чухте да казвате тези силни думи в последните

Замъкът Елмина – музеят на робството в Гана и „Точката, от която няма връщане назад“

Замъкът Елмина се издига достолепно с белите си стени над Гвинейския залив. Тази сграда

Коя е най-старата принтирана книга в света?

Диамантената сутра е древна будистка проповед, която поколения будисти са запомнияли и пеели от

80 000 исторически акварелни картини разкриват как е изглеждал светът преди фотографията

Акварелната живопис безспорно се отличава със своята ефирност и плавност на изобразяване. И всички

Авиатор показва изненадващата красота на Бангладеш от въздуха

Пилотът на военновъздушните сили на Бангладеш Шамим Шориф Сусом освен професионален войник е и

Кои са и къде се намират най-малките паметници в света?

Руският град Томск е дом на най-малкия обществен паметник в света – малка бронзова

Ръчно изработени глобуси на художника Питър Белърби

Когато преди няколко години Питър Белърби не успял да намери перфектния ръчно изработен глобус

За пръв път произведение на Бански влиза в Британския музей

Бански е един от най-провокативните, известни, но и мистериозни, творци на нашето съвремие. Неговите

Красотата на последиците от пясъчните пустинни бури в Дубай, снимани от въздуха

Животът на жителите на Обединените арабски емирства и по-конкретно Дубай е постоянна битка с

Откраднаха 9 картини на Владимир Димитров-Майстора

9 картини на известния български художник – Владимир Димитров-Майстора са били откраднати от апартамент

Най-скъпата книга, Леонардо да Винчи и Бил Гейтс

През 1994 година 39-годишният тогава Бил Гейт е вече мултимилиардер, туко-що оженил се и

Да създаваш архитектурни шедьоври с кибритени клечки

Патрик Актън е необикновен артист. Той е роден в Грийн Каунти, Айова и е

Рибарите-акробати от Нова Каледония (галерия)

Фотографът Стефан Дуканда улавя тази невероятна фотография на рибар, замръзнал във въздуха, докато скача,

Социалният фотографски проект на Майкъл Улф – “Китайските работници и играчките, които произвеждат”

Китай е най-големият износител на играчки в света – почти 75% от всички играчки

Облечената Маха, Франсиско Гоя
Защо Католическата църква не успява да унищожи хиляди безценни картини?

Около средата на 17-ти век в Испания се стига до ясен и категоричен религиозен

Ребрандиране в името на осведомеността за застрашени видове

Модната марка Lacoste е сред най-известните брандове за дрехи в света и безспорно една от

Бен Купър – фотографът, заснемащ изстрелването на космически ракети

Не възможно да видите някоя от зашеметяващите снимки на пилотската кабина на спътниковия кораб

В периода 1-5 октомври ще се проведе единственият SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2018

Единадесетото издание на единствения SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите –

“Покривите на Хонг Конг” – фотографският проект на Жак Лагрез

В продължение на повече от четири години фотографът Роман Жак Лагрез работи върху нестандартен

Как Барокът се превръща във водещото световно направление в изкуството за цели два века?

Барокът се заражда в Рим в края на 16 в. и в началото на

Снимките с дрон на Джони Милър, показващи фрапантната разлика между богати и бедни в Кейптаун

Въпреки че ерата на апартейда в Южна Африка официално приключи преди повече от две

Легендарните фотографии: Развяващия се съветски флаг над Райхстага

Когато фотографът Джо Розентал заснема култова фотография, на която се виждат петима американски войници

Най-добрите родилни фотографии, уловили магията на раждането

Раждането представлява едно от най-големите физически и психологически предизвикателства, през които една жена може

Как един вдъхновяващ фотограф без ръце и крака заснема своите страхотни снимки?

Ало има желание, то има и начин. Това е фраза, която би могла бъде

Copyrights Alessio Trerotoli
Фотографът Алесио Треротоли, който улавя меланхоличната красота на дъждовните дни

Живеещият и работещ в Рим италиански фотограф Алесио Треротоли е професионалист със стил, който

Йошитомо Нара, който рисува като за деца, но твори с идеята за възрастни

Изглеждащите като анимации деца и животни, включени в рисунките, картините и скулптурите на Йошитомо

Уличните графити като предизвикателство към обществото

Огромните графити на световноизвестния артист Blu в Италия се сблъскват с опасенията за околната

Фотографът, който улавя щастливите погледи на осиновени кучета, преживели насилие

Многократно награждаваният фотограф Алекс Кърнс (основател на студиото www.houndstoothstudio.com.au) публикува своя последен фотографски проект,

Над 20 традиционни сватбени костюми от целия свят

Днес сватбите и идеята за брак са далеч по-непопулярни, отколкото само преди десетилетия. Вече

„Изглед от прозореца от Льо Гра“ – първата фотография в историята

Днес, когато небрежно преглеждаме стотици фотографии в ултрависоко качествено всеки ден, сякаш наистина сякаш

Защо най-голямата организация на автори и музикални издатели в България Музикаутор подаде сугнал до ДАНС?

Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права. Фирмите, действащи

Артистичната инсталация, показваща силата на книгите

“Замъкът” е артистичен проект на мексикански художник Хорхе Мендес Блейк, който той реализира преди

Изложбата “Гонене на зли духове (Призраците са сред нас)” в галерия “Райко Алексиев”

Изложбата цели да покаже максимален брой гледни точки и различни тълкувания на една толкова

Американският фотограф, който се докосва до “Света на съвпаденията” в Ню Йорк

През последните повече от десет години американският фотограф Джонатан Хигби обикаля безкрайните улици на

Теодор Ушев създава първата в България изложба с миксиарана реалност.

Теодор Ушев е това, което ние наричаме успял човек. Следим го от години и

Великите картини: Кафе тераса през нощта и мечтите на Винсент ван Гог

“Кафе тераса през нощта” е една от най-известните картини не само на нейния автор

Датски уличен артист е построил над 3500 къщички за птици от 2006 г. насам

Датският артист и дизайнер Томас Дамбо се е специализирал в изграждането на подходящи за

Изкуството и науката на Ернст Хекел: Пъстрите и красиви илюстрации по биология от 19-ти век

Германският биолог и художник Ернст Хекел посвещава живота си на изучаване на далечната и

Сергей Прокудин и неговите цветни фотографии на живота в Царска Русия

Сергей Прокудин-Горски е руски химик и фотограф, известен най-вече с пионерската си работа и

Севлиевската галерия „Видима“ навърши 20 години

Във връзка с този юбилей – своята 20-годишнина, „Видима“ галерия, до голяма степен определяща

Как хората през 1900 г са си представяли бъдещето и XXI в. (галерия)

Можете ли да си представите животa на Земята след 100 години? Дали след един

НХА отбеляза 70-годишнината на специалността „Сценография“ с юбилейна изложба

Една от добрите възможности за художествени прояви в галерия „Академия“ са юбилейните изложби. Блестящ

Изключителните снимки на уличен фотограф, влюбен в духа на Токио (галерия)

Талантливият и умел уличен фотограф RK започва пътуването си в огромния и безбрежен свят

Ракан Курди, който не пребори атрофията, но рисува въпреки всичко

Свикнали сме често да обръщаме внимание основно на проблемите се и не толкова на

Максуел Тилс и неговите илюстративни “пътеводители”

Името му е Максуел Тилс  – пътуващ артист Едва на 23 години, той е вече

Изгубени в превода? Не- в пейзажа в изложбата на Милко Божков

Оказва се, независимо от това, че днес разполагаме с все повече и по-мощни средства

Пиер-Кристиян Броше
Френският колекционер Пиер-Кристиян Броше разказва за любовта към изкуството на другите

Човек, когато е далеч от колекционерските страсти и изкусвото винаги се пита какво кара

Особеностите на женското тяло не са повод за срам, а за красиво изкуство

Стрии, белези и дори менструацията са неща, които на жените рутинно и постоянно се

Френски учени откриха скица на голата Мона Лиза, за която се вярва, че е дело на Леонардо да Винчи

Голата картина, която притежава удивителна прилика с, може би, най-известната картина в света –

Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 3)

В този наш текст ще ви разкажем за третата и последна част от страхотните

Делиана Стоянова, «Пилето и яйцата» (собственост)
Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 1)

Галерия на СБХ ,изложба на млади художници „В началото“ ул. „Шипка“ 6, етаж 3 15 –

ЛЮБЕН ДИМАНОВ, „Помни съботния ден...“ (детайл), маслени бои, платно, провенанс – ателието на художника, естимейт € 3 500
„Нирвана“ започна изложбения сезон 10-те божи заповеди

За Любен Диманов, който  на 20 септември т.г. откри своята поредна изложба в България,

Незабравимите художници: новаторът Джаксън Полък

Джаксън Полък е известен американски художник, който има огромен принос за развитието на движението

Живописта върху циферблатите се прави с копринена четка с дебелина 0,5 мм
„Формулата“ на циферблатите на Jaquet Droz: Часовниците като изкуство

Когато се появяват механичните часовници, те биват смятани за произведения на инженерното изкуство –

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Пояси и пътища много, но за Китай съществува само един

Учудващо е, че Китай, страна в която за пръв път са били изобретени хартията

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 2)

Тема с продължение. Прочетете тук първата част на нашия разказ за Кристиан Диор С интересни

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 1)

Модната къща „Кристиан Диор“ и едноименната марка навършиха кръгъл юбилей и достигнаха своята 70-годишнина,

“Анабел 2: Сътворението” – когато куклата убива, как зрителят потръпва

Единственият човек в България, който може да даде компетентно мнение по съществото на този

„Ковьорчета-Мовьорчета“ от Любен Фързулев – пленихте ли вие наш’те зрителски сърца?

Какво е това „ковьорче“ и каква е ролята му днес? Нашите нови усещания за кича Дискурсът

“Дюнкерк” – часовник или филм: Кристофър Нолан режисира филм, който работи като часовник

В началото този филм е странен – неговите главни герои протагонисти са необикновени –

Георги Лечев: Дъх на море

На 20 юни в столичната арт галерия КОНТРАСТ е откриването на изложбата “Дъх на

Галерия в Лондон представя изложба на селфита

Изложбата „От селфи до самоизразяване“ ще продължи до 30 май. Галерия „Сачи“ в Лондон