Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 1)

Модната къща „Кристиан Диор“ и едноименната марка навършиха кръгъл юбилей и достигнаха своята 70-годишнина, еднакво добре посочена както от ежедневниците, така и от специализирания световен печат

Парижкият музей на декоративното изкуство отбелязва този факт със огромна по обем експозиция, която представя неравния, но изпълнен с постижения път на модния гуру с изложбата „Кристиан Диор – майсторът на мечтите“.

Като истински французин той умее да си служи не само с материи и кройки, но и с листа хартия и перото, и оставя след себе си не само забележителни дамски костюми, но също така интересни мемоари. Нека да надникнем какво е записал в тях този забележителен човек. Много важни и характерни за него са думите му: „Виждам дамски костюми навсякъде, даже там, където ги няма“. На него не само му се привиждат дамски костюми, но той е от онази рядка порода творци, която може да осъществи мечтите си.

Изложбата, свързана с тази годишнина, показва стръмната стълба, която изкачва маестрото на висшата дамска мода за да достигне онези върхове, на които заслужено се намира и остава до наши дни. Тази мемориална изложба, която модната къща „Диор“ заедно с Музея на декоративното изкуство подготвят, е най-подробното пътешествие, което зрителят може да направи в живата на Диор. Сред експонатие са представени изключително редки и като правило – непоказвани до сега фотографии на твореца, документи, лични писма и ръкописи, филми, произведения на изкуството, но основният гръбнак на изложбата са оригиналните дамски костюми, основно рокли.

На вниманието на зрителите са предоставени около 300 шедьовъра на „от кутюр“ – част от тях са творение на самия Диор, друга – на неговите шестима последователи

Като се почне от най-ранния Ив Сен-Лоран и се стигне до днешната – Мария Грация Кюри. С отделни единични, но извънредно ценни експонати се включват още и Музеят на Кристиан Диор в Гренвил, парижкият Музей на модата, нюйоркският „Метрополитън мюзеъм“, лондонският „Виктория и Албърт“ както и Музеят „Де Янг“ от Сан Франциско. Кураторите на изложбата, а те са двама – историкът на модата Франс Мюлер и директорът на Музея на декоративното изкуство – Оливие Габе, твърдят в един глас: „Подобна изложба за Диор до сега не е имало“.

Историята на изложбения разказ започва  от момента малко преди Кристиан Диор да се превърне в „Christian Dior“. Неговата детска мечта е да стане художник. Тишината на парка в родовото имение на майка му в Гренвил повече го предразполага за рисуване и размисъл, отколкото деловите разговори, които татко му се опитва да води с него за да го запали по промишленото дело и бизнеса. Подрастващият Диор се съпротивлява дълго и мълчаливо, но накрая отстъпва пред настояванията на родителите си и подава документи в най-доброто в тогавашна Франция висше училище за политически науки, наречено „Sciences Po“.  В главната книга е записан като студент шест семестъра – от 1923 да 1926 г., но вместо да овладява висшите политически премъдрости по цял ден посвещава времето си на музеите и веселбите.

Денят му започва с посещение на Лувъра още при отварянето му, след това – в Музея на декоративното изкуство, оттам – в Музея на импресионистите, а вечерта – буйни студентски веселби с колегите си.

Париж, в годините между двете световни войни, предлага живот не само за Ърнест Хемингуей

На разположение на бомонда са както големите и шикарни ресторанти, така и малките но уютни барове, кабарета и кафенета. Диор си харесва прословутото кабаре „Le Bœuf sur le toit“, където Жан Кокто и компания правят каквото им хрумне, което днес наричаме с термина „хепънинг“ – един пее, друг свири, трети рисува, но всички са облечени в карнавални костюми. За последните основната дума има Диор – той измисля маскарадни одежди не само за себе си, но и за всички останали от компанията.

По същия начин се проявява той и на още едно сборище на парижката бохема от тези години – бара, наречен „Tip Toes“, където под предводителството на композитора Анри Соге се събират останалите членове, формиращи своеобразен „клуб“ – Кристиан Диор и Кристиан Бернар, Макс Жакоб и Тристан Цара. Пият умерено, но затова пък се шегуват или разказват пресни анекдоти, или пародират силните на деня. Тези театрални „упражнения без сцена“ ще бъдат изключително полезни за Диор, тогава когата той измисля стила „ню лук“ и без да знае думичка английски ще импровизира в беседи пред американската публика.

Следващият раздел на изложбата е посветен на Кристиан Диор в качеството му на галерист

Овладяването на политическите науки, при този режим на „учене“ върви трудно за Диор и той напуска без да завърши и да придобие диплома за „висше образование“ (така мечтано и днес от много българи – „вишо“). Със своя постоянен другар от студентстването Жан Бонжон решават да открият художествена галерия. Баща му вижда в това начинание търговската жилка на сина си и го подпомага със средства, като условието е фамилията Диор да не се появява нито в документите, нито във фирмената табелата на галерията.

Изборът на място, където да се разположи галерията показват, че бизнес разговорите с баща му дават някакъв резултат

Избират действително отлично място на ул. „La Boétie“, където по съседство се намира и прочутата галерия на Пол Роземберг, както и други известни имена на търговци на картини. Макар че Миро и Пикасо вече са имали договори с други галерии, новоизпечените търговци Диор и Бонжак по нищо не им отстъпват. Първото откритие на Диор става прословутата художничка Леонор Фини, освен това Диор е първият, който прави изложба на съвсем младия и все още никому неизвестнен испанец Салвадор Дали, на италианеца  Алберто Джакомети и на Александър Колдер. Верен на артистичният си нрав Диор, внася подобрения и в галерийното дело на своето време – той показва не просто егото на художника, но прави изложбите именно от ония произведения, които се продават в галерията. Успяват първи да продадат „Макет на спиралния дом“ на архитекта Хосе Емилио Тери и Санчес, а така също и „Респективен бюст на жена“ от Салвадор Дали.

Началото на 1929 г. с нищо не подсказва, че в живота на Диор скоро ще настъпят коренни изменения

Кризата, която се разразява в Америка все още е далеч от Европа, но за Диор настъпват тежки дни, които засягат неговото семейство. Отначало брат му заболява от неизлечима психическа болест, а след това, съсипана от грижи и тревоги, майка му е покосена от рак. В началото на 1931 г. се разорява и баща му, който е вложил цялото състояние на фамилията в недвижими имоти. Имуществото на Диор е разпродадено за да бъдат погасени натрупаните дългове, а баща му се разболява от туберкулоза. На Кристиян съвсем не му е до търговия с изкуство. Той се бори с депресията с всички сили. Едно от неговите странни хрумвания е да предприеме продължително пътешествие по територията на Съветския Съюз. В състава на неголяма туристическа група, заедно с други свои съотечественици, той посещава Ленинград, Москва, Кавказ и крайбрежието на Черно море.

След завръщането си от тази екскурзия той предлага на своя съдружник да закрият художествената галерия – от една страна никой вече не купува картини, продажбите силно намаляват, а от друга страна баща му не може да се притече на помощ в трудни моменти. С подкрепата на приятелите си от студентски години Диор заминава за Балеарските острови, като се надява, че техния климат ще му помогне да укрепи разклатеното си здраве. Тук той се увлича от килимарство и се посвещава на ръчното тъкачество. Започва да създава ескизи за стенни тъкани пана и килими, но не намира богати съдружници и неговата идея за производството на такива килими пропада. Не му остава нищо друго освен да се завърне в Париж, където започва да търси работа, но навсякъде – като се започне от местната администрация и се завърши с модната къща „Люсиен Лелонг“, му отказват.

Щастието му се усмихва, макар и за кратко – успява много добре да продаде картината на Дюфи „Планът на Париж“, която е купил от Пол Поаро. Диор убеждава семейството си да продадат апартамента в Париж и да се преместят да живеят в провинцията.

Неговият „старинен“ приятел Жан Озен предлага на Диор известно време да му бъде на гости

Озен вече е известен като художник на модни скици и успява да запали у Кристиан Диор искрата на художник. Наред със своите рисунки, той продава и тези, които създава Диор. Въодушевен от този факт, Кристиан престава да търси работа и се отдава с цялото си същество на направата на скици и рисунки за модни дрехи. Неговите ескизи за шапки и рокли редовно започват да се появяват на страниците на авторитетното списание „Le Figaro Illustre“, а през 1938 г. от работите му започва да се интересува и моделиерът Робер Пиге. Войната, обхванала Европа, слага край на тази му кариера. Диор е мобилизиран и изпратен да служи в Южна Франция. През 1941 г. се завръща в Париж и късметът му проработва – сега модната къща „Люсиен Лелонг“ широко отваря врати пред него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Мъж, облечен в пола? Ето в кои страни това е признак на мъжественост

Свикнали сме с разбирането, че ако мъж е облякъл пола, това непременно означава, че

Изкуството на Фредерик Форест – изящество и съблазън в един щрих

Колко трудно е да намерим думи, за да изразим най-важните неща. Но може би

Хиперреализмът в картините на Роб Ричи

През 70-те години на миналия век в изобразителното изкуство се появява терминът „хиперреализъм“. С

Изчезващите граници на Европа – фотопроект на Валерио Винченцо

Откакто беше подписано Шенгенското споразумение през 1985 г., вътрешните граници между голям брой европейски

„Когато картините плачат“ – благотворителната изложба, с която отново ще осъзнаем защо и как да бъдем хора

Тук съм за теб. Колко често се чухте да казвате тези силни думи в последните

Замъкът Елмина – музеят на робството в Гана и „Точката, от която няма връщане назад“

Замъкът Елмина се издига достолепно с белите си стени над Гвинейския залив. Тази сграда

Коя е най-старата принтирана книга в света?

Диамантената сутра е древна будистка проповед, която поколения будисти са запомнияли и пеели от

80 000 исторически акварелни картини разкриват как е изглеждал светът преди фотографията

Акварелната живопис безспорно се отличава със своята ефирност и плавност на изобразяване. И всички

Авиатор показва изненадващата красота на Бангладеш от въздуха

Пилотът на военновъздушните сили на Бангладеш Шамим Шориф Сусом освен професионален войник е и

Кои са и къде се намират най-малките паметници в света?

Руският град Томск е дом на най-малкия обществен паметник в света – малка бронзова

Ръчно изработени глобуси на художника Питър Белърби

Когато преди няколко години Питър Белърби не успял да намери перфектния ръчно изработен глобус

За пръв път произведение на Бански влиза в Британския музей

Бански е един от най-провокативните, известни, но и мистериозни, творци на нашето съвремие. Неговите

Красотата на последиците от пясъчните пустинни бури в Дубай, снимани от въздуха

Животът на жителите на Обединените арабски емирства и по-конкретно Дубай е постоянна битка с

Откраднаха 9 картини на Владимир Димитров-Майстора

9 картини на известния български художник – Владимир Димитров-Майстора са били откраднати от апартамент

Най-скъпата книга, Леонардо да Винчи и Бил Гейтс

През 1994 година 39-годишният тогава Бил Гейт е вече мултимилиардер, туко-що оженил се и

Да създаваш архитектурни шедьоври с кибритени клечки

Патрик Актън е необикновен артист. Той е роден в Грийн Каунти, Айова и е

Рибарите-акробати от Нова Каледония (галерия)

Фотографът Стефан Дуканда улавя тази невероятна фотография на рибар, замръзнал във въздуха, докато скача,

Социалният фотографски проект на Майкъл Улф – “Китайските работници и играчките, които произвеждат”

Китай е най-големият износител на играчки в света – почти 75% от всички играчки

Облечената Маха, Франсиско Гоя
Защо Католическата църква не успява да унищожи хиляди безценни картини?

Около средата на 17-ти век в Испания се стига до ясен и категоричен религиозен

Ребрандиране в името на осведомеността за застрашени видове

Модната марка Lacoste е сред най-известните брандове за дрехи в света и безспорно една от

Бен Купър – фотографът, заснемащ изстрелването на космически ракети

Не възможно да видите някоя от зашеметяващите снимки на пилотската кабина на спътниковия кораб

В периода 1-5 октомври ще се проведе единственият SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2018

Единадесетото издание на единствения SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите –

“Покривите на Хонг Конг” – фотографският проект на Жак Лагрез

В продължение на повече от четири години фотографът Роман Жак Лагрез работи върху нестандартен

Как Барокът се превръща във водещото световно направление в изкуството за цели два века?

Барокът се заражда в Рим в края на 16 в. и в началото на

Снимките с дрон на Джони Милър, показващи фрапантната разлика между богати и бедни в Кейптаун

Въпреки че ерата на апартейда в Южна Африка официално приключи преди повече от две

Легендарните фотографии: Развяващия се съветски флаг над Райхстага

Когато фотографът Джо Розентал заснема култова фотография, на която се виждат петима американски войници

Най-добрите родилни фотографии, уловили магията на раждането

Раждането представлява едно от най-големите физически и психологически предизвикателства, през които една жена може

Как един вдъхновяващ фотограф без ръце и крака заснема своите страхотни снимки?

Ало има желание, то има и начин. Това е фраза, която би могла бъде

Copyrights Alessio Trerotoli
Фотографът Алесио Треротоли, който улавя меланхоличната красота на дъждовните дни

Живеещият и работещ в Рим италиански фотограф Алесио Треротоли е професионалист със стил, който

Йошитомо Нара, който рисува като за деца, но твори с идеята за възрастни

Изглеждащите като анимации деца и животни, включени в рисунките, картините и скулптурите на Йошитомо

Уличните графити като предизвикателство към обществото

Огромните графити на световноизвестния артист Blu в Италия се сблъскват с опасенията за околната

Фотографът, който улавя щастливите погледи на осиновени кучета, преживели насилие

Многократно награждаваният фотограф Алекс Кърнс (основател на студиото www.houndstoothstudio.com.au) публикува своя последен фотографски проект,

Над 20 традиционни сватбени костюми от целия свят

Днес сватбите и идеята за брак са далеч по-непопулярни, отколкото само преди десетилетия. Вече

„Изглед от прозореца от Льо Гра“ – първата фотография в историята

Днес, когато небрежно преглеждаме стотици фотографии в ултрависоко качествено всеки ден, сякаш наистина сякаш

Защо най-голямата организация на автори и музикални издатели в България Музикаутор подаде сугнал до ДАНС?

Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права. Фирмите, действащи

Артистичната инсталация, показваща силата на книгите

“Замъкът” е артистичен проект на мексикански художник Хорхе Мендес Блейк, който той реализира преди

Изложбата “Гонене на зли духове (Призраците са сред нас)” в галерия “Райко Алексиев”

Изложбата цели да покаже максимален брой гледни точки и различни тълкувания на една толкова

Американският фотограф, който се докосва до “Света на съвпаденията” в Ню Йорк

През последните повече от десет години американският фотограф Джонатан Хигби обикаля безкрайните улици на

Теодор Ушев създава първата в България изложба с миксиарана реалност.

Теодор Ушев е това, което ние наричаме успял човек. Следим го от години и

Великите картини: Кафе тераса през нощта и мечтите на Винсент ван Гог

“Кафе тераса през нощта” е една от най-известните картини не само на нейния автор

Датски уличен артист е построил над 3500 къщички за птици от 2006 г. насам

Датският артист и дизайнер Томас Дамбо се е специализирал в изграждането на подходящи за

Изкуството и науката на Ернст Хекел: Пъстрите и красиви илюстрации по биология от 19-ти век

Германският биолог и художник Ернст Хекел посвещава живота си на изучаване на далечната и

Сергей Прокудин и неговите цветни фотографии на живота в Царска Русия

Сергей Прокудин-Горски е руски химик и фотограф, известен най-вече с пионерската си работа и

Севлиевската галерия „Видима“ навърши 20 години

Във връзка с този юбилей – своята 20-годишнина, „Видима“ галерия, до голяма степен определяща

Как хората през 1900 г са си представяли бъдещето и XXI в. (галерия)

Можете ли да си представите животa на Земята след 100 години? Дали след един

НХА отбеляза 70-годишнината на специалността „Сценография“ с юбилейна изложба

Една от добрите възможности за художествени прояви в галерия „Академия“ са юбилейните изложби. Блестящ

Изключителните снимки на уличен фотограф, влюбен в духа на Токио (галерия)

Талантливият и умел уличен фотограф RK започва пътуването си в огромния и безбрежен свят

Ракан Курди, който не пребори атрофията, но рисува въпреки всичко

Свикнали сме често да обръщаме внимание основно на проблемите се и не толкова на

Максуел Тилс и неговите илюстративни “пътеводители”

Името му е Максуел Тилс  – пътуващ артист Едва на 23 години, той е вече

Изгубени в превода? Не- в пейзажа в изложбата на Милко Божков

Оказва се, независимо от това, че днес разполагаме с все повече и по-мощни средства

Пиер-Кристиян Броше
Френският колекционер Пиер-Кристиян Броше разказва за любовта към изкуството на другите

Човек, когато е далеч от колекционерските страсти и изкусвото винаги се пита какво кара

Особеностите на женското тяло не са повод за срам, а за красиво изкуство

Стрии, белези и дори менструацията са неща, които на жените рутинно и постоянно се

Френски учени откриха скица на голата Мона Лиза, за която се вярва, че е дело на Леонардо да Винчи

Голата картина, която притежава удивителна прилика с, може би, най-известната картина в света –

Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 3)

В този наш текст ще ви разкажем за третата и последна част от страхотните

Делиана Стоянова, «Пилето и яйцата» (собственост)
Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 1)

Галерия на СБХ ,изложба на млади художници „В началото“ ул. „Шипка“ 6, етаж 3 15 –

ЛЮБЕН ДИМАНОВ, „Помни съботния ден...“ (детайл), маслени бои, платно, провенанс – ателието на художника, естимейт € 3 500
„Нирвана“ започна изложбения сезон 10-те божи заповеди

За Любен Диманов, който  на 20 септември т.г. откри своята поредна изложба в България,

Незабравимите художници: новаторът Джаксън Полък

Джаксън Полък е известен американски художник, който има огромен принос за развитието на движението

Живописта върху циферблатите се прави с копринена четка с дебелина 0,5 мм
„Формулата“ на циферблатите на Jaquet Droz: Часовниците като изкуство

Когато се появяват механичните часовници, те биват смятани за произведения на инженерното изкуство –

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Пояси и пътища много, но за Китай съществува само един

Учудващо е, че Китай, страна в която за пръв път са били изобретени хартията

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 2)

Тема с продължение. Прочетете тук първата част на нашия разказ за Кристиан Диор С интересни

“Анабел 2: Сътворението” – когато куклата убива, как зрителят потръпва

Единственият човек в България, който може да даде компетентно мнение по съществото на този

Мариела Гемишева – арт инсталация от дисплеи и останки от модни дрехи

Щом се чуе, че Мариела Гемишева прави нещо някъде, артелитът на цяла София не

„Ковьорчета-Мовьорчета“ от Любен Фързулев – пленихте ли вие наш’те зрителски сърца?

Какво е това „ковьорче“ и каква е ролята му днес? Нашите нови усещания за кича Дискурсът

“Дюнкерк” – часовник или филм: Кристофър Нолан режисира филм, който работи като часовник

В началото този филм е странен – неговите главни герои протагонисти са необикновени –

Георги Лечев: Дъх на море

На 20 юни в столичната арт галерия КОНТРАСТ е откриването на изложбата “Дъх на

Галерия в Лондон представя изложба на селфита

Изложбата „От селфи до самоизразяване“ ще продължи до 30 май. Галерия „Сачи“ в Лондон