Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

„Когато картините плачат“ – благотворителната изложба, с която отново ще осъзнаем защо и как да бъдем хора

Тук съм за теб.

Колко често се чухте да казвате тези силни думи в последните трудни месеци, през които всички заедно преминаваме? Има хора, които ни впечатляват, но погълнати от ежедневието и вторачени в онова безпощадно „днес трябва да направя това и онова“, скоро срещата с тях потъва в забрава като бледен спомен.

Но други ти помагат да разгърнеш душата си, да преминеш през разтърсващо осъзнаване, отмивайки сълзите от лицето си и да се изправиш, за да тръгнеш по пътя, по който досега не си намирал сили да поемеш. Да си спомниш, че в световния хаос, в който се намираме, бурята може и да разцепва здравите, добре стъпили с много корени дървета, но след като си отиде, оцеляла след метежа й ще е тръстиката. Тръстиката сме онези от нас – гъвкавите, приемащите и отдаващите. Онези, които са тук и сега.

Да предадем това съобщение нататък ни помага терапевтът Юлия Банкова с благотворителната си изложба „Когато картините плачат“. Събитието е организирано в полза на дейността на Фондация „Светът на Мария“, която подпомага хора с интелектуални затруднения. За да разберем повече за изложбата, се отправяме в Център-ателието „Н.Шмиргела“ – ателието на дядото на Юлия Банкова, скулпторът Николай Петков Владов-Шмиргела.

Мястото не е случайно

Още с прекрачването на прага на ателието ведрият и гостоприемен глас на Юлия ни подканва да се потопим в свят от цветове и образи-проекции на емоции и чаша топъл чай. В озареното от светлина и като в същински домашен уют арт терапевтичното пространство, тя работи с деца и възрастни, съчетавайки различни методи като Гещалт терапията и Експресивната арт терапия.

Точно тук картините започват буквално да плачат като отражение на водовъртежа от страх, паника и разпад на обществото по време на пандемията, връхлетяла всички ни през пролетта. Нарисувани с пръсти  и като израз на родовата памет и наследство, всяка от картините на Юлия е съпътствана от слова „ключове към фините нива на човешката същност“. Тези ключове може би все повече от нас имат нужда да намерят, за да възстановят разкъсаните връзки със себе си, със семейството, с най-близките.

Кога и как картините започват да плачат?

Юлия Банкова не определя себе си като професионален художник. Но по време на карантината не спира да рисува. Нарича рисуването с пръсти странен и физически трудоемък процес на създаване. Докато през тялото и душата й минава всичката болка и страх, която полето на обществото излъчва, а платната поемат, пръстите оформят абстрактния образ на нашата тревога, незнание и недоумение.

„Всичко е залято с вода, отново и отново се стича, а аз продължавам да бърша трети-четвърти път не е защото не ми харесва, а защото картината го изисква“, описва раждането на картините Юлия Банкова. Тя сравнява плача на картините с този на хората, като върху платната се изчиства полето, което ние сами създаваме – потиснатите сълзи и емоции, всичко, което е в нас в онзи момент.

Повече от всякога имаме нужда да говорим, казва създателката на изложбата. Споделя, че често клиентите й си говорят с картините. Съвсем скоро е имало и случай, когато клиент открива своята същност в една от картините и си тръгва с нея. Често хората записват посланието си, защото „психиката-душичка“, както я нарича Юлия Банкова, се изразява чрез фигурите, помагащи ни да се видим.

За отърсването от капана на страховете и тревогите

Несъмнено картините на Юлия Банкова са реакция на кризата, която връхлетя обществото с нахлуването на коронавируса в живота ни. Covid-19 се е превърнал в символ на кризата на много нива, най-вече на личностно ниво, смята тя. Неистовата необходимост на хората да говорят и да осъзнаят в какво вярват сякаш остава потисната от самите нас, което води до повишаване на нивото на тревожността.

Докато всички ние се затваряхме в себе си и страховете си от неизвестното, Юлия решава, че на всяка цена трябва да запази връзката с хората. Тя започва да записва видеа, споделяйки думите, идващи право от сърцето й, за да покаже, че не сме изоставени и сами по време на карантината. Като човек, като майка, като съпруга и чак тогава като терапевт Юлия Банкова осъзнава, че резонирайки с тревогите на обществото, трябва да говорим за онова, което усещаме.

Най-големият проблем, който Covid-19 постави пред обществото, е че загубихме връзка със себе си, казва Юлия Банкова. Сложихме маските, ръкавиците, няма допир, отделихме се един от друг и започнахме да отскачаме един от друг, продължава тя. Като социални същества, ние трябва да демонстрираме нежност и близост, а децата имат нужда да виждат, че се прегръщаме.

Според Юлия Банкова, ако създадем тревога у децата си, ще насадим погрешен модел на поведение. Освен това възрастните носят отговорността да преценят каква е здравословната доза на информираност и дали ще намерят сили да се отърсят от паниката и страха. Докато не си задаваме въпроса „Кое е добро за мен?“, позволяваме неосъзнато да блокираме собствените си нужди – оттук ставаме уязвими и манипулируеми, напомня терапевтът.

Как да възстановим изгубената връзка със себе си и другите?

Когато останахме в затворено пространство, избиха страховете ни, а ролите се размениха, смята Юлия Банкова. За да се справим със страховете си, можем да започнем да говорим, да дишаме, да се подкрепяме с жестове, казва тя. В своята книга „Когато картините плачат“, съдържаща текстовете на три цикъла с видеата, записани по време на карантината, тя запазва обръщенията, да покаже, че присъства до всеки един от нас.

Първата крачка е споделянето и комуникацията, казва Юлия Банкова, която търси ответна връзка на онова, което усеща, чува и вижда по време на срещите си с хората.

Понякога простичките въпроси към човека с изплашените очи зад маската „Как сте днес?“, „Как мина денят ти?“, „Кое те разтревожи?“, „Кога беше спокоен?“ отново възстановява контактът между нас. Оставяйки да бъдем завладяни от вируса на паниката и страха, както го нарича Юлия Банкова, ние се разболяваме за отрицателно време. Ако запазим погледа към сърцето си, в което има обич, подкрепа, благодарност, че сме хора, ние имаме възможност да се научим на нещо от трудното време, в което живеем.

Втората крачка е осъзнатостта. Как се постига осъзнатост? Чрез намирането на 5 минути за себе си, за процес на дишане. Не става въпрос за страшната дума медитация, подчертава Юлия Банкова, а за осъзнато вдишване, което да даде на нервната система почивка. Понякога след това може да последва изненадващо разплакване – нещо, на което арт-терапевтът често става свидетел в своята практика при срещите си с клиенти.

А душата може да доведе до разплакване, защото се отпуска тук и сега. И ако сме блокирани от страха, попадаме в миналото, в новините или в някакво кошмарно бъдеще. Ще идват още много вируси, ще има сътресения в живота ни, казва Юлия Банкова, но най-важното е да направим така, че семейството да остане нашият център.

До този момент много хора са отворили сърцето си при организирането на благотворителната изложба „Когато картините плачат“, за което Юлия Банкова не може да скрие радостта и благодарността си. По време на събитието ще се разпродават благотворително 28 големи и 10 малки картини и едноименната книга, но за инициаторката на изложбата най-голямата подкрепа се изразява в това не дали харесваме или не абстрактното изкуство, а в това хората с интелектуални проблеми да бъдат чути и да разберем, че съществуват.

Как ще се държим с хората около нас е въпрос на осъзнати решения и личен избор – изборът дали да остана човек и да помагам, да виждам хубавото или да се отдам на паниката и страха и да изгубя връзката с живота и това, което предлага той. Защото животът не е само коронавириус, подчертава Юлия Банкова.

Неслучайно книгата „Когато картините плачат“ авторката започва с източната мъдрост „На живота, който просветлява моя път към истината – аз съм длъжен да помагам във всеки труден миг“.

Информация за изложбата:

Къде: Център-ателие „Н.Шмиргела“, ул. „Ген. Паренсов“ 30

Кога: С цел спазване на всички противоепидемични изисквания:

20.11.2020г., петък: 16:00ч.-20:00ч.

21.11.2020г., събота: 11:00ч.-17:00ч.

21.11.2020г., неделя: 11:00-17:00ч.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Мъж, облечен в пола? Ето в кои страни това е признак на мъжественост

Свикнали сме с разбирането, че ако мъж е облякъл пола, това непременно означава, че

Изкуството на Фредерик Форест – изящество и съблазън в един щрих

Колко трудно е да намерим думи, за да изразим най-важните неща. Но може би

Хиперреализмът в картините на Роб Ричи

През 70-те години на миналия век в изобразителното изкуство се появява терминът „хиперреализъм“. С

Изчезващите граници на Европа – фотопроект на Валерио Винченцо

Откакто беше подписано Шенгенското споразумение през 1985 г., вътрешните граници между голям брой европейски

Замъкът Елмина – музеят на робството в Гана и „Точката, от която няма връщане назад“

Замъкът Елмина се издига достолепно с белите си стени над Гвинейския залив. Тази сграда

Коя е най-старата принтирана книга в света?

Диамантената сутра е древна будистка проповед, която поколения будисти са запомнияли и пеели от

80 000 исторически акварелни картини разкриват как е изглеждал светът преди фотографията

Акварелната живопис безспорно се отличава със своята ефирност и плавност на изобразяване. И всички

Авиатор показва изненадващата красота на Бангладеш от въздуха

Пилотът на военновъздушните сили на Бангладеш Шамим Шориф Сусом освен професионален войник е и

Кои са и къде се намират най-малките паметници в света?

Руският град Томск е дом на най-малкия обществен паметник в света – малка бронзова

Ръчно изработени глобуси на художника Питър Белърби

Когато преди няколко години Питър Белърби не успял да намери перфектния ръчно изработен глобус

За пръв път произведение на Бански влиза в Британския музей

Бански е един от най-провокативните, известни, но и мистериозни, творци на нашето съвремие. Неговите

Красотата на последиците от пясъчните пустинни бури в Дубай, снимани от въздуха

Животът на жителите на Обединените арабски емирства и по-конкретно Дубай е постоянна битка с

Откраднаха 9 картини на Владимир Димитров-Майстора

9 картини на известния български художник – Владимир Димитров-Майстора са били откраднати от апартамент

Най-скъпата книга, Леонардо да Винчи и Бил Гейтс

През 1994 година 39-годишният тогава Бил Гейт е вече мултимилиардер, туко-що оженил се и

Да създаваш архитектурни шедьоври с кибритени клечки

Патрик Актън е необикновен артист. Той е роден в Грийн Каунти, Айова и е

Рибарите-акробати от Нова Каледония (галерия)

Фотографът Стефан Дуканда улавя тази невероятна фотография на рибар, замръзнал във въздуха, докато скача,

Социалният фотографски проект на Майкъл Улф – “Китайските работници и играчките, които произвеждат”

Китай е най-големият износител на играчки в света – почти 75% от всички играчки

Облечената Маха, Франсиско Гоя
Защо Католическата църква не успява да унищожи хиляди безценни картини?

Около средата на 17-ти век в Испания се стига до ясен и категоричен религиозен

Ребрандиране в името на осведомеността за застрашени видове

Модната марка Lacoste е сред най-известните брандове за дрехи в света и безспорно една от

Бен Купър – фотографът, заснемащ изстрелването на космически ракети

Не възможно да видите някоя от зашеметяващите снимки на пилотската кабина на спътниковия кораб

В периода 1-5 октомври ще се проведе единственият SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2018

Единадесетото издание на единствения SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите –

“Покривите на Хонг Конг” – фотографският проект на Жак Лагрез

В продължение на повече от четири години фотографът Роман Жак Лагрез работи върху нестандартен

Как Барокът се превръща във водещото световно направление в изкуството за цели два века?

Барокът се заражда в Рим в края на 16 в. и в началото на

Снимките с дрон на Джони Милър, показващи фрапантната разлика между богати и бедни в Кейптаун

Въпреки че ерата на апартейда в Южна Африка официално приключи преди повече от две

Легендарните фотографии: Развяващия се съветски флаг над Райхстага

Когато фотографът Джо Розентал заснема култова фотография, на която се виждат петима американски войници

Най-добрите родилни фотографии, уловили магията на раждането

Раждането представлява едно от най-големите физически и психологически предизвикателства, през които една жена може

Как един вдъхновяващ фотограф без ръце и крака заснема своите страхотни снимки?

Ало има желание, то има и начин. Това е фраза, която би могла бъде

Copyrights Alessio Trerotoli
Фотографът Алесио Треротоли, който улавя меланхоличната красота на дъждовните дни

Живеещият и работещ в Рим италиански фотограф Алесио Треротоли е професионалист със стил, който

Йошитомо Нара, който рисува като за деца, но твори с идеята за възрастни

Изглеждащите като анимации деца и животни, включени в рисунките, картините и скулптурите на Йошитомо

Уличните графити като предизвикателство към обществото

Огромните графити на световноизвестния артист Blu в Италия се сблъскват с опасенията за околната

Фотографът, който улавя щастливите погледи на осиновени кучета, преживели насилие

Многократно награждаваният фотограф Алекс Кърнс (основател на студиото www.houndstoothstudio.com.au) публикува своя последен фотографски проект,

Над 20 традиционни сватбени костюми от целия свят

Днес сватбите и идеята за брак са далеч по-непопулярни, отколкото само преди десетилетия. Вече

„Изглед от прозореца от Льо Гра“ – първата фотография в историята

Днес, когато небрежно преглеждаме стотици фотографии в ултрависоко качествено всеки ден, сякаш наистина сякаш

Защо най-голямата организация на автори и музикални издатели в България Музикаутор подаде сугнал до ДАНС?

Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права. Фирмите, действащи

Артистичната инсталация, показваща силата на книгите

“Замъкът” е артистичен проект на мексикански художник Хорхе Мендес Блейк, който той реализира преди

Изложбата “Гонене на зли духове (Призраците са сред нас)” в галерия “Райко Алексиев”

Изложбата цели да покаже максимален брой гледни точки и различни тълкувания на една толкова

Американският фотограф, който се докосва до “Света на съвпаденията” в Ню Йорк

През последните повече от десет години американският фотограф Джонатан Хигби обикаля безкрайните улици на

Теодор Ушев създава първата в България изложба с миксиарана реалност.

Теодор Ушев е това, което ние наричаме успял човек. Следим го от години и

Великите картини: Кафе тераса през нощта и мечтите на Винсент ван Гог

“Кафе тераса през нощта” е една от най-известните картини не само на нейния автор

Датски уличен артист е построил над 3500 къщички за птици от 2006 г. насам

Датският артист и дизайнер Томас Дамбо се е специализирал в изграждането на подходящи за

Изкуството и науката на Ернст Хекел: Пъстрите и красиви илюстрации по биология от 19-ти век

Германският биолог и художник Ернст Хекел посвещава живота си на изучаване на далечната и

Сергей Прокудин и неговите цветни фотографии на живота в Царска Русия

Сергей Прокудин-Горски е руски химик и фотограф, известен най-вече с пионерската си работа и

Севлиевската галерия „Видима“ навърши 20 години

Във връзка с този юбилей – своята 20-годишнина, „Видима“ галерия, до голяма степен определяща

Как хората през 1900 г са си представяли бъдещето и XXI в. (галерия)

Можете ли да си представите животa на Земята след 100 години? Дали след един

НХА отбеляза 70-годишнината на специалността „Сценография“ с юбилейна изложба

Една от добрите възможности за художествени прояви в галерия „Академия“ са юбилейните изложби. Блестящ

Изключителните снимки на уличен фотограф, влюбен в духа на Токио (галерия)

Талантливият и умел уличен фотограф RK започва пътуването си в огромния и безбрежен свят

Ракан Курди, който не пребори атрофията, но рисува въпреки всичко

Свикнали сме често да обръщаме внимание основно на проблемите се и не толкова на

Максуел Тилс и неговите илюстративни “пътеводители”

Името му е Максуел Тилс  – пътуващ артист Едва на 23 години, той е вече

Изгубени в превода? Не- в пейзажа в изложбата на Милко Божков

Оказва се, независимо от това, че днес разполагаме с все повече и по-мощни средства

Пиер-Кристиян Броше
Френският колекционер Пиер-Кристиян Броше разказва за любовта към изкуството на другите

Човек, когато е далеч от колекционерските страсти и изкусвото винаги се пита какво кара

Особеностите на женското тяло не са повод за срам, а за красиво изкуство

Стрии, белези и дори менструацията са неща, които на жените рутинно и постоянно се

Френски учени откриха скица на голата Мона Лиза, за която се вярва, че е дело на Леонардо да Винчи

Голата картина, която притежава удивителна прилика с, може би, най-известната картина в света –

Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 3)

В този наш текст ще ви разкажем за третата и последна част от страхотните

Делиана Стоянова, «Пилето и яйцата» (собственост)
Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 1)

Галерия на СБХ ,изложба на млади художници „В началото“ ул. „Шипка“ 6, етаж 3 15 –

ЛЮБЕН ДИМАНОВ, „Помни съботния ден...“ (детайл), маслени бои, платно, провенанс – ателието на художника, естимейт € 3 500
„Нирвана“ започна изложбения сезон 10-те божи заповеди

За Любен Диманов, който  на 20 септември т.г. откри своята поредна изложба в България,

Незабравимите художници: новаторът Джаксън Полък

Джаксън Полък е известен американски художник, който има огромен принос за развитието на движението

Живописта върху циферблатите се прави с копринена четка с дебелина 0,5 мм
„Формулата“ на циферблатите на Jaquet Droz: Часовниците като изкуство

Когато се появяват механичните часовници, те биват смятани за произведения на инженерното изкуство –

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Пояси и пътища много, но за Китай съществува само един

Учудващо е, че Китай, страна в която за пръв път са били изобретени хартията

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 2)

Тема с продължение. Прочетете тук първата част на нашия разказ за Кристиан Диор С интересни

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 1)

Модната къща „Кристиан Диор“ и едноименната марка навършиха кръгъл юбилей и достигнаха своята 70-годишнина,

“Анабел 2: Сътворението” – когато куклата убива, как зрителят потръпва

Единственият човек в България, който може да даде компетентно мнение по съществото на този

Мариела Гемишева – арт инсталация от дисплеи и останки от модни дрехи

Щом се чуе, че Мариела Гемишева прави нещо някъде, артелитът на цяла София не

„Ковьорчета-Мовьорчета“ от Любен Фързулев – пленихте ли вие наш’те зрителски сърца?

Какво е това „ковьорче“ и каква е ролята му днес? Нашите нови усещания за кича Дискурсът

“Дюнкерк” – часовник или филм: Кристофър Нолан режисира филм, който работи като часовник

В началото този филм е странен – неговите главни герои протагонисти са необикновени –

Георги Лечев: Дъх на море

На 20 юни в столичната арт галерия КОНТРАСТ е откриването на изложбата “Дъх на

Галерия в Лондон представя изложба на селфита

Изложбата „От селфи до самоизразяване“ ще продължи до 30 май. Галерия „Сачи“ в Лондон