Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

„Изглед от прозореца от Льо Гра“ – първата фотография в историята

Днес, когато небрежно преглеждаме стотици фотографии в ултрависоко качествено всеки ден, сякаш наистина сякаш сме склонни да забравяме дългия път, който фотографията е изминала, за да достигне до днешните висоти. „Изглед от прозореца от Льо Гра“ е хелиографско изображение, което се смята за най-старата оцеляла фотография. Изображението е създадено Жозеф Нисефор Ниепс през 1826 или 1827 г. в Сен Лу дьо Варен, Франция. На историческата фотография се виждат елементи от сградите, както и околностите на имението Льо Гра, което е било собственост именно на Жозеф Нисефор Ниепс.

Жозеф Нисефор Ниепс

Жозеф Нисефор Ниепс

Авторът заснема сцената с протофотографска камера, наречена камера обскура, която се смята за предшественик на истинската фотографска техника

Ниепс използва пластина с размери 16,2 см х 20,2 см , покрита с битум от Юдея, което е на практика природен асфалт. Ярко осветените места на битумът се втвърдяват, а слабо осветените части остават меки и биха могли да бъдат измити със смес от лавандулово масло и петролатум.

За да бъде заснето и запазено изображението е била необходима изключително продължителна експозиция при настройването на камерата. Слънчевата светлина пада върху сградите от противоположната на фотографията страна, което предполага,че експозиция е била дълга около осем часа, което всъщност е оправдало очакванията. Според някои изследователи, които проучват бележките на Жозеф Нисефор Ниепс и пресъздава процесите си, благодарение на които той е създал първата в историята фотография, експозицията би трябвало е била с продължителност от няколко дни.

В края на 1827 г. Жозеф Ниепс посещава Англия, където показа фотографията, както няколко други примери от своята работа и опити на илюстратора Франсис Бауер. „Изглед от прозореца от Льо Гра“ е бил единственият пример за фотография, тъй останалите творби са били копия на произведения на изкуството.

Вдъхновен от откритието на Жозеф Ниепс, Бауер го насърчава да представи създадения от него “хелиографичен” процес на Кралското общество, което да го патентова. Французинът се съгласява уклончиво и попълва нужните документи, които депозира в деловодството на Кралското общество, но в тях той изрично уточнява, че не желае да разкрие никакви конкретни подробности, относно изобретението си и методиката, по която то работи. Именно това е и причината Кралското дружество да отхвърли желанието на Жозеф Ниепс да патентова изобретението си въз основа на правило, което забранява патентоването на изoбретения, които се базират на неразкрити пред организацията тайни процеси на създаване или работа. Преди да се завърне в родната си Франция, Жозеф Ниепс оставя на Франсис Бауер копия от своите планове, чертежи, механизми и идеи. Французинът умира внезапно през 1833 г. без да е получил обществено признание за създадената от него “камера”, благодарение, на която могат да бъдат създавани първите “фотографски” изображения.

След като няколко години по-късно, през януари 1839 г. са публично оповестени пионерските фотографски процеси и методи, създадени от Луи Дагер и Хенри Фокс Талбот, Франсис Бауер решава да действа и да защити името на своя приятел и неговото историческо право да бъде признат за първият изобретател и създател на процес за създаване на постоянни изображения в в историята. На 9 март 1839 г. неговите скици и изобретение най-накрая са признати от Кралското общество, където са ѝ и изложение в памет на Жозеф Ниепс.

Почти нищо не може да бъде видяно на оригиналната плочка, ако не бъде гледана под перфектния ъгъл и светлина.

Почти нищо не може да бъде видяно на оригиналната плочка, ако не бъде гледана под перфектния ъгъл и светлина.

След смъртта на Франсис  Бауер през 1840 г. те преминават през множество ръце и собственици и периодично се показват в различни зали и галерии по света, но без да се знае официалният им собственик. Изображението „Изглед от прозореца от Льо Гра“ е видяно за последен път през 1905 г. и след това потъва забвение за почти половин век, през който обществото сякаш забравя за съществуването както на конкретната фотография, така и на нейния автор – Жозеф Нисефор Ниепс.

Едва петдесетина години по-късно историкът Хелмут Гернсхайм успява да проследи пътя и съдбата на снимката

Чак през 1952 г. са потвърдени местоположението и собствеността на „Изглед от прозореца от Льо Гра“. Хелмут Гернсхайм организира кампания, която да изведе на преден план автора ѝ, като утвърди твърдението, че именно Жозеф Ниепс е изобретателят на фотографията.

Дори под перфектния ъгъл и светлина се нуждаем от сериозна доза въображението за да открием всички детайли на изображението, дело на Жозеф Нисефор Ниепс

Дори под перфектния ъгъл и светлина се нуждаем от сериозна доза въображението за да открием всички детайли на изображението, дело на Жозеф Нисефор Ниепс

Заедно с експерти от лабораторията за изследвания “Кодак”, Хелмут Гернсхайм създава модерно фотографско копие, което да разкрива повече детайли. Начинанието обаче се оказва изключително трудно -да се създаде адекватно представяне на всичко е почти невъзможно, поради изключително тъмното и неясно оригинално изображение, което е може да бъде разгледано едва, когато е разглеждано под строго определен ъгъл.

През 50-те и началото на 60-те години на миналия век, Хелмут Гернсхайм организира няколко изложби с творчеството на Жозеф Нисефор Ниепс в различни държави и галерии в Европа. През 1963 г. Хари Рансъм купува огромна част от фотографската колекция Гернсхайм и я дарява на Тексаския университет в столицата на щата Остин. Интересно е, че първоначално изображението „Изглед от прозореца от Льо Гра“ не е било включено в сделката и първата фотография в света остава още в ръцете на Гернсхайм , но скоро след това той решава, че изображението трябва бъде елемент от цялостната колекция и решава да го дари на Тексаския университет.

Въпреки че оттогава фотографията рядко е пътувала, през 2012-13 г. е част от изложба, озаглавена “Рождество на фотографията” на колекцията “Хелмут Гернхайм” в Манхайм, Германия. Обикновено „Изглед от прозореца от Льо Гра“ е изложена в централното фоайе на Изследователския център за Хуманитарни науки “Хари Ренсъм” в Остин, Тексас, Съединените американски щати.

През 2003 г. световноизвестното списание Life включва „Изглед от прозореца от Льо Гра“ сред 100-те снимки, които са променили света. Не би могло да бъде иначе, говорейки все пак за началото на всички. Първата от вероятно стотици трилиони заснети фотографии през почти двата века съществуване на това изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Мъж, облечен в пола? Ето в кои страни това е признак на мъжественост

Свикнали сме с разбирането, че ако мъж е облякъл пола, това непременно означава, че

Изкуството на Фредерик Форест – изящество и съблазън в един щрих

Колко трудно е да намерим думи, за да изразим най-важните неща. Но може би

Хиперреализмът в картините на Роб Ричи

През 70-те години на миналия век в изобразителното изкуство се появява терминът „хиперреализъм“. С

Изчезващите граници на Европа – фотопроект на Валерио Винченцо

Откакто беше подписано Шенгенското споразумение през 1985 г., вътрешните граници между голям брой европейски

„Когато картините плачат“ – благотворителната изложба, с която отново ще осъзнаем защо и как да бъдем хора

Тук съм за теб. Колко често се чухте да казвате тези силни думи в последните

Замъкът Елмина – музеят на робството в Гана и „Точката, от която няма връщане назад“

Замъкът Елмина се издига достолепно с белите си стени над Гвинейския залив. Тази сграда

Коя е най-старата принтирана книга в света?

Диамантената сутра е древна будистка проповед, която поколения будисти са запомнияли и пеели от

80 000 исторически акварелни картини разкриват как е изглеждал светът преди фотографията

Акварелната живопис безспорно се отличава със своята ефирност и плавност на изобразяване. И всички

Авиатор показва изненадващата красота на Бангладеш от въздуха

Пилотът на военновъздушните сили на Бангладеш Шамим Шориф Сусом освен професионален войник е и

Кои са и къде се намират най-малките паметници в света?

Руският град Томск е дом на най-малкия обществен паметник в света – малка бронзова

Ръчно изработени глобуси на художника Питър Белърби

Когато преди няколко години Питър Белърби не успял да намери перфектния ръчно изработен глобус

За пръв път произведение на Бански влиза в Британския музей

Бански е един от най-провокативните, известни, но и мистериозни, творци на нашето съвремие. Неговите

Красотата на последиците от пясъчните пустинни бури в Дубай, снимани от въздуха

Животът на жителите на Обединените арабски емирства и по-конкретно Дубай е постоянна битка с

Откраднаха 9 картини на Владимир Димитров-Майстора

9 картини на известния български художник – Владимир Димитров-Майстора са били откраднати от апартамент

Най-скъпата книга, Леонардо да Винчи и Бил Гейтс

През 1994 година 39-годишният тогава Бил Гейт е вече мултимилиардер, туко-що оженил се и

Да създаваш архитектурни шедьоври с кибритени клечки

Патрик Актън е необикновен артист. Той е роден в Грийн Каунти, Айова и е

Рибарите-акробати от Нова Каледония (галерия)

Фотографът Стефан Дуканда улавя тази невероятна фотография на рибар, замръзнал във въздуха, докато скача,

Социалният фотографски проект на Майкъл Улф – “Китайските работници и играчките, които произвеждат”

Китай е най-големият износител на играчки в света – почти 75% от всички играчки

Облечената Маха, Франсиско Гоя
Защо Католическата църква не успява да унищожи хиляди безценни картини?

Около средата на 17-ти век в Испания се стига до ясен и категоричен религиозен

Ребрандиране в името на осведомеността за застрашени видове

Модната марка Lacoste е сред най-известните брандове за дрехи в света и безспорно една от

Бен Купър – фотографът, заснемащ изстрелването на космически ракети

Не възможно да видите някоя от зашеметяващите снимки на пилотската кабина на спътниковия кораб

В периода 1-5 октомври ще се проведе единственият SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2018

Единадесетото издание на единствения SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите –

“Покривите на Хонг Конг” – фотографският проект на Жак Лагрез

В продължение на повече от четири години фотографът Роман Жак Лагрез работи върху нестандартен

Как Барокът се превръща във водещото световно направление в изкуството за цели два века?

Барокът се заражда в Рим в края на 16 в. и в началото на

Снимките с дрон на Джони Милър, показващи фрапантната разлика между богати и бедни в Кейптаун

Въпреки че ерата на апартейда в Южна Африка официално приключи преди повече от две

Легендарните фотографии: Развяващия се съветски флаг над Райхстага

Когато фотографът Джо Розентал заснема култова фотография, на която се виждат петима американски войници

Най-добрите родилни фотографии, уловили магията на раждането

Раждането представлява едно от най-големите физически и психологически предизвикателства, през които една жена може

Как един вдъхновяващ фотограф без ръце и крака заснема своите страхотни снимки?

Ало има желание, то има и начин. Това е фраза, която би могла бъде

Copyrights Alessio Trerotoli
Фотографът Алесио Треротоли, който улавя меланхоличната красота на дъждовните дни

Живеещият и работещ в Рим италиански фотограф Алесио Треротоли е професионалист със стил, който

Йошитомо Нара, който рисува като за деца, но твори с идеята за възрастни

Изглеждащите като анимации деца и животни, включени в рисунките, картините и скулптурите на Йошитомо

Уличните графити като предизвикателство към обществото

Огромните графити на световноизвестния артист Blu в Италия се сблъскват с опасенията за околната

Фотографът, който улавя щастливите погледи на осиновени кучета, преживели насилие

Многократно награждаваният фотограф Алекс Кърнс (основател на студиото www.houndstoothstudio.com.au) публикува своя последен фотографски проект,

Над 20 традиционни сватбени костюми от целия свят

Днес сватбите и идеята за брак са далеч по-непопулярни, отколкото само преди десетилетия. Вече

Защо най-голямата организация на автори и музикални издатели в България Музикаутор подаде сугнал до ДАНС?

Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права. Фирмите, действащи

Артистичната инсталация, показваща силата на книгите

“Замъкът” е артистичен проект на мексикански художник Хорхе Мендес Блейк, който той реализира преди

Изложбата “Гонене на зли духове (Призраците са сред нас)” в галерия “Райко Алексиев”

Изложбата цели да покаже максимален брой гледни точки и различни тълкувания на една толкова

Американският фотограф, който се докосва до “Света на съвпаденията” в Ню Йорк

През последните повече от десет години американският фотограф Джонатан Хигби обикаля безкрайните улици на

Теодор Ушев създава първата в България изложба с миксиарана реалност.

Теодор Ушев е това, което ние наричаме успял човек. Следим го от години и

Великите картини: Кафе тераса през нощта и мечтите на Винсент ван Гог

“Кафе тераса през нощта” е една от най-известните картини не само на нейния автор

Датски уличен артист е построил над 3500 къщички за птици от 2006 г. насам

Датският артист и дизайнер Томас Дамбо се е специализирал в изграждането на подходящи за

Изкуството и науката на Ернст Хекел: Пъстрите и красиви илюстрации по биология от 19-ти век

Германският биолог и художник Ернст Хекел посвещава живота си на изучаване на далечната и

Сергей Прокудин и неговите цветни фотографии на живота в Царска Русия

Сергей Прокудин-Горски е руски химик и фотограф, известен най-вече с пионерската си работа и

Севлиевската галерия „Видима“ навърши 20 години

Във връзка с този юбилей – своята 20-годишнина, „Видима“ галерия, до голяма степен определяща

Как хората през 1900 г са си представяли бъдещето и XXI в. (галерия)

Можете ли да си представите животa на Земята след 100 години? Дали след един

НХА отбеляза 70-годишнината на специалността „Сценография“ с юбилейна изложба

Една от добрите възможности за художествени прояви в галерия „Академия“ са юбилейните изложби. Блестящ

Изключителните снимки на уличен фотограф, влюбен в духа на Токио (галерия)

Талантливият и умел уличен фотограф RK започва пътуването си в огромния и безбрежен свят

Ракан Курди, който не пребори атрофията, но рисува въпреки всичко

Свикнали сме често да обръщаме внимание основно на проблемите се и не толкова на

Максуел Тилс и неговите илюстративни “пътеводители”

Името му е Максуел Тилс  – пътуващ артист Едва на 23 години, той е вече

Изгубени в превода? Не- в пейзажа в изложбата на Милко Божков

Оказва се, независимо от това, че днес разполагаме с все повече и по-мощни средства

Пиер-Кристиян Броше
Френският колекционер Пиер-Кристиян Броше разказва за любовта към изкуството на другите

Човек, когато е далеч от колекционерските страсти и изкусвото винаги се пита какво кара

Особеностите на женското тяло не са повод за срам, а за красиво изкуство

Стрии, белези и дори менструацията са неща, които на жените рутинно и постоянно се

Френски учени откриха скица на голата Мона Лиза, за която се вярва, че е дело на Леонардо да Винчи

Голата картина, която притежава удивителна прилика с, може би, най-известната картина в света –

Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 3)

В този наш текст ще ви разкажем за третата и последна част от страхотните

Делиана Стоянова, «Пилето и яйцата» (собственост)
Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 1)

Галерия на СБХ ,изложба на млади художници „В началото“ ул. „Шипка“ 6, етаж 3 15 –

ЛЮБЕН ДИМАНОВ, „Помни съботния ден...“ (детайл), маслени бои, платно, провенанс – ателието на художника, естимейт € 3 500
„Нирвана“ започна изложбения сезон 10-те божи заповеди

За Любен Диманов, който  на 20 септември т.г. откри своята поредна изложба в България,

Незабравимите художници: новаторът Джаксън Полък

Джаксън Полък е известен американски художник, който има огромен принос за развитието на движението

Живописта върху циферблатите се прави с копринена четка с дебелина 0,5 мм
„Формулата“ на циферблатите на Jaquet Droz: Часовниците като изкуство

Когато се появяват механичните часовници, те биват смятани за произведения на инженерното изкуство –

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Пояси и пътища много, но за Китай съществува само един

Учудващо е, че Китай, страна в която за пръв път са били изобретени хартията

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 2)

Тема с продължение. Прочетете тук първата част на нашия разказ за Кристиан Диор С интересни

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 1)

Модната къща „Кристиан Диор“ и едноименната марка навършиха кръгъл юбилей и достигнаха своята 70-годишнина,

“Анабел 2: Сътворението” – когато куклата убива, как зрителят потръпва

Единственият човек в България, който може да даде компетентно мнение по съществото на този

Мариела Гемишева – арт инсталация от дисплеи и останки от модни дрехи

Щом се чуе, че Мариела Гемишева прави нещо някъде, артелитът на цяла София не

„Ковьорчета-Мовьорчета“ от Любен Фързулев – пленихте ли вие наш’те зрителски сърца?

Какво е това „ковьорче“ и каква е ролята му днес? Нашите нови усещания за кича Дискурсът

“Дюнкерк” – часовник или филм: Кристофър Нолан режисира филм, който работи като часовник

В началото този филм е странен – неговите главни герои протагонисти са необикновени –

Георги Лечев: Дъх на море

На 20 юни в столичната арт галерия КОНТРАСТ е откриването на изложбата “Дъх на

Галерия в Лондон представя изложба на селфита

Изложбата „От селфи до самоизразяване“ ще продължи до 30 май. Галерия „Сачи“ в Лондон