Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Облечената Маха, Франсиско Гоя

Защо Католическата църква не успява да унищожи хиляди безценни картини?

Около средата на 17-ти век в Испания се стига до ясен и категоричен религиозен и правен консенсус. Картините изобразяващи голи хора, особено жени са не само морално укорими, но и обществено опасни. Именно това е позицията, която защитава Католическата църква.

Петдесетина години по-рано, през декември 1563 г. най-видните и ключови католически духовници се събират по време на Трентския събор и излизат с решение, че “всяка голота в църковните произведения на изкуството трябва да се избягва или да бъде представяна по такъв начин, че фигурите да не бъдат рисувани или създаващи усещане за еротичност и похотливост”.

Дори фреската Страшният съд на Микеланджело на тавана на Сикстинската капела попада под неодобрителния поглед на църквата, подтиквайки някои консервативни и религиозни испанци от онези години да заявят, че показващите голота произведения на изкуството са “изобретение на дявола” и биха могли да превърнат зрителя в “роб на похотта” и че “най-хубавите картини са най-голямата заплаха”, т.е. според тях е наложително да се изгорят именно най-добрите картини. През 1640 г. испанският съд отива толкова далеч, че обявява за незаконно създаването, внасянето и притежанието на голи картини, като по този начин затвърждава най-репресивния и консервативен правен режим в цяла Европа.

Изоблие и четирите елемента, Питер Брьогел

Изоблие и четирите елемента, Питер Брьогел

И все пак, колекциите с картини, представящи голота не само, че продължили да съществуват в Испания, но дори процъфтявали

По време на управлението на Филип II и Филип IV, се оказва, че испанските хабсбурги владетели притежават най-голямата колекция от картини, в които присъства голота в целия Западен свят. Според Мигел Фаломир Фаус, директор на един от най-големите и значими музеи на изобразителното изкуство в света – Прадо, “парадоксът е това, че тази впечатляваща колекция от еротични рисунки не се е намирала в много по-либерални и отворени към проблема градове като Амстердам или Флоренция, а е била съхранявана именно в Мадрид, като собствениците на тази колекция са най-консервативните и верни на Католизима крале в света.”

Тази привидно противоречива ситуация има своите корени в особеното значение на голотата в европейското изкуство

“В края на петнадесети век способността да се нарисува успешно и правдиво гола човешка фигура се превръща в предпоставка и ключово условие за самата дефиниция на определението “добър художник”, отбелязва специалистката по история на изкуството Джил Бърк. Освен това за успешни и майсторски създадени картини и скулптури на голи хора са се смятали тези, които съумяват да провокират физическо желание от страна на зрителя (който в огромния процент от случаите е бил мъж). По този начин, макар че политическият климат ставал все по-ожесточен и консервативен, сериозни и отдадени покровители на изкуството и науката като Филип II и Филип IV продължили да събират най-хубавите и, най-вече най-съблазнителните, произведения на изкуството.

Венера и Адонис, Тициан

Венера и Адонис, Тициан

Един от най-важните фактори в развитието на идеята за скритите колекции на испанските хабсбургски владетели е създаването на salas reservadas –  тайни и почти недостъпни пространства, разпръснати из шепа кралски имоти, в които са се показвали определени произведения – отделно от останалите в богатата кралска колекцията.

Въпреки че съществуват писмени източници и доказателства за прикриващи своите колекции от голи картини, благородници и създадени секретни кралски колекции, още от 1621 г., първата категорично  документирана sala reservada се появява през 1636 г. в двореца Алказар при управлението на Филип IV. Стаята включва девет, съдържащи голота, картини на Тициан, а самото помещение е записано в архитектурния план на сградата като “мястото, където Негово величество се оттегля след обяд”.

При началото на управлението на крал Карлос III в тези секретни стаи се е намирало по-голямата част от “неприличните” картини в Испания, които са вече основно собственост на монарха. Страната е постигнала и друг обществен консенсус, установен заедно с официалната криминализация на създаването на голи творби, че в йерархията на греха най-злокобното престъпление е на първо място да се рисуват подобно произведение, а на второ картините да бъдат излагани публично.

Церера с две нимфи, Петер Паул Рубенс

Церера с две нимфи, Петер Паул Рубенс

Това оставя важна вратичка за членовете на управляващата класа, които решават да притежават такива картини, но да ги държат в уединени и скрити пространства, далеч от очите на широката общественост. По този начин те не нарушават нито законите, нито моралните предписания на Католическата църква, но в същото време успяват не само да запазят вече наличните ценни произведения на велики художници, но дори да се сдобият с нови.

Разбира се, не всеки крал приемал с ентусиазъм идеята за тази двойна игра

След като се възкачва на испанския трон през 1759 г., Карлос III пристигна в Мадрид, където открива същинска палитра от еротични произведения на изкуството, които хабсбургските му предшественици са събирали през последните десетилетия. Колекцията включва творби на велики имена като Тициан, Диего Веласкес и Петър Паул Рубенс – останки от огромната колекция от 5 539 картини, съществувала през 1700 г., но впоследствие чувствително намаляла, заради използването на платната като подаръци при посещение в чужда страна, както и заради опустошителния пожар в мадридския кралски дворец Алказар през 1734 г.

Трите грации, Петер Паул Рубенс

Трите грации, Петер Паул Рубенс

В историята на страната Карлос III е запомнен като консервативен владетел. През 1752 г. като крал на Неапол и Сицилия, в ужас избягва от археологически разкопки, когато била открита мраморна статуя на сатир, блудстващ с коза. Ужасен от видана еротичните римски антики, които били открити на мястото на разкопките, той заповядал ужасната статуя да бъде заключена в тъмна стая, която да не се отключва никога и наложил на историците да се сложи край на разкопките и проучванията в региона.

В Испания монархът решава да предприеме далеч по-радикални действия

Карлос III призовава своя придворен художник – Антон Рафаел Менгс и му нарежда да открие и събере всички “неприлични картини” и незабавно да ги изгори. Като ценител и живописец Менгс не би могъл да направи нещо подобно и решава да рискува, опитвайки да спаси картините, възползвайки се от силните морални устои на краля. Художникът успява да го убеди, че ако някога в бъдеще се наложи да бъде рисувана гола човешка фигура, тези картини биха могли да бъде използвани като педагогически инструменти, благодарение, на които има по-малък риск художниците да искат да нарисуват реални голи жени, а биха предпочели да се учат и да следват формулите на перфектни картини като тези, с които е разполагал испанския кралски двор. Карлос III решава да се довери на Антон Рафаел Менгс и заповядва картините да бъдат поставени под ключ и художникът да следи много внимателното те да не бъдат виждани от външни очи. По този начин тези ценни произведения на изкуството остават непокътнати, но остават скрити от широката общественост.

Голата Маха, Франсиско Гоя

Голата Маха, Франсиско Гоя

В продължение на повече от две столетия, явлението salas reservadas съществува в испанското общество – чак до 1838 г.

Монарси с различни темпераменти и вкусове създавали подобни тайни помещения в дворците си. Някои го правили с идеята обществото да бъде “прочистено” от художествения еротизъм, други са имали желание да превърнат домовете си в културно средище и място, на което да се събират хора на изкуството, а трети инвестирали в sala reservada от чиста любов към изобразителното изкуство.

Дори през 1815 г. е било възможно различни художници да бъдат преследвани, заради творчеството си

Гениалният испански художник Франсиско Гоя се бил повикан пред Тайната камара на инквизицията в Мадрид. Длъжностни лица го разпитали дали две конкретни картини – “Голата Маха” и “Облечената Маха”, нарисувани през 1800-та година са негови творби, защо ги е направил, кой ги е поръчал и каква е била целта. По време на краткото управлението на брата на Наполеон Бонапарт – Жозеф-Наполеон Бонапарт режимът бил далеч по-свободен и хиляди художници от цяла Испания започнали да дишат далеч по-спокойно. След поражението в битката при Витория, Жозеф Бонапарт напуска трона и се завръща във Франция Последвалото завръщане и възстановяване на контрол на Испанската инквизиция през 1814 г. бързо възкресява стария консервативен режим, властвал над испанското изкуство в продължение на векове.

Облечената Маха, Франсиско Гоя

Облечената Маха, Франсиско Гоя

Едва след като Националния музей на Испания – Прадо решава да открие своята sala reservada през 1838 г. обществото започва постепенно да се докосва до скриваното от столетия изкуство. Тези събития се случват само няколко години след края на “управлението” на Испанската инквизицията и консервативния монарх Фернандо VII. Именно Фернандо VII управлява Испания преди да бъде свален от трона от Наполеон Бонапарт, който поставя брат си начело на иберийската страна.

Едва тогава хиляди произведенията започват да напускат тъмните и прашни помещения, в които са били съхранявани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Мъж, облечен в пола? Ето в кои страни това е признак на мъжественост

Свикнали сме с разбирането, че ако мъж е облякъл пола, това непременно означава, че

Изкуството на Фредерик Форест – изящество и съблазън в един щрих

Колко трудно е да намерим думи, за да изразим най-важните неща. Но може би

Хиперреализмът в картините на Роб Ричи

През 70-те години на миналия век в изобразителното изкуство се появява терминът „хиперреализъм“. С

Изчезващите граници на Европа – фотопроект на Валерио Винченцо

Откакто беше подписано Шенгенското споразумение през 1985 г., вътрешните граници между голям брой европейски

„Когато картините плачат“ – благотворителната изложба, с която отново ще осъзнаем защо и как да бъдем хора

Тук съм за теб. Колко често се чухте да казвате тези силни думи в последните

Замъкът Елмина – музеят на робството в Гана и „Точката, от която няма връщане назад“

Замъкът Елмина се издига достолепно с белите си стени над Гвинейския залив. Тази сграда

Коя е най-старата принтирана книга в света?

Диамантената сутра е древна будистка проповед, която поколения будисти са запомнияли и пеели от

80 000 исторически акварелни картини разкриват как е изглеждал светът преди фотографията

Акварелната живопис безспорно се отличава със своята ефирност и плавност на изобразяване. И всички

Авиатор показва изненадващата красота на Бангладеш от въздуха

Пилотът на военновъздушните сили на Бангладеш Шамим Шориф Сусом освен професионален войник е и

Кои са и къде се намират най-малките паметници в света?

Руският град Томск е дом на най-малкия обществен паметник в света – малка бронзова

Ръчно изработени глобуси на художника Питър Белърби

Когато преди няколко години Питър Белърби не успял да намери перфектния ръчно изработен глобус

За пръв път произведение на Бански влиза в Британския музей

Бански е един от най-провокативните, известни, но и мистериозни, творци на нашето съвремие. Неговите

Красотата на последиците от пясъчните пустинни бури в Дубай, снимани от въздуха

Животът на жителите на Обединените арабски емирства и по-конкретно Дубай е постоянна битка с

Откраднаха 9 картини на Владимир Димитров-Майстора

9 картини на известния български художник – Владимир Димитров-Майстора са били откраднати от апартамент

Най-скъпата книга, Леонардо да Винчи и Бил Гейтс

През 1994 година 39-годишният тогава Бил Гейт е вече мултимилиардер, туко-що оженил се и

Да създаваш архитектурни шедьоври с кибритени клечки

Патрик Актън е необикновен артист. Той е роден в Грийн Каунти, Айова и е

Рибарите-акробати от Нова Каледония (галерия)

Фотографът Стефан Дуканда улавя тази невероятна фотография на рибар, замръзнал във въздуха, докато скача,

Социалният фотографски проект на Майкъл Улф – “Китайските работници и играчките, които произвеждат”

Китай е най-големият износител на играчки в света – почти 75% от всички играчки

Ребрандиране в името на осведомеността за застрашени видове

Модната марка Lacoste е сред най-известните брандове за дрехи в света и безспорно една от

Бен Купър – фотографът, заснемащ изстрелването на космически ракети

Не възможно да видите някоя от зашеметяващите снимки на пилотската кабина на спътниковия кораб

В периода 1-5 октомври ще се проведе единственият SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2018

Единадесетото издание на единствения SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите –

“Покривите на Хонг Конг” – фотографският проект на Жак Лагрез

В продължение на повече от четири години фотографът Роман Жак Лагрез работи върху нестандартен

Как Барокът се превръща във водещото световно направление в изкуството за цели два века?

Барокът се заражда в Рим в края на 16 в. и в началото на

Снимките с дрон на Джони Милър, показващи фрапантната разлика между богати и бедни в Кейптаун

Въпреки че ерата на апартейда в Южна Африка официално приключи преди повече от две

Легендарните фотографии: Развяващия се съветски флаг над Райхстага

Когато фотографът Джо Розентал заснема култова фотография, на която се виждат петима американски войници

Най-добрите родилни фотографии, уловили магията на раждането

Раждането представлява едно от най-големите физически и психологически предизвикателства, през които една жена може

Как един вдъхновяващ фотограф без ръце и крака заснема своите страхотни снимки?

Ало има желание, то има и начин. Това е фраза, която би могла бъде

Copyrights Alessio Trerotoli
Фотографът Алесио Треротоли, който улавя меланхоличната красота на дъждовните дни

Живеещият и работещ в Рим италиански фотограф Алесио Треротоли е професионалист със стил, който

Йошитомо Нара, който рисува като за деца, но твори с идеята за възрастни

Изглеждащите като анимации деца и животни, включени в рисунките, картините и скулптурите на Йошитомо

Уличните графити като предизвикателство към обществото

Огромните графити на световноизвестния артист Blu в Италия се сблъскват с опасенията за околната

Фотографът, който улавя щастливите погледи на осиновени кучета, преживели насилие

Многократно награждаваният фотограф Алекс Кърнс (основател на студиото www.houndstoothstudio.com.au) публикува своя последен фотографски проект,

Над 20 традиционни сватбени костюми от целия свят

Днес сватбите и идеята за брак са далеч по-непопулярни, отколкото само преди десетилетия. Вече

„Изглед от прозореца от Льо Гра“ – първата фотография в историята

Днес, когато небрежно преглеждаме стотици фотографии в ултрависоко качествено всеки ден, сякаш наистина сякаш

Защо най-голямата организация на автори и музикални издатели в България Музикаутор подаде сугнал до ДАНС?

Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права. Фирмите, действащи

Артистичната инсталация, показваща силата на книгите

“Замъкът” е артистичен проект на мексикански художник Хорхе Мендес Блейк, който той реализира преди

Изложбата “Гонене на зли духове (Призраците са сред нас)” в галерия “Райко Алексиев”

Изложбата цели да покаже максимален брой гледни точки и различни тълкувания на една толкова

Американският фотограф, който се докосва до “Света на съвпаденията” в Ню Йорк

През последните повече от десет години американският фотограф Джонатан Хигби обикаля безкрайните улици на

Теодор Ушев създава първата в България изложба с миксиарана реалност.

Теодор Ушев е това, което ние наричаме успял човек. Следим го от години и

Великите картини: Кафе тераса през нощта и мечтите на Винсент ван Гог

“Кафе тераса през нощта” е една от най-известните картини не само на нейния автор

Датски уличен артист е построил над 3500 къщички за птици от 2006 г. насам

Датският артист и дизайнер Томас Дамбо се е специализирал в изграждането на подходящи за

Изкуството и науката на Ернст Хекел: Пъстрите и красиви илюстрации по биология от 19-ти век

Германският биолог и художник Ернст Хекел посвещава живота си на изучаване на далечната и

Сергей Прокудин и неговите цветни фотографии на живота в Царска Русия

Сергей Прокудин-Горски е руски химик и фотограф, известен най-вече с пионерската си работа и

Севлиевската галерия „Видима“ навърши 20 години

Във връзка с този юбилей – своята 20-годишнина, „Видима“ галерия, до голяма степен определяща

Как хората през 1900 г са си представяли бъдещето и XXI в. (галерия)

Можете ли да си представите животa на Земята след 100 години? Дали след един

НХА отбеляза 70-годишнината на специалността „Сценография“ с юбилейна изложба

Една от добрите възможности за художествени прояви в галерия „Академия“ са юбилейните изложби. Блестящ

Изключителните снимки на уличен фотограф, влюбен в духа на Токио (галерия)

Талантливият и умел уличен фотограф RK започва пътуването си в огромния и безбрежен свят

Ракан Курди, който не пребори атрофията, но рисува въпреки всичко

Свикнали сме често да обръщаме внимание основно на проблемите се и не толкова на

Максуел Тилс и неговите илюстративни “пътеводители”

Името му е Максуел Тилс  – пътуващ артист Едва на 23 години, той е вече

Изгубени в превода? Не- в пейзажа в изложбата на Милко Божков

Оказва се, независимо от това, че днес разполагаме с все повече и по-мощни средства

Пиер-Кристиян Броше
Френският колекционер Пиер-Кристиян Броше разказва за любовта към изкуството на другите

Човек, когато е далеч от колекционерските страсти и изкусвото винаги се пита какво кара

Особеностите на женското тяло не са повод за срам, а за красиво изкуство

Стрии, белези и дори менструацията са неща, които на жените рутинно и постоянно се

Френски учени откриха скица на голата Мона Лиза, за която се вярва, че е дело на Леонардо да Винчи

Голата картина, която притежава удивителна прилика с, може би, най-известната картина в света –

Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 3)

В този наш текст ще ви разкажем за третата и последна част от страхотните

Делиана Стоянова, «Пилето и яйцата» (собственост)
Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 1)

Галерия на СБХ ,изложба на млади художници „В началото“ ул. „Шипка“ 6, етаж 3 15 –

ЛЮБЕН ДИМАНОВ, „Помни съботния ден...“ (детайл), маслени бои, платно, провенанс – ателието на художника, естимейт € 3 500
„Нирвана“ започна изложбения сезон 10-те божи заповеди

За Любен Диманов, който  на 20 септември т.г. откри своята поредна изложба в България,

Незабравимите художници: новаторът Джаксън Полък

Джаксън Полък е известен американски художник, който има огромен принос за развитието на движението

Живописта върху циферблатите се прави с копринена четка с дебелина 0,5 мм
„Формулата“ на циферблатите на Jaquet Droz: Часовниците като изкуство

Когато се появяват механичните часовници, те биват смятани за произведения на инженерното изкуство –

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Пояси и пътища много, но за Китай съществува само един

Учудващо е, че Китай, страна в която за пръв път са били изобретени хартията

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 2)

Тема с продължение. Прочетете тук първата част на нашия разказ за Кристиан Диор С интересни

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 1)

Модната къща „Кристиан Диор“ и едноименната марка навършиха кръгъл юбилей и достигнаха своята 70-годишнина,

“Анабел 2: Сътворението” – когато куклата убива, как зрителят потръпва

Единственият човек в България, който може да даде компетентно мнение по съществото на този

Мариела Гемишева – арт инсталация от дисплеи и останки от модни дрехи

Щом се чуе, че Мариела Гемишева прави нещо някъде, артелитът на цяла София не

„Ковьорчета-Мовьорчета“ от Любен Фързулев – пленихте ли вие наш’те зрителски сърца?

Какво е това „ковьорче“ и каква е ролята му днес? Нашите нови усещания за кича Дискурсът

“Дюнкерк” – часовник или филм: Кристофър Нолан режисира филм, който работи като часовник

В началото този филм е странен – неговите главни герои протагонисти са необикновени –

Георги Лечев: Дъх на море

На 20 юни в столичната арт галерия КОНТРАСТ е откриването на изложбата “Дъх на

Галерия в Лондон представя изложба на селфита

Изложбата „От селфи до самоизразяване“ ще продължи до 30 май. Галерия „Сачи“ в Лондон