Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на Comicpalooza – едно от най-големите ежегодни световни изложения за комикси, научна фантастика, аниме, манга, игри и поп-култура. На конвенцията гостуваха някои от най-изтъкнатите творци в тези области на визуалното изкуство и посетителите имаха възможност да се срещнат на живо с тях и техните произведения.

Те показаха, че изкуството на комиксите не е нещо, на което може да се гледа лековато, с пренебрежение или насмешка. Възникнало през 18 век в Япония и през 19 век в Европа, то се е превърнало в съществена част от сериозния съвременен визуален жанр.

В подкрепа на това твърдение Ви представяме някои от художниците, които взеха участие във форума тази година.

Камила д’Ерико

Камила д’Ерико е италиано-канадска художничка, която впечатлява изкушените от изобразителното изкуство и комиксите със своя неповторим, повлиян от мангата стил. Плодовит творец, Камила живее многоликия живот на автор на образи и разказвач в комиксите и на художник на картини. Освен това участва в създаването и на дизайнерски играчки, мода, мърчандайз и видео игри.

Още от дете запленена от анимационните филмчета и приказните картинки в книжките, Камила започва да рисува комикси докато учи илюстрация и дизайн в колежа Капилано във Ванкувър. Първите ѝ работи са за поредиците Threads и Zevon-7. Не закъснява и първата ѝ авторска манга серия – Burn. През 2006 се включва в екипа, който създава графична новела за певицата Аврил Лавин, озаглавена Make 5 Wishes, публикувана в Северна Америка и Азия.

комикси

Паралелно с работата по клиентски проекти, д’Ерико сама издава собствената си серия Tanpopo, базирана върху Фауст на Гьоте. Тя разказва историята на Танпопо, свръхчовешки интелигентно и нечовешки безчувствено момиче, което по невнимание сключва сделка с дявола в замяна на възможността да усети емоциите любов и щастие.

комикси

Кариерата ѝ в живописта започва през 2006 г., когато участва в изложби в галерия Айдън във Ванкувър. Скоро след това тя започва да показва творбите си във все повече галерии в САЩ и Канада. Камила е причислявана към групата жени-художници, сред които Одри Кауасаки и Ейми Сол, които рисуват красиви млади момичета в стил поп сюрреализъм.

Нейните Helmetgirls носят шлемове, въплътили различни представители на фауната, като особено интересно е преплитането и съпоставянето на стилизираните, фантастични човешки образи с реалистичните животни. Запленяващите погледа момичета с широко отворени невинни очи и очарователно колоритни персоналности внушават на зрителя усещането, че са част от интересни неразказани истории.

комиски

Сред любимите ѝ материали са водоразтворимите маслени бои, с които рисува върху дървени панели. Обича също и акрила и мастилото, когато работи върху платно. Разбира се, не са ѝ чужди и модерните цифрови технологии.

Камила изпъква чрез способността си безпроблемно да преплита изкуството на комикса и мангата със сюрреалистични елементи, изтъкавайки платно, което обгръща всичко с обширна емоционална палитра.

Бен Темпълсмит

Бен Темпълсмит комикси

Бен Темпълсмит, обявен за „най-продаван художник и писател” от списание Ню Йорк Таймс е австралийски артист, известен най-вече с работата си в областта на комиксите. Той е бакалавър по дизайн от университета Къртин в Пърт и има диплома за анимационно и графично изкуство от австралийския колеж по журналистика.

Бен Темпълсмит комикси

Кариерата му започва в САЩ през 2002 г. като автор на рисунките за поредицата Hellspawn. Оттогава е работил по Star Wars Tales, Army of Darkness, G.I. Joe, Wasteland, Batman, Gotham by Midnight и много други. Автор е на корици на книги, филмови плакати, игрални карти и визуални концепции за филми.

Бен Темпълсмит комикси

Получил е няколко номинации и е носител на награда от Международната Хорър Гилдия. Номиниран е многократно и за най-големия приз в бранша – наградите Айзнър. През 2007 е удостоен с наградата Scream на телевизия Spike за работата си по 30 Days of Night. През 2010 получава Eagle Award – една от най-престижните и стари награди в индустрията, основана през 1977.

Бен Темпълсмит комикси

Бен обогатява традиционния за комиксите контурен метод на рисуване като използва материали и техники, създаващи ярко живописно усещане. Той успява да разшири границите на комиксите и същевременно да предизвика бурни реакции към стила си, който не съответства на предубедената идея за това, как би трябвало да изглежда това изкуство.

Той обаче се наслаждава на това да провокира традиционалистите и не спира да търси оригинален начин предаде визуално чувствата си чрез личния си изразен език. Според него най-важното за един творец е да намери своя собствен глас и това е съветът, който дава на младите си колеги.

 

Тони Харис

Американският художник на комикси Тони Харис е най-известен с работата си по популярните поредици Starman, Iron Man и Ex Machina. За работата си по тях е номиниран пет пъти за наградите Айзнър. Рисувал е за рекламни клипове на големи марки, за киното и за Cartoon Network, автор е и на продуктов дизайн.

Тони започва кариерата си в комиксите през 1989 г. Първоначално той прескача от едно към друго задание и рисува тениски и реклами, за да плаща сметките си докато работи върху това, което обича. През 1994 г. с публикуването на комикса на DC Starman усилията му се увенчават с успех и той се прочува. Обобщавайки кариерата си до този момент, той казва: “Когато бях на свободна практика скачах от едно към друго и се насочвах към това, което ме привличаше в момента. Когато започнах да работя за Starman трябваше да се стегна и да стана по-сериозен.”
Разработена съвместно с Джеймс Робинсън, поредицата Starman донася на двамата овации от критиката и награда Айзнър.

Тони е работил по серии като JSA, Legion, Nightbreed, Nightmare on Elm Street, Obergeist и Chin Music. Ръката му е давала живот на някои от най-известните образи от комиксите: Conan, Dr. Strange, Spider-Man, Blade, Green Lantern, Superman, Iron Man и Batman. Сред най-забележителните му последни творения е Star Wars Special: C-3PO за Марвел.

Неговото изкуство съчетава влияния от Ар Деко с фотореализъм по един наистина оригинален начин. Техниката му включва използване на модели и фотография, след което идва рeдът на молива, мастилата и цветовете. Резултатът са спиращи дъха детайлни пана със сложни многофигурни композиции, които можете да разглеждате с часове.

Тони разказва, че основния двигател на почти 30 годишната му кариера е вътрешната му необходимост да твори и да се стреми да се усъвършенства всеки ден. Той обича експеримента, с времето стилът му еволюира и макар и да са били нужни години, смята, че е намерил собствения си почерк. Тони Харис винаги търси онези възможности, които ще го накарат да даде максимума от себе си. Търси и равновесието между това да работи за най-големите мейнстрийм поредици и да прави също и своите „странни, нестандартни неща” (според собствените му думи).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей,

Портрет на един художник
Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk
Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април