Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през цялата година. Почти няма седмица, в която красотата и нежността на цветята да не се оценява под някаква фестивална форма в някоя точка на земното кълбо. Съществуват стотици мащабни фестивали, посветени на цветята, но този материал има за цел да ви предложи 1о-те най-впечатляващи фестивала в света, които имат за цел да покажат, че цветята са един от най-красивите елементи на природата в града и несъмнено трябва да им обръщаме повече внимание и да се наслаждаваме повече на тяхната фееричност и нежност. Фестивалите за цветя в класацията не са подредени по места, а оформят цялостен списък, в който всички са класирани на еднакво ниво, а не се състезават.

Bloemencorso

Bloemencorso е холандска дума, която може да бъде преведена като “парад на цветята”. Този празник се провежда в много градове в Холандия и Белгия. В парадите от този род платформите, автомобилите, а понякога дори и лодки са великолепно декорирани или покрити с цветя. Всеки парад има свой собствен дух, чар и тема. Намиращия се в провинцията Северен Брабант в източната част на страната град Зюндерт е домакин на най-големия парад, посветен на цветята в света.

Парадът се провежда в първата неделя на септември. Платформите са големи произведения на изкуството, изработени от стоманена тел, картон, папие маше и много, много цветя. По време на фестивала в Зюндерт се използват само далии за декориране на взимащите участие в празника превозни средства, като понякога са нужни хиляди от тях, за да покрият само една платформа.

Огромните платформи са построени обикновено от жителите на няколко различни селца, като в създаването на всяка от тях са се включили стотици строители. Местните се шегуват, че възрастовия диапазон на участници е от 1 до 100 години. Толкова са влюбени всички в идеята за bloemencorso. По-възрастните жители на селцата обикновено са отговорни за засаждането и отглеждането на далиите, докато по-младите измислят и създават платформите в големи временни палатки, които са построени специално за събитието.

Jersey Battle of Flowers

Jersey Battle of Flowers е ежегоден карнавал, който се провежда на остров Джърси, част Нормандски острови във втория четвъртък на август. Фестивалът е тематично свързан с цветята, но в него място откриват още музика, забавления, танцьори, мажоретки, но основно, разбира се, е парадът на цветята, украсените платфомри и различни улични артисти, които ги представят.

Самата “битка” първоначално наистина е отговаряла на името си, тъй като украсата на платформите били сваляна, за да послужи за “амуниции”, които да бъдат оръжията в една буквална битка с цветя между участниците и зрителите, но за радост този елемент от фестивала  отдавна е изоставен. От 1989 г. насам е организирана и  нощен парад на цветята под лунна светлина. Пищният нощен парад завършва с огромно шоу с фойерверки.

Spalding Flower Parade

Парадът “Spalding Flower”, който се провежда в Спалдинг, Линкълншър, е създаден като празник, отбелязващ юбилея на крал Джордж V и кралица Мери през 1935 г. Тогава фестивалът е бил фокусиран предимно върху лалетата, които са били широко разпространени в района по онова време. През следващите години събитието постепенно се разраснало и се превърнало в едноседмични празненства, посветени на красотата на лалетата. Именно от този проекта се ражда и “Седмицата на лалетата”, включваща разходка от близо 40 километра и обиколка, целяща да покаже най-добрите производители в района.

През 1959 г. се провежда първият официален парад, посветен на лалетата в града. На него били показани много красиви платформи, украсени с лалета, които били посадени специално за да участват в празника. Всяка платформа е използвала близо 100 000 цветя, а в рамките само на няколко години събитието започнал да привлича вниманието на хора от цял свят.

Genzano Infiorata Flower Festival

Всяка година през месец юни местните артисти в района на града Дженцано ди Рома покриват цялата улица Белардо с килим от цветя, вдъхновени от религиозното изкуство, истории и известни картини. За повече от 2 века (от 1778 г. насам), празникът Infiorata е най-яркото проявление на местното изкуството и същинска гордост за артистите от Дженцано.

Всяка година предложенията на художниците трябва да съответстват на предварително съгласувана тема като “Цветовете на Микеланджело” или “Дизайнът на Бернини”. Килимът от цветя остава на улицата за два дни. На третия ден по традиция всичко се разрушава от местните ученици, на които им е позволено да преминават по изпълнената с цветя улица!

Килимът от цветя в Брюксел

Килимът от цветя в Брюксел е специално събитие, което се организира на всеки две години. По време на този празник на цветята централният площад пред кметството на Брюксел е покрит огромен килим от цветя. таз година тържествата ще започнат вечерта на 116 август, а цветният килим ще бъде отворен за разглеждане от всички гости на града от 16 до 19 август.

Разглеждането е безплатно, но ако искате по-добър изглед, можете да платите 3 евро и да се качите на някоя от високите сгради в района, за да получите панорамна гледка. Темата на фестивала през 2018 г. е мексиканският град Гуанахуато.

Batalla de Flores, Валенсия

Batalla de Flores се провежда в испанския град Валенсия, с което се отбелязва края на огромния фестивал Feria de Julio – традиционна местна фиеста, посветена на различни културни и развлекателни събития. Batalla de Flores започва с дълъг парад на огромни и великолепни платформи, дърпани от коне.

На самите платформи се возят и млади момичета, облечени тематично спрямо идеята на конкретната платформа. След като страхотните платформи направят няколко кръга по фестивалния маршрут, истинска битка с цветя избухва. Зрителите и екипите, създали платформите влизат “във война” всеки срещу всеки, замеряйки се с цветя. Битката е весела и за щастие никога не се е стигало до инциденти.

Момичетата на платформите често си носят ракети за тенис, с които се предпазват от атаките и летящите към тях цветя.

Battaglia di Fiori, Ventimiglia

Вентимиля е град и община в Северна Италия, където на всеки две години се провеждат празненствата и битката с цветя La Battaglia dei Fiori. Този фестивал е разглеждан като празник на пролетта, където отделните общностите, които живеят в Вентимиля се състезават, за да създадат най-екстравагантните и любопитни платформи, с които се състезават по време на фестивала, а впоследствие биват оценявани. Тези платформи са направени почти изцяло от цветя, а върху само една може да има до 80 000 цветя.

Платформите обикалят из  града два дни. Първият ден е посветен на нощен парад с танци, музика и много свежа местна храна. Всичко върви ръка за ръка с грандиозно шоу с фойерверки, по време на което платформите се ремонтират от щетите през деня, за да са готови и в перфектно състояние за следващия ден.

На сутринта екипите се качват на платформите си, представяйки своите идеи и проекти, а улиците са заляти от танцьори, музиканти и артисти. Парадът преминава през града два или три пъти, а накрая участниците от платформите започват да хвърлят хиляди цветя към публиката наоколо.

The Feria de Las Flores, Меделин

The Feria de Las Floresс или Фестивал на цветята е едноседмичен празник в колумбийския град Меделин. Фестивалът е домакин на множество събития и празненства, включително световноизвестния “Парад на сийетеорсите”.

Първият Фестивал на цветята в града се е състоял на 1 май 1957 г. и продължил пет дни, през които били изложени много цветя, изложени пред Градската катедрала, за да отпразнува деня на Дева Мария. Този цветен парад символизирал краят на робството, когато вместо цветя робите носели на гръб мъже и жени нагоре по стръмните хълмове.

От това първо издание насам са добавени и други събития като Международния конкурс за цветя, множество други конкурси в различни категории, Рекорди, записани в книгата Гинес през 1996 и 1999 г., както и автомобилен парад с ретро коли  и представяне на много видове орхидеи.

Pasadena Rose Parade

Pasadena Rose Parade e фестивал провеждан ежегодно в град Пасадена, щата Калифорния. Това е един от най-старите фестивали, посветени на цветята в целия свят, тъй като първото му издание е още на 1 януари 1890 г. Парадът Pasadena Rose се наблюдава на живо от стотици хиляди зрители, които още от рано сутринта заемат стратегически за наблюдение места по парадния маршрут, който се излъчва по множество телевизионни мрежи в Съединените щати.

Някои специални платформи са украсени с причудливи елементи и се включват в конкурси за най-креативна и добре изпълнена идея. Освен парада, посветен на цветята в празниците участие взимат и музикални групи, конни ездачи, като се организира дори и конкурс за кралица на красотата.

Chiang Mai Flower Festival

Фестивалът на цветята в Чианг Май се провежда през първия уикенд на февруари. Цветните лехи в публичните пространства из целия град са особено красиви по това време на годината.

Навсякъде може да се открият прекрасни екземпляри от жълти и бели хризантеми, както и Роза Дамасцена – известната маслодайна роза, която е толкова типична за България – разнообразие по отношение на цветята в Китай, което може да бъде открито само в района на Чианг Май. Също така, розовите и лилави орхидеи от сорта Дендробиум и жълтото цвете Даоруан. Истинският фокус на този фестивал в Чианг Май обаче е обществената градина на Суан Буак Хаад.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей,

Портрет на един художник
Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk
Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април