Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който предлага в менюто си единствено и само традиционни ястия от страни, с които Съединените щати са в конфликт. Храната се приготвя в пригодено складово помещение, което променя списъка с ястия на всеки шест месеца, за да подчертае кухнята и културата на друга държава. Идеята е да се предизвика диалог и да бъде въвлечена общността в дискусия, относно способността да разделяме икономиката и политиката на една държава и нейния народ.

Всяка нова държава от проекта не се представя единствено с кухнята си, но цялостната концепция се допълва от събития, концерти и дискусии, които се стремят да разширят информираността на обществото относно културата, политиката и въпросите, по които държавите са в конфликт. Често се организират международни вечери, на които, чрез Skype, се срещат местни жителите в Питсбърг и професионалисти, филмови режисьори, активисти, а и обикновени граждани от нациите в конфликт с американското правителство.

Conflict Kitchen е плод на творчеството на трима артисти- Джон Пеня, Джон Рубин и Даун Уелески, които дават начало на проекта през 2010 година

Проектът работи с имигрантски общности в Питсбърг, както и с хора, които са представители на различните конфликтни държави. Целта е менюто да предлага улична храна, която ще намерите в големите градове на всяка от представяните храни. Целта не ресторанта е да не изключва нито един тип хранене, включвайки вегетариански, а понякога и вегански варианти на всяко меню. Някои от представяните до момента държави са Афганистан, Иран, Венецуела, Куба, Северна Корея, както и традиционните жители на Северна Америка – племената Ирокези.

На всеки шест месеца, фасадата на магазина се преработва, а името на ресторанта е написано на езика на страната, чиято кухня и култура проектът иска да подчертае в момента. Храната е приготвена и сервирана в опаковки по поръчка, в които са включени интервюта с хора от конкретните националности – като с такива, живеещи в държавите, така и хора, пристигнали в САЩ. Темите на интервюто и разказите на взелите участия хора варират от уличната храна и техните предпочитания до популярната култура в техните държави и настоящите политически сътресения и прогнози за бъдещето.

Работейки седем дни в седмицата в центъра на града, основната цел на Conflict Kitchen е да прикани и мотивира хората да говорят, да бъдат любопитни и да научат нещо ново за държави, култури и хора, за които американските граждани вероятно знаят твърде малко, извън конфликтната и военнолюбива американска реторика и политика, която често е подпомага от тесния фокус на медиите.

“Храната, която продаваме, е чудесен инструмент за разказване на истории”

– казва Рубин. Тя помага на клиентите ни да се ангажират с проекта, който се опитва да разшири дискусията, който може да има между нашите клиенти, или да бъде повод за разговор, който може да не засяга политика и трудностите в ежедневния живот в тези страни, които са повече от изстрадали.”

През годините създателите са давали многобройни интервюта, в които разясняват техните интереси и цели с проекта. Според Рубин “Conflict Kitchen”преформулира съществуващото обществено отношение към храненето и насърчава икономическия обмен и разговори.

Проектът е често разглежда в американската и международната журналистика, като дори  е номиниран за Международна награда за обществено изкуство за 2015 г. от Института за обществено изкуство в Хонконг. “Conflict Kitchen” също така е представен на корицата на септемврийския брой на American Journal of Public Health, посветен на темата “Глада и здравето”.

През 2014 г. избухват обществени противоречия свързани с ресторанта, когато Conflict Kitchen започва да сервира палестинска кухня

За започвана на кампанията беше организирано публично събитие, в което взима участие Наел Алдуеиб – местен лекар, роден в Западния бряг, Кен Боас председател на борда на организацията Israeli Committee Against House Demolitions-USA и професор по литература в университета от Питсбърг.

Както съобщава The Jewish Chronicle, Грег Роман, директор на Съвета за връзки с обществеността на Федерацията, поисква да бъде включен в панела, но Conflict Kitchen отхвърлят предложението. Според еврейския вестник “дискусията във вторник следобед се фокусираше върху текущите събития в Палестина … бързо преминавайки към осъждане на Израел като цяло.”

“Скандалът” се превръща в дискусия на национално ниво, когато B’nai B’rith International (Б’ней Б’рит Интернешънъл е най-старата съществуваща и днес еврейска обществена организация в света) осъжда ресторанта в писмо, адресирано до фондацията “Хайнц”. Фондацията е подкрепила в минало движението и създаването на “Conflict Kitchen” с безвъзмездно дарение от 50 000 долара. Към озни момента фондацията “Хайнц” е председателствана от Тереза Хайнц Кери – съпруга на държавния секретар на САЩ Джон Кери. Връзката с политически фигури от национално значение подтиква медийното безумие, което се надпреварва да създава все по-страшно звучащи и притеснителни заглавия, целейки да превърне новината в огромен проблем, на който трябва да се обърне огромно значение. Някои медии дори стигат до заглавия, използващи сензационен тон като “Антиизраелски ресторант получава финансиране от фондацията на съпругата на Джон Кери”.

На 8 ноември ресторантът временно затворя врати след поредица от смъртни заплахи, които преминават границата на търпението и психологическата търпимост на създателите на Conflict Kitchen.

Докато заведението е затворено външните му стени са покрити с ръчно написани бележки, изразяващи подкрепа от страна на обществеността. Ресторантът Conflict Kitchen отваря врати само 4 дни по късно – на 12 ноември, а местната полиция продължава своето разследване. Във видеоклип, излъчен по английската телевизия BBC, Грег Роман отново яростно критикува ресторанта, заявявайки, че създателите му отхвърлят едно становището, което не е негово лично мнение, а доказан факт. Той цитира като доказателство информационните брошури на ресторанта, които включват интервюта с палестинци, в които, според него, могат сами по себе си да бъдат разглеждани като антиизраеслка пропаганда.

Той категорично отхвърля и твърдението, че този проект има не само социален, но и художествен аспект, свързан с изкуството и свободата на изразяване, като заявява, че “представянето на палестинците, чрез така нареченото изкуство не е изкуство само по себе си, а е реч на омразата”. Джон Рубин, един от създателите на ресторанта отговоря просто, категорично и ясно: “Ние се интересуваме от насърчаването на разбирането за палестинската перспектива.” Не може да не се отбележи, имайки предвид значението, контекста и дискурса на темата, че самият Джон Рубин е евреин…обвиняван в антисемитизъм. Доста логично, нали?

Както и при почти всички други случаи в света на услугите и търговията, така и тук важи правилото, че “няма лоша реклама”

Усиленото медийно внимание и непрестанни дискусии, свързани Conflict Kitchen всъщност осезаемо увеличават броя посетители на ресторанта, като непрестанно се привличат нови клиенти, включително много такива, които заявяват, че ще посетят заведението за първи в знак на подкрепа към създателите му, палестинския народ и правото му на съществуване, свободно изразяване и като протест срещу опитите за заглушаване на свободата на словото, свободата на изразяване и ограничаването на плурализма при гледните точки и мнения.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей,

Портрет на един художник
Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk
Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април