Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има огромно богатство от исторически и археологически съкровища, които могат да бъдат видени като експонати в многобройните музеи и галерии, които са сред най-посещаваните туристически дестинации в държавите в региона. Кои обаче са най-посещаваните музеи на континента?

10. Музеят Ченду


Разположен на площад Тианфу в Ченду, този музей е 10-ият най-посещаван музей в Азия. В него се съхраняват както постоянни, така и временни експонати, които включват исторически артефакти, кралски колекционерски предмети, керамика, порцелан и други изящни произведения на изкуството. Музеят разказва и историята на еволюцията на системата за воден транспорт през периода на династията Тан и пазарната култура, разпространена по време на управлението на династията Сун. Петият етаж на музея служи и за сцена, на която някои от най-талантливите артисти на Китай демонстрират кукловодските си умения, представяйки куклен театър и театър на сенките. С над три милиона посетители годишно Музеят Ченду успява да се класира в челната 10-ка за най-посещаваните музеи в Азия.

9. Националният природонаучен музей


Разположен в Северен район в Тайчун, Тайван, Националният природонаучен музей е друг известен музей на континента. Той обхваща площ от 89 000 квадратни метра, а под покрива му можете да откриете безброй експонати, свързани с различни научни области като зоология, геология, антропология и др.

Някои от основните подразделения на музея включват Космически театър, Зала посветена на връзката между науката и живота, Зала на човешките култури и др.

8. Музеят на Нанкин


Осмият най-посещаван музей в Азия – Нанкинският музей, се намира (не особено шокиращо, разбира се) в Нанкин, провинция Дзянсу, Китай. Музеят има площ от около 70 000 квадратни метра и съдържа повече от 400 000 предмета в постоянната си колекция, включително императорски порцелан от епохите Мин и Цин.

Други известни и ценни експонати в музея на Нанкин включват бронзови артефакти, скулптури от епохите Мин и Цин, нефритови предмети и примери за ценно народно изкуство.

7. Музей в провинцията Гансу


Разположен в Ланджоу, Китай, Музей в провинцията Гансу съхранява повече от 350 000 артефакти в своите раздели за природни науки и история. Първоначално създаден през 1939 г., за да служи като исторически музей на провинция Гансу, той скоро се разраства, за да побере природни екземпляри, превръщайки се музей по естествена история през 1956 г. Будистко изкуство, впечатляваща керамика, историята на създаването и развитието на Пътя на коприната, фосили на няколко милиона години и др. палеонтологични находки са само някои от най-интересните постоянните изложби в музея.

6. Националният музей на Корея


Националният музей на Корея е посветен на корейското изкуство и история. Намира се в област Йонсан в Южна Корея и е 6-ият най-посещаван музей в Азия. Той е създаден през 1945 г. В него се намират много ценни експонати, свързани с корейската история, изкуство, архитектура като Златната корона Сила, Замислен Бодхисатва, кадилница от 12 век. Като единствен представител на Република Корея, Националният музей може да се похвали с впечатляващите 3 милиона и половина гости, които имат щастието да се докоснат до изключително богатата корейска култура.

Учебният и изследователският център позволяват на посетителите да научат много за Корея, благодарение на разнообразните образователни програми и изложби.

5. Музей на провинцията Жеджианг


Този музей се намира на остров Гушан в Западното езеро в Ханджоу. Основана е през 1929 г. и съхранява в постоянните си изложби над 100 000 предмета, много от които са свързани с богатата история на региона, която се разпростира в рамките на хилядолетия. Независимо че е музей, посветен основно на една провинция, над три милиона и половина души го посещават всяка година.

4. Китайски музей на науката и технологиите


Музеят на науката и технологиите в Китай се намира в столицата на страната Пекин. Основан е през 1988 г. като правителствена инициатива, която да демонстрира изключителните достижения на китайската наука и технологии. Друга цел, която китайците очаквали да се изпълни със създаването на музея е подобряването на научната информираност на обществото и насърчаване на научните изследвания и технологиите. Е, днес, 30 години по-късно категорично бихме могли да заключим, че заложените цели са до голяма степен изпълнени, имайки предвид изключителното технологично развитие на страната. Китайският музей на науката и технологиите очаква през настоящата 2020-а година да посрещне за първи път повече от 4 милиона посетители.

3. Националният дворцов музей


Третият по популярност музей в Азия – Националният дворцов музей, се намира в Тайванската столица Тайпе в окръг Чиай. Над 700 000 експоната са изложени в постоянните изложби в музея. Повечето от тези предмети са древнокитайски имперски произведения на изкуството и артефакти с огромна историческа стойност, които са събирани от китайските императори в продължение на десетки векове. Много от ценните предмети в Националния дворцов музей са уникални, несравними и и на практика безценни за китайската история и световното културно наследство. Над четири милиона души са гости на Националния дворцов музей всяка година.

2. Шанхайският научен и технологичен музей


Със своите близо шест милиона и половина посетители вторият най-посещаван музей в Азия е друг представител на Китай – страната, която очевидно доминира тази класация. Това е Шанхайският научен и технологичен музей в Пудун, Шанхай. Музеят, който е посветен на науката, е създаден с цел популяризиране на науката в региона и насърчаване на развитието на местните технологии, наука и просперитет. В музея има 14 постоянни изложби и 4 кина, които непрекъснато представят различни филми и предавания, свързани с науката и приносът на Китай към нея. Светът на роботите е една от най-популярните изложби в Шанхайски научен и технологичен музей, благодарение на която имате възможност да проследите историята на създаването на работите и да осъзнаете колко е напреднала технологията в това отношение.

1. Националният музей на Китай

Имайки предвид надмощието на Китай в нашия списък до момента, щеше да е истинска изненада, ако победителят и лидер в посещенията не е представител на Поднебесната империя. Разположен в източната част на площада Тиананмън в Пекин, Националният музей на Китай е един от най-големите музеи в света и най-посещаваният музей в цяла Азия. Музеят, управляван от правителството, е основан през 2003 г., когато се обединяват два съществуващи музея. Китайските колекции се считат за национално безценно съкровище. В музея има над 1 050 000 предмета, които свидетелстват за дългата история на човешката еволюция и заселване в региона от Юанмоу от преди 1,7 милиона години до края на династията Цин. Много информация за съвременната история на Китай може да бъде събрана и чрез изучаване на експонатите в музея. Всяка година музеят се посещава от над 8 милиона посетители.

DCF 1.0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей,

Портрет на един художник
Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk
Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април