Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Учителка от Ямбол прави чудеса от салфетки

Тя е обичаща професията си учителка от Ямбол. Има две прекрасни деца. Въпреки натоварения график покрай работата и семейните задължения, обича да твори и прави изкуство от салфетки. Влага сърцето и душата си във всяко произведение, изваяно от уверените й ръце. Тя е майстор в декупажа. Приложното изкуство да апликираш изображения от салфетка или хартия върху предмети и различни повърхности. Декупаж (decoupage) – от френски означава „изрязвам“, но е много повече от изрязване и лепене. Тази техника може да вдъхне живот и на най-грозния и стар предмет. Нека обаче да оставим нашата събеседничка – Пепа Николова –  да разкаже повече за това изкуство.

– Магия от салфетки – така с три думи може да се опише творчеството Ви в областта на декупажа. Как се запалихте?

– Обичам изобразителното изкуство и декоративно – приложното, като вид изобразително изкуство. Не съм ги изучавала, не съм ходила и на курсове или каквито и да е обучения. Но през годините съм се опитвала да рисувам с маслени бои, да правя пана от кожа, от конци и от различни релефни материали. Много преди да чуя за декупаж съм правила колажи и пана от изрязани и залепени картинки. Докато един ден в интернет случайно попаднах на техниката декупаж. Твърдо бях решила да опитам. Всички клипове и статии бяха на други езици – английски, руски, испански и т.н. Не бях много сигурна дали правилно си превеждам термините и материалите, но по интуиция търсех аналогови материали в нашите магазини и опитвах ли, опитвах – върху бутилки , бурканчета, чинии и т.н. После се появиха статии, групи в социалните мрежи, сайтове и онлайн магазини за декупажни материали и нещата станаха по-лесни.

Ето някои от първите ми неща преди декупажа.

Релефно пано  от конци и различни лепила и пълнители

 

Опит за живопис с маслени бои

Керемида с картинка от календар и мидички, рапани, морски камъчета

– Кои са любимите ви техники и стилове?

– Обичам и правя различни видове декупаж –  и Винтидж, и Шаби шик, Прованс, но любим си  ми остава художественият декупаж. Това е метод, при който залепеният мотив трябва да се дорисува така , че да се получи цялостна композиция и да не си личи докъде е картинката , къде сме рисували  ние.

Обичам  често да  правя и релефен декупаж с въздушна глина или релефна паста. По-често използвам молдове и шаблони за  релефите, но  понякога се налага да оформя фигурката на ръка.

– От къде сте, разкажете ни повече за себе си и за това как обичате да прекарвате свободното си време?

– Родена съм и живея в град Ямбол. Посветила съм живота си на учителската професия. Взела съм я присърце и не жаля труд и време да преподавам по интересен за децата начин, както и да им организирам разнообразни, извънкласни дейности. Имам 4 специалности , трето ПКС. Не спирам да чета, да се обучавам, да се развивам кариерно в  сферата на образованието. Омъжена съм. Имам 2 прекрасни  деца.

В свободното си време, което е много малко, обикновено  правя декупаж, чета книга или излизам сред природата.

– Къде могат да се видят творбите ви?

– О, този въпрос ме накара да се почувствам специална. Само толкова обаче. Мисля, че имам още много да уча и да се усъвършенствам в декупажа и тогава да търся по-мащабни изяви и показност.  Както споменах и по-горе декупажът е специален за мен, но не и приоритетен . За сега само приемам покани от местни институции за тематични изложби или базари, а също и  публикувам мои неща във виртуалното пространство – в личната ми  Фейсбук страница Красотички-за-всички-hand-made-подаръци-сувенири-декупаж, в специализирани групи, Пинтерст и други.

– Превърнал ли се е декупажът в занаят във Вашия случай?

– Не. Декупажът за мен все още е хоби, развлечение за отмора. Когато започна да правя декупаж, като че ли се откъсвам от реалността и попадам в един мой си свят. Свят изпълнен само с образи, цветове, въображение, творчество … а бе, магия някаква. Магия, в която си насаме със себе си и като че ли цялата ти мисловна и емоционална дейност са насочени към нещото, което правиш. А … когато нещото е готово, то е един вид материализиран образ на твоята душа и сърце.

– Какво Ви вдъхновява?

– Вдъхновението при мен всеки път се провокира от различни фактори и тръгва от различни стартови позиции. Решавам да декорирам бутилка например. Първо решавам какво настроение ще носи тя и тогава мисля за подходящ мотив, техника, цветови решения и т.н.

В други случаи процесът е точно обратен – попадам на красива картина или салфетка и си мисля : “Оле, ако с тази красота направя … къщичка, например … или масичка …”

Много често вдъхновения идват, когато си видял нещо, направено от друг декупажист. Видяното ти въздейства и си казваш – “Ооо, и аз ще си го направя , обаче…не така, а така”. И започва великото декупажиране.

– Споделете някои прости правила за начинаещите, които искат да творят със салфетки или декупажна хартия.

Винаги:

– обмисляйте добре проектите си, а не….”започвам , пък каквото стане”;

– подготвяйте правилно и прецизно основата , върху която ще работите;

– не пропускайте медиумите и не замествайте бялата, акрилна боя с латекс;

– изкъсвайте салфетката, не я режете, защото при рязане се получават незаличаеми ръбчета;

– ако се получат гънки при лепене на салфетката – лакирайте , изгладете гънките с фина шкурка /напр. 400/, пак лакирайте, пак шкурете до пълно изглаждане;

– сливайте мотивът от салфетката с фона. Понякога само 2-3 движения с четката и боята правят чудеса.

Никога:

– не се отказвайте;

– опитвайте, докато се получи;

– моженето идва с опита.

– Какво е изкуството за Вас?

– Неслучайно казват, че изкуството е субективно отражение на обективната действителност. За мен то е магия. Един красив, вълшебен свят, в който творецът излива душата и сърцето си, а търсещият красота – я попива със сетивата си и я преживява като неповторима емоция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Вълшебствата от хартия на Мария Владимирова

Мария Владимирова от ателие AdoraBella се оказва запленена от магията на картичкоправенето преди 9

Артистката Люси Спароу създаде хендмейд реплика на цял супермаркет

Ако имате желание да похапнете късно вечер някое сладко лакомство, за което ще чувствате

Символика и стремеж към съвършенство са закодирани в бродериите на Иванка Коева

Бродериите на старозагорчанката продължават вековната традиция на българската шевица. Бродериите по носиите на българите носят