Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Символика и стремеж към съвършенство са закодирани в бродериите на Иванка Коева

Бродериите на старозагорчанката продължават вековната традиция на българската шевица.

Бродериите по носиите на българите носят специална символика и послания. Известно е, че традиционната българска шевица крие мистични загадки, съдържащи се в античните символи, от които е съставена. В миналото се е смятало, че шевиците предопределят границите на човека. Те показвали неговото семейно положение, мироглед, социален статус. Шевицата се е бродирала по ръбовете на женските кърпи за глава и по краищата на ризата. По ръкавите и чорапите на мъжката и женската дреха.

Смятало се е, че античните символи в българската шевица били специален код, пазещ човека, който ги носи.

Символика се крие и в цветовете, използвани за създаването на специфичната бродерия.
Червеният цвят например олицетворява майчината кръв и женската енергия. Той предпазва от уроки и „лоши очи“. Зеленото се възприема като символ на прераждането, на вечно възобновяващия се живот. А бялото символизира чистотата, божествената светлина и нетленността.

Иванка Коева е една от българките, които продължават традицията на създаване на български шевици. Тя бродира и създава уникални сувенири и бижута с вплетени традициионни шевици в тях.

„Моето вдъхновение идва от природата, от нейното спокойствие и хармония – обяснява авторката. – Обожавам цветята и животните, гората и морето. Много красота има и в българската шевица като забелязвам известна тенденция към завръщане на шевицата, нейното преоткриване и прилагане в различни ръчно изработени продукти, бижута, подаръци, сувенири, картички и др.”

Именно любовта й към българските традиции и желанието да открие спокойствието в живота си, подтикнали Иванка да започне да се занимава с бродерия.

„В семейството ми всички жени – майка ми, леля ми, бабите ми, бяха сръчни – бродираха, плетяха, шиеха. Българката е жена, която създава и цени красотата, а приложението на бродерията е неизчерпаемо – разказва Иванка. – Започнах да бродирам гоблени преди около 20 години. Винаги ми е доставяло огромно удоволствие. Това е времето когато се откъсвам от действителността, времето, което ме зарежда с енергия, моето време. В началото ми беше трудно да съчетавам домакинската работа, грижата за семейството и бродирането. Преди години, когато синът ми беше малък, съм сядала да бродирам след 22 часа, когато заспи и свърша домакинската си работа, и съм стояла до 2-3 часа. След толкова години вероятно съм избродирала километри конци в милиони бодове.“

Така преди около година Коева решава да промени изцяло живота си.

Тя напуска сигурната си работа на счетоводител и се впуска в приключението да създава и твори красота.

„Откакто се занимавам с лично творчество и не практикувам професията си на счетоводител, се чувствам много добре – без стрес, напрежение, бързане за някъде. За мен най – важно е спокойствието, като станеш да не бързаш за никъде, да правиш каквото ти харесва, както ти харесва. С две думи – спокойствието е незаменимо. За мен бродерията вече е само удоволствие, от което да се издържам. Всяко начало е трудно, но когато нещо ти харесва, доставя ти удоволствие да го правиш, преодоляваш трудностите”.

Бродерията е трудно изкуство. Отнема много време да се научиш, да постигнеш съвършенство.

„Основната и най-важна част в сувенирите, които изработвам е бродерията – цветни конци и панама. За декорация използвам панделки, перли, мъниста, но държа акцента да е върху бродерията. В бродирането използвам традиционните техники за бродерия – гобленов бод, кръстат бод, контур… – разкрива творецът. – Една част от моите изделия бродирам по готови схеми, предвид спецификата на този вид творчество, но не винаги цветовите комбинации в схемата ми допадат или съответстват на моя стил, душевност и усещане за красота. Поради тази причина се налага сама да “напасвам” цветовете, което е забавно и лично предизвикателство за един творец. Обикновено избродирам няколко мотива, а след това пристъпвам към монтажа. Изключително важно е да се постигне синхрон между бродерията и елементите за украса, оформление и декорация на картичката. Украсата не трябва да бъде натрапчива и кичозна, а елегантно допълнение към бродерията. Ето защо предпочитам по – изчистената украса във вид на панделка, ширит, апликация, релеф и др. Когато създавам своите бижута с бродирани мотиви задължително се съобразявам с формата и украсата на обкова, а не само цветово и стилово.“

снимки:  https://www.etsy.com/shop/Koserowa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Учителка от Ямбол прави чудеса от салфетки

Тя е обичаща професията си учителка от Ямбол. Има две прекрасни деца. Въпреки натоварения

Вълшебствата от хартия на Мария Владимирова

Мария Владимирова от ателие AdoraBella се оказва запленена от магията на картичкоправенето преди 9

Артистката Люси Спароу създаде хендмейд реплика на цял супермаркет

Ако имате желание да похапнете късно вечер някое сладко лакомство, за което ще чувствате