Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Живописта върху циферблатите се прави с копринена четка с дебелина 0,5 мм

„Формулата“ на циферблатите на Jaquet Droz: Часовниците като изкуство

Когато се появяват механичните часовници, те биват смятани за произведения на инженерното изкуство – невъобразимо сложна сплав от механика и математика

Постепенно огромните машинарии, помествани в специални здания дотолкова намаляват размерите си, че спокойно да се настанят в джоба или на ръката на купувача. Нуждата от изящество не отпада, а се засилва през цялото време. Дори днес фирмата Jaquet Droz използва циферблатите на своите изискани изделия като място, което да побере и демонстрира миниатюрна ръчна живопис, направена с бои и четка така, както това правят хиляди художници – професионалисти и любители – изправени пред платното и статива.

Швейцарските часовникари с удоволствие показват резултатите от труда, но ревниво крият тайната на живописта върху циферблатите на своите изделия

Живописта върху циферблатите се прави с копринена четка с дебелина 0,5 мм

Живописта върху циферблатите се прави с копринена четка с дебелина 0,5 мм

Миниатюрната живопис върху циферблата – това е изключението, което прави историята и стила на часовниците Jaquet Droz уникални още от 1738 г., когато фирмата заявява за своето появяване в промишления и делови свят на тогавашната Швейцарска федерация

Основателят е Пиер Жак Дро – собственик на едно от най-известните часовникарски ателиета в градчето Ла-Шо-дьо-Фон. Той пръв, с помощта на изкусни майстори на художествения емайл, започва на украсява повърхностите на произвежданите от него механични джобни часовници, а също и чудноватите си играчки, предназначени не толкова за деца, колкото за възрастни. Всичко това се развива бурно докато през 1789 г. и следващите няколко години жестоката и кървава френска революция, а след нея и икономическият колапс от Наполеоновите войни не слагат край на пазара на разкошните часовникарски изделия, което естествено води след себе си и затихване на дейността на часовникарите Пиер Жак Дро и неговия син Анри-Луи. Днес произведения им могат да се видят само в местния градски музей, но техния труд и идеи не изчезват безвъзвратно.

С настъпването на ХХІ век тяхното дело и марката Jaquet Droz започват да се възстановяват като стават част от Swatch Group
Когато рисуват картините върху циферблатите, художниците използват микроскоп за да могат точно да нанесат дори най-фините линии

Когато рисуват картините върху циферблатите, художниците използват микроскоп за да могат точно да нанесат дори най-фините линии

Неговите нови стопани и ръководители решават, че трябва да възстановят високите естетически изисквания и кодове на старите майстори, такива като Жак Дро и органично вписват художествени картини при изработката на съвременните ръчни часовници. Въхру циферблатите на марката Jaquet Droz днес могат да се видят резултатите от концептуалния модел Grande Seconde („Голяма секунда“), вдъхновен от едноименните джобни часовници от 1785 г. Всички те, чиято украса е създадена с различни техники – живопис, емайл, инкрустация, гравировка и др., са обединени в единна колекция, получила наименованието Les Ateliers d’Art („Артистични работилници“). За тяхното създаване отговаря колектив от седем човека: четирима гравьори, един ювелир и двама художника.

Новете бои по нищо не отстъпват на старите, а по редица технически показатели дори ги превъзхождат

Новете бои по нищо не отстъпват на старите, а по редица технически показатели дори ги превъзхождат

Независимо от факта, че тези часовници са и търсени, и скъпи; независимо дали са декорирани с гравировка, емайл или живопис; фирмата произвежда само по 28 броя на година като по този начин съхранява техния образ и положение на обекти на изкуството, поставени на китката на ръката. Всичко е направено така, че дори някой нарочно да иска да се увеличи бройката това да е почти невъзможно – художниците, обучени да работят изделията с такова качество, са само двама. При това те работят не само за арт колекцията, но приемат и други частни поръчки, свързани с живопис върху подобни повърхности.

Процесът на нанасянето на миниатюрната живопис върху циферблата започва с първоначалната „хрумка“ (замисъл или поръчка) и изготвяне на начален ескиз (бегла скица)

Следват, ако е необходимо уточняващи езкизи и последният – работен ескиз – се прави в голям мащаб на лист А4 за да може в композицията подробно да се разработят и покажат всички детайли. От този работен ескиз се прави миниатюра с помощта на компютър. Изображението се намалява до размера на циферблата и се разпечатва. След това на помощ на художниците идват гравьорите. Те пренасят огледално контурите на композицията на изображението върху метал и по този начин се получава „печатът“ на изображението. Върху него се нанася тъмна боя и рисунката буквално се отпечатва върху емайла, който покрива циферблата. Подобен начин на пренасяне на изображението спомага да се получат сходни композиции за една и съща серия часовници. В резултат на това всяка една от 28-те бройки ще има индивидуален характер, независимо от еднаквостта на сюжета – рисунката се нанася от художниците ръчно, но часовникарските ателиета предпочитат изделията да са с едни и същи универсални данни.

Интензивната творческа работа дава прекрасни резултатиИнтензивната творческа работа дава прекрасни резултати

Интензивната творческа работа дава прекрасни резултати

Когато контурът на рисунката се нанесе върху циферблата от бял или черен емайл, започва истинската работа на художника

Композицията оживява и поради факта, че в неговите ръце се намира фина четка от копринени косъмчета с дебелина 0,5 мм. При това майсторите често са недоволни от фабричните четки и ги „доизкуксуряват“ с помощта на игла и скалпел, така че всяка четка да има необходимия ъгъл при нанасяне на боите. От 10-тина четки майсторът може да си направи 1 или 2 подходящи. Акрилатните бои са идеални за нанасяне върху емайла, след като майсторът ги разтвори с лавандулово масло, което позволява цветът да се фиксира добре и при изпичане боите да не се напукват, защото при нагряването маслото не кипи и по-трудно се изпарява от водата. Казват, че всяко едно етерично масло е добро, но по традиция в ателието на Jaquet Droz предпочитат лавандуловото и затова, защото неговият аромат успокоява нервите.

През ХVІІІ век часовниците на Пиер Жак Дро са били украсявани с великолепни живописни миниатюри

През ХVІІІ век часовниците на Пиер Жак Дро са били украсявани с великолепни живописни миниатюри

Художникът работи освен с четки и с помощта на микроскоп

Дебелините на отделните линии на рисунката са само десетки от милиметъра, а задачата да се предаде усещането за кадифената кожа на тигъра, нервно потръпващите ноздри на конете или пърхащите въздушни крила не пеперудите не е никак лека. Опитайте се сами да го направите и ще се уверите, че това е така.

Всяка отделна рисунка започва с колористичното оформяне на фона – неговата дълбочина и перспективните изменения на задния план и, след като те са готови, художникът пристъпва към изобрязяване на фигурите, разположени на преден план, които са и „героите“ на сюжета. Тук също има огромно количество тънкости и секрети в работата на художниците – в ателието на Jaquet Droz отначало създават обемното изображение в любимата си техника, наречена „деграде“, която се основава на играта на контрастните цветове, а индивидуалните детайли се прибавят най-накрая.

Когато художникът почувства, че работата му е завършена, той изпича циферблата при температура 80оС (за сравнение – емайлът се изпича при 800оС, като всеки слой се изпича отделно)

В миниатюрната живопис с акрилатни бои процесът е малко по-лесен, но по нищо не отстъпва на класическата техника: тигрите скачат в техните естествени места за живеене, конете все така лудо препускат в степта, а пеперудата след миг ще размаха крила, подгонена ог камшика на малкото амурче. Тази живопис ще се гледа от хората под сапфиреното стъкло на часовниците Petite Heure Minute най-малко няколко десетилетия.

(По материали на чуждия печат; превод и адаптация д-р Юлиан Митев, изкуствовед)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Мъж, облечен в пола? Ето в кои страни това е признак на мъжественост

Свикнали сме с разбирането, че ако мъж е облякъл пола, това непременно означава, че

Изкуството на Фредерик Форест – изящество и съблазън в един щрих

Колко трудно е да намерим думи, за да изразим най-важните неща. Но може би

Хиперреализмът в картините на Роб Ричи

През 70-те години на миналия век в изобразителното изкуство се появява терминът „хиперреализъм“. С

Изчезващите граници на Европа – фотопроект на Валерио Винченцо

Откакто беше подписано Шенгенското споразумение през 1985 г., вътрешните граници между голям брой европейски

„Когато картините плачат“ – благотворителната изложба, с която отново ще осъзнаем защо и как да бъдем хора

Тук съм за теб. Колко често се чухте да казвате тези силни думи в последните

Замъкът Елмина – музеят на робството в Гана и „Точката, от която няма връщане назад“

Замъкът Елмина се издига достолепно с белите си стени над Гвинейския залив. Тази сграда

Коя е най-старата принтирана книга в света?

Диамантената сутра е древна будистка проповед, която поколения будисти са запомнияли и пеели от

80 000 исторически акварелни картини разкриват как е изглеждал светът преди фотографията

Акварелната живопис безспорно се отличава със своята ефирност и плавност на изобразяване. И всички

Авиатор показва изненадващата красота на Бангладеш от въздуха

Пилотът на военновъздушните сили на Бангладеш Шамим Шориф Сусом освен професионален войник е и

Кои са и къде се намират най-малките паметници в света?

Руският град Томск е дом на най-малкия обществен паметник в света – малка бронзова

Ръчно изработени глобуси на художника Питър Белърби

Когато преди няколко години Питър Белърби не успял да намери перфектния ръчно изработен глобус

За пръв път произведение на Бански влиза в Британския музей

Бански е един от най-провокативните, известни, но и мистериозни, творци на нашето съвремие. Неговите

Красотата на последиците от пясъчните пустинни бури в Дубай, снимани от въздуха

Животът на жителите на Обединените арабски емирства и по-конкретно Дубай е постоянна битка с

Откраднаха 9 картини на Владимир Димитров-Майстора

9 картини на известния български художник – Владимир Димитров-Майстора са били откраднати от апартамент

Най-скъпата книга, Леонардо да Винчи и Бил Гейтс

През 1994 година 39-годишният тогава Бил Гейт е вече мултимилиардер, туко-що оженил се и

Да създаваш архитектурни шедьоври с кибритени клечки

Патрик Актън е необикновен артист. Той е роден в Грийн Каунти, Айова и е

Рибарите-акробати от Нова Каледония (галерия)

Фотографът Стефан Дуканда улавя тази невероятна фотография на рибар, замръзнал във въздуха, докато скача,

Социалният фотографски проект на Майкъл Улф – “Китайските работници и играчките, които произвеждат”

Китай е най-големият износител на играчки в света – почти 75% от всички играчки

Облечената Маха, Франсиско Гоя
Защо Католическата църква не успява да унищожи хиляди безценни картини?

Около средата на 17-ти век в Испания се стига до ясен и категоричен религиозен

Ребрандиране в името на осведомеността за застрашени видове

Модната марка Lacoste е сред най-известните брандове за дрехи в света и безспорно една от

Бен Купър – фотографът, заснемащ изстрелването на космически ракети

Не възможно да видите някоя от зашеметяващите снимки на пилотската кабина на спътниковия кораб

В периода 1-5 октомври ще се проведе единственият SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2018

Единадесетото издание на единствения SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите –

“Покривите на Хонг Конг” – фотографският проект на Жак Лагрез

В продължение на повече от четири години фотографът Роман Жак Лагрез работи върху нестандартен

Как Барокът се превръща във водещото световно направление в изкуството за цели два века?

Барокът се заражда в Рим в края на 16 в. и в началото на

Снимките с дрон на Джони Милър, показващи фрапантната разлика между богати и бедни в Кейптаун

Въпреки че ерата на апартейда в Южна Африка официално приключи преди повече от две

Легендарните фотографии: Развяващия се съветски флаг над Райхстага

Когато фотографът Джо Розентал заснема култова фотография, на която се виждат петима американски войници

Най-добрите родилни фотографии, уловили магията на раждането

Раждането представлява едно от най-големите физически и психологически предизвикателства, през които една жена може

Как един вдъхновяващ фотограф без ръце и крака заснема своите страхотни снимки?

Ало има желание, то има и начин. Това е фраза, която би могла бъде

Copyrights Alessio Trerotoli
Фотографът Алесио Треротоли, който улавя меланхоличната красота на дъждовните дни

Живеещият и работещ в Рим италиански фотограф Алесио Треротоли е професионалист със стил, който

Йошитомо Нара, който рисува като за деца, но твори с идеята за възрастни

Изглеждащите като анимации деца и животни, включени в рисунките, картините и скулптурите на Йошитомо

Уличните графити като предизвикателство към обществото

Огромните графити на световноизвестния артист Blu в Италия се сблъскват с опасенията за околната

Фотографът, който улавя щастливите погледи на осиновени кучета, преживели насилие

Многократно награждаваният фотограф Алекс Кърнс (основател на студиото www.houndstoothstudio.com.au) публикува своя последен фотографски проект,

Над 20 традиционни сватбени костюми от целия свят

Днес сватбите и идеята за брак са далеч по-непопулярни, отколкото само преди десетилетия. Вече

„Изглед от прозореца от Льо Гра“ – първата фотография в историята

Днес, когато небрежно преглеждаме стотици фотографии в ултрависоко качествено всеки ден, сякаш наистина сякаш

Защо най-голямата организация на автори и музикални издатели в България Музикаутор подаде сугнал до ДАНС?

Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права. Фирмите, действащи

Артистичната инсталация, показваща силата на книгите

“Замъкът” е артистичен проект на мексикански художник Хорхе Мендес Блейк, който той реализира преди

Изложбата “Гонене на зли духове (Призраците са сред нас)” в галерия “Райко Алексиев”

Изложбата цели да покаже максимален брой гледни точки и различни тълкувания на една толкова

Американският фотограф, който се докосва до “Света на съвпаденията” в Ню Йорк

През последните повече от десет години американският фотограф Джонатан Хигби обикаля безкрайните улици на

Теодор Ушев създава първата в България изложба с миксиарана реалност.

Теодор Ушев е това, което ние наричаме успял човек. Следим го от години и

Великите картини: Кафе тераса през нощта и мечтите на Винсент ван Гог

“Кафе тераса през нощта” е една от най-известните картини не само на нейния автор

Датски уличен артист е построил над 3500 къщички за птици от 2006 г. насам

Датският артист и дизайнер Томас Дамбо се е специализирал в изграждането на подходящи за

Изкуството и науката на Ернст Хекел: Пъстрите и красиви илюстрации по биология от 19-ти век

Германският биолог и художник Ернст Хекел посвещава живота си на изучаване на далечната и

Сергей Прокудин и неговите цветни фотографии на живота в Царска Русия

Сергей Прокудин-Горски е руски химик и фотограф, известен най-вече с пионерската си работа и

Севлиевската галерия „Видима“ навърши 20 години

Във връзка с този юбилей – своята 20-годишнина, „Видима“ галерия, до голяма степен определяща

Как хората през 1900 г са си представяли бъдещето и XXI в. (галерия)

Можете ли да си представите животa на Земята след 100 години? Дали след един

НХА отбеляза 70-годишнината на специалността „Сценография“ с юбилейна изложба

Една от добрите възможности за художествени прояви в галерия „Академия“ са юбилейните изложби. Блестящ

Изключителните снимки на уличен фотограф, влюбен в духа на Токио (галерия)

Талантливият и умел уличен фотограф RK започва пътуването си в огромния и безбрежен свят

Ракан Курди, който не пребори атрофията, но рисува въпреки всичко

Свикнали сме често да обръщаме внимание основно на проблемите се и не толкова на

Максуел Тилс и неговите илюстративни “пътеводители”

Името му е Максуел Тилс  – пътуващ артист Едва на 23 години, той е вече

Изгубени в превода? Не- в пейзажа в изложбата на Милко Божков

Оказва се, независимо от това, че днес разполагаме с все повече и по-мощни средства

Пиер-Кристиян Броше
Френският колекционер Пиер-Кристиян Броше разказва за любовта към изкуството на другите

Човек, когато е далеч от колекционерските страсти и изкусвото винаги се пита какво кара

Особеностите на женското тяло не са повод за срам, а за красиво изкуство

Стрии, белези и дори менструацията са неща, които на жените рутинно и постоянно се

Френски учени откриха скица на голата Мона Лиза, за която се вярва, че е дело на Леонардо да Винчи

Голата картина, която притежава удивителна прилика с, може би, най-известната картина в света –

Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 3)

В този наш текст ще ви разкажем за третата и последна част от страхотните

Делиана Стоянова, «Пилето и яйцата» (собственост)
Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 1)

Галерия на СБХ ,изложба на млади художници „В началото“ ул. „Шипка“ 6, етаж 3 15 –

ЛЮБЕН ДИМАНОВ, „Помни съботния ден...“ (детайл), маслени бои, платно, провенанс – ателието на художника, естимейт € 3 500
„Нирвана“ започна изложбения сезон 10-те божи заповеди

За Любен Диманов, който  на 20 септември т.г. откри своята поредна изложба в България,

Незабравимите художници: новаторът Джаксън Полък

Джаксън Полък е известен американски художник, който има огромен принос за развитието на движението

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Пояси и пътища много, но за Китай съществува само един

Учудващо е, че Китай, страна в която за пръв път са били изобретени хартията

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 2)

Тема с продължение. Прочетете тук първата част на нашия разказ за Кристиан Диор С интересни

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 1)

Модната къща „Кристиан Диор“ и едноименната марка навършиха кръгъл юбилей и достигнаха своята 70-годишнина,

“Анабел 2: Сътворението” – когато куклата убива, как зрителят потръпва

Единственият човек в България, който може да даде компетентно мнение по съществото на този

Мариела Гемишева – арт инсталация от дисплеи и останки от модни дрехи

Щом се чуе, че Мариела Гемишева прави нещо някъде, артелитът на цяла София не

„Ковьорчета-Мовьорчета“ от Любен Фързулев – пленихте ли вие наш’те зрителски сърца?

Какво е това „ковьорче“ и каква е ролята му днес? Нашите нови усещания за кича Дискурсът

“Дюнкерк” – часовник или филм: Кристофър Нолан режисира филм, който работи като часовник

В началото този филм е странен – неговите главни герои протагонисти са необикновени –

Георги Лечев: Дъх на море

На 20 юни в столичната арт галерия КОНТРАСТ е откриването на изложбата “Дъх на

Галерия в Лондон представя изложба на селфита

Изложбата „От селфи до самоизразяване“ ще продължи до 30 май. Галерия „Сачи“ в Лондон