Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на един художник (Басейн с две фигури) беше купена на търг за 90,3 милиона долара. Така тя се превърна в най-скъпо продаденото произведение на изкуството, чийто автор е все още жив.

“За повечето хора светът изглежда като фотография”, казва Дейвид Хокни (роден 1937), сочен за най-великия жив британски художник, в интервю на критика Мартин Гейфорд. “Винаги съм смятал, че снимката е много близка до реалността, но това малко нещо, което ѝ липсва, е най-важното. Именно това търся да уловя.”

След развитието на концептуализма в средата на 20. век въпросът за това как компресираме визуалните стимули в двуизмерни изображения за много художници е отживелица. В работата на Хокни обаче това винаги е било основна тема. През последните 60 години той възражда ролята на художника като реалистичен интерпретатор, изследвайки традиционните артистични жанрове от портрета до пейзажа чрез разнообразни средства като фотография, печат, рисуване и дигитална графика. По този начин той създава едно от най-богатите и разнообразни творчества на своето поколение.

То е високо оценено както от критиците, така и от колекционерите. Не за първи път негова картина регистрира на търг осемцифрена цена в долари. Примерите са не един и два: Pacific Coast Highway and Santa Monica е продадена за $28,453,000; Montcalm Interior with 2 Dogs – за $12,718,000; Piscine de Medianoche (Paper Pool 30) – за $11,743,800; Woldgate Woods, 24, 25, and 26 October 2006 – за $11,712,500… изброяването може да продължи.

Много световноизвестни негови произведения са обявени за шедьоври на поп арта. Самият Хокни не харесва този етикет и го надраства чрез своя самобитен метод на изследване и представяне на света. Историята на създаването на Портрет на един художник (Басейн с две фигури) го демонстрира по един особено интересен начин.

Портрет на един художник (Басейн с две фигури): Историята

Всъщност това е история не за едно, а за две произведения. За първото, започнато през 1971 г., художникът се вдъхновява като забелязва на пода на ателието си две фотографии, случайно попаднали една до друга. Години по-късно той си спомня:

“На едната снимка имаше човек, който плува под вода и затова изглежда доста разкривен… на другата имаше момче, което гледа нещо на земята. Идеята да нарисувам тези две фигури в различни стилове заедно толкова ме заплени, че започнах веднага.”

След месеци на работа Хокни, недоволен от резултата, унищожава незавършената картина, но идеята продължава да занимава съзнанието му. През април 1972 той решава да нправи нов опит да я реализира за своя предстояща изложба в нюйоркската галерия André Emmerich, която се открива само четири седмици по-късно.

Въоръжен с камера Пентакс, Хокни заминава за една вила край Сен Тропе, където прави стотици потготвителни снимки. Той ги режисира според своята оригинална концепция за композицията, като използва за статисти в идиличния декор един свой приятел-фотограф и асистента си.

Завръщайки се в Лондон, Хокни прави още една специална фотосесия. В търсене на образа от картината той снима своя бивш любовник и муза Питър Шлезингер със същото розово сако в градините Кенсингтън. Художникът подрежда снимките на стените в ателието си и се залавя за работа. Взимайки подсказки от фотографиите, той рисува по 18 часа в денонощието в продължение на две седмици и завършва картината в деня преди пътуването до Ню Йорк. За тези две седмици той разказва, че е работил с огромна любов, интензивност и с едно чудно, истински вълнуващо усещане.

Портрет на един художник (Басейн с две фигури): Картината

Знаковата картина събира на едно място две от основните теми в творчеството на Хокни в края на 60-те и началото на 70-те – плувният басейн и двойният портрет. Артистът е обсебен от непрекъснато променящата се вода, формите и линиите по повърхността ѝ, които пречупват образите. Стремежът му е не да направи стоп-кадър, а да пренесе движението върху платната си. В характерния за него стил, предният план е опростен и плосък на фона на покритите с дървета хълмове.

Двете случайно озовали се една до друга визии се комбинират в нововъзникнал сюжет, в който стоящият до басейна е отправил поглед към плувеца. Според някои анализатори, чрез изобразяването на друг млад мъж, който плува към Питър, художникът признава своята изгубена любов и желанието на приятеля си за нов партньор. Картината може да се разглежда и като продължение на европейската ренесансова традиция на изобразяването на голи тела, които се къпят, пречиствайки се от всичко мръсно в лоното на природата.

Създаването на картината и разпадането на връзката на Хокни с Шлезингер са дори обект на филм. Лентата A Bigger Splash от 1974 г. взима заглавието си от едноименната картина на Хокни, една от най-известните му творби. Тя преплита нишки от реалността и художествената измислица, за да изтъче едно полу-документално, полу-фантасмагорично платно.

Портрет на един художник (Басейн с две фигури) първоначално е продадена през 1972 за $18,000

Тази сума днес е еквивалентна на $108,000 и Хокни казва, че тогава това са му се сторили “много пари”. Само шест месеца по-късно за негова изненада картината сменя собственика си за почти три пъти по-голяма сума – $50,000. През 1983 е придобита от американския милиардер Дейвид Гефен, който на свой ред я продава на британския милиардер Джо Луис през 1995 на неразкрита цена.

Картината е част от изложбата на Хокни, която от февруари 2017 до февруари 2018 обикаля галерия Тейт, музей Метрополитън и центъра Жорж Помпиду. Превърнала се в известен попкултурен символ, тя дава база за декомпозиране и ремиксиране и поражда сложен диалог, в който участват дори реплики на нейните реплики.

View this post on Instagram

#mroizo #stade #album #painting #music

A post shared by Sam Kench (@brickwall_pictures) on

На 15 ноември 2018 в рамките на девет минути наддаване неизвестен купувач я спечели за рекордните 90,3 млн. долара в аукционната къща Christie’s в Ню Йорк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей,

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk
Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април