Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk

Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе основната мисъл, с която Пиер Арди, креативен директор на колекциите Hermes Bijouterie, разкри особеностите на творческия процес.

Hermes, гривна „Галоп“

Hermes, гривна „Галоп“

Пиер Арди работи в модната къща Hermes вече 28 години

Първоначално е назначен като дизайнер на мъжки и женски колекции обувки. След 13 години работа в тази област, тогавашният президент на модната къща Жан-Луи Дюма му дава катртбланш да започне да работи над колекция ювелирни изделия. През изминалите години Арди полага основите на уникална линия бижута, които изобщо не приличат на това, което предлагат другите ювелирни къщи по света. Работи както със сребро, материал, традиционен за Hermes, така и с останалата група ценни метали. Дизайнерът се опира главно на формите на конската сбруя, като в същото време, отново в стила на Hermes изгражда уникална колекция от дамски бижута – гривни, пръстени, огърлиета.

Пред журналистите на „Известия“ той дава интервю, от което може да се проследят основните принципи на неговата творческа инвенция.

Пиер Арди създава вече 15 години колекциите от дамски накити за модна къща Hermes

Пиер Арди създава вече 15 години колекциите от дамски накити за модна къща Hermes

Въпрос (В) Ние се срещнахме за пръв път преди 5 години, когато бе отбелязан вашият 10-годишен работен юбилей за Hermes Bijouterie. Какви изменения настъпиха оттогава?

Пиер Арди (П. А.) Основното е това, че колекцията придоби зрелост. Преди 15 години Hermes беше новак в тази област, така както и самият аз бях новак. Сега в моето творчество има свобода, а колекцията се разшири, идеите които тя въплъщава се задълбочиха и разнообразиха, а пък и аз като творец се чувствам много по-уверен. Не бих казал, че пътят на развитие претърпя някакви кардинални изменения, по-скоро това бе път на постепенна еволюция. Както човешкото тяло, което се изменя с възрастта, но се развива като единен организъм. Дори самата модна къща Hermes – това е жив организъм, който също расте по естествен начин. Така че колекциите ми станаха възрастни и зрели. 

            В. В Каква посока растат и се развиват тези колекции?

            П. А. Ще ви дам следния пример – в ювелирните украшения, които ние наричаме „висша бижутерия“ (Haute Bijouterie), избягвахме употребата на скъпоценни камъни, защото мислехме, че не това е стълът и естетиката на Hermes. Първоначално за направата на колекцията се използваше сребро, след това, за да има известни отенъци, започнахме да дабавяме и злато, а с течение на времето, достигнахме до идеята да включим в дизайна на накитите и големи скъпоценни камъни, но по начин, характерен единствено за Hermes. Получи се нещо наистина органично и интересно и ние продължихме да се движим по този път. Днес използваме нови начини за представане на скъпоценните камъни даже в редовните си колекции. Това бе експеримент, твърде смел за нас, но успешен.

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk

            В. Вие проектирате едновременно и обувки, и накити – две неща, които по начало са ограничени със своята функщционалност и пропорции. Как ви се удава да намирате творческа свобода в тези рамки?

            П. А. О, да!  Но моята професия на дизайнер започва след премислянето на функционалността. Това качество изначално се крие във всеки предмет. Работата ми се състои в това да измисля как мога да трансформирам тази функционалност в красота, чувственост, съвременност и т.н., така, че това е въпрос на трансформация и преобразяване. Около нас е пълно с функционални обувки и накити, които се нуждаят от моята намеса. След като аз започна работа в тази посока, това означава, че като резултат трябва да се получи нещо особено. Надявам се, че това наистина се случва.

            Това е моят собствен ребус, който решавам всеки път, когато започна работа над нова колекция. Как да създам нова форма, която не е съществувала досега и, която би донесла нови усещания за това, как жената ще се чувства с това украшение. Когато слага обеца на ухото си или гривна, изработена от Hermes,  на китката на ръката си, тя трябва да се чувства по-силна, по-женствена, по-смела и съблазнителна. Това е моята цел.

            В. Колекцията ви от обувки за сезона „Пролет – лято 2018“ е с твърде сложно съчетаване на цветове. Не изпитвате ли желание да добавите повече цвят в накитите, да изменине техните пропорции под влияние на вашия собствен дизайн на обувките?

            П. А. Това са две твърде различни неща – различни са и като занаяти, и като материали; ателиетата, в които се произвеждат също са различни, различен е ритъмът и мащабът.

Разбира се, и на едното, и на другото място аз привнасям разнообразни нови щрихи, които ще ви накарат да се наслаждавате и да изпитвате нови емоции. Създавам своеобразен мост между това, което вие очаквате да видите в обувките и бижутата от Hermes, и това, което съвсем не очаквате да видите. Между другото – още в следващата ни колекция Haute Bijouterie V, която ние ще покажем следващото лято, ще забележите, че ние правим нова игра с обеми и цветове.

            В. Спомняте ли си кое беше първото украшение, което създадохне за Hermes?

            П. А. Първата колекция, която създадох за Hermes, беше само от сребро. Това бяха предимно верижки, съставени от различни звена, но в общия код на Hermes. Създавани бяха доста произволно – буквално това, което първоначално ми идваше наум. Вероятно знаете, че самия аз много обичам да се оглеждам назад, към своите предишни колекции. Даже за мен – техния създател, те изглеждат така, сякаш винаги са били в Hermes. Като че ли не съм ги измислял аз, а са били нещо като първоначална отправна точка за останалите колекции от накити.

            В. Новата колекция Chaine d’Ancre Punk съдържа в себе си определени емоции, породени от „Пънк-естетиката“, наложена върху естетиката на Hermes. Доколко накитите на Hermes могат да бъдат шокиращи и дръзки?

            П. А. Историята на линията „Hermes – Punk“ е интересна. В модната къща Hermes има традиционна „тема на годината“. Тази година беше зададена темата „Значението на обектите“ и аз си зададох въпроса: „Кой елементарен обект, означаващ нещо за голяма част от хората, може да стане основа на накит?“. Помислих си за „секретната игла“, която много хора използват всекидневно. Красотата на този „обект“ се състои именно в простотатга и в универсалността на нейното използване. Поиска ми се да я направа скъпоценна и женствена и започнах да работя над формата. Понеже украшенията имат отношение и към модата, то съединих този предмет с естетиката на пънка. Във философията на пънка се вижда опозиция към аристократичността, разкоша и изтънчеността, но на мен ми харесва именно това – да се опитам да съединя противоположностите – пънка с предметите на конския впряг!

            В. В колекцията, наречена Haute Bijoux IV Continuum вие за пръвпът отстъпихте от фирмената тема „елементите на конската юзда“, като се опряхте на други впечатления. Какви бяха причините за това?

            П. А. Ювелирните дамски накити са най-скъпите предмети, които се произвеждат в модната къща Hermes,

дори само заради това, че са произведени от ценни метали. Но дори и те трябва да са направени с перспектива и да разширяват границите на Hermes. Мисля, че след 15 години настъпи време да покажем нещо ново. Последната ни колекция беше относително слабо свързана с традиционната естетика на Hermes и поради това беше нещо ново. В този смисъл тя си е направо приключение. Избрах за основа такава универсална тема като „времето“ и просто съхраних впечатленията, които може да породи неговият ход.

            В. В тази колекция вие влагате много и различни ценни метали, а освен това употребявате бисери. Ще продължите ли да работите и по-нататък в този дух?

            П. А. Тъкмо в това се състои зрелостта на дизейнера-бижутер. Настъпи моментът и аз да покажа това. От друга страна новият дизайн изискваше и употребата на нови материали. Ще ви дам пример с гердана-чокер Feux de Ciel („Огън в небето“), който трябваше да изрази идеята за слънчевите изгреви и залези и тогава необходимостта от използването на турмалини, александрини, йолити и топази, отразяващи утринното или нощното небе се разреши от много точно именно от тези скъпоценни камъни

 На мен изключително много ми допада да работя в областта на висшата бижутерия – да създавам нещо единствено и неповторимо – именно в това се състои ценността на уникалния обект.

            В. За 15 години работа кои украшения ви станаха любими?

            П. А. Моето любимо украшение е колието Brides des Gala, имитиращо до детайл елементите на конския впяг, с излъчващите дълбока нощна светлина сапфири, и обсипано с брилянти. Невероятна красота. Истински Hermes – едновременно от една страна, пряка репрлика на конската сбруя, а ат друга страна – нямащо нищо общо с нея. Да, има реминисценции, но колекцията е създадена с мисълта за отделен скъпоценен обект.

            В. След толково години работа в тази модна къща ими ли нещо, което все още ви изненадва в нея?

            П. А. Най-чудното в модната къща Hermes е доверието, което ми оказват тук. Това ме изненадва дори след 15 години. Правя ескиз на колекцията, показвам го на ръководството и чувам: „Отлично. Продължавай!“. Или, когато виждам накуп всички тези 3 000 брилянта и половин килограм злато, купени за моите бъдещи ювелирни изделия също най-искрено се възхищавам. Самият аз се съмнявам в себе си много повече отколкото това правят ръководителите на фирмата. Ръководството винаги ми гласува кредит на доверие и това е главното условие за моето творчество в Hermes. Впрочем аз никъде не съм творил при други условия. В този смъсъл съм много разглезен от Hermes. Фото: Alexis Armanet, Jack Davison. (Превод и адаптация по материали на чуждия печат д-р Юлиан Митев, изкуствовед)

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей,

Портрет на един художник
Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април