Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей, посветен на исторически чанти, дамски чанти, портмонета и куфари. Експонатите изложени в музея датират от различни векове и епоха – от Средновековието до наши дни. В музея се помещава впечатляваща колекция от повече от 4000 експоната, което го прави най-големият музей за чанти в света и един от само трите музея по целия свят, които са се специализирали в тази област.

Музеят е резултат от уникалната колекция на Хендрике и Хайнц Иво, която е събирала и колекционирала чанти в продължение на повече от 35 години

Хобито на “Дамата с чантите” започнало, когато тя се натъкнала на древна зелена чанта за костенурки, датираща от 1820 г. Интересът на Хендрики към откриването на историята на тази първа чанта предизвикал страст към събирането на нови и интересни чанти и разкриване на тяхната интересна история и съдба. В продължение на много години тя не спира да обогатява своята колекция, която достига огромния брой от на 3000 чанти. Имайки вече толкова много експонати, “Дамата с чантите” решава, че е време да покаже част от колекцията на обществеността. Първоначално музеят се помещавал в две стаи на малка вила в Амстелвейн, но когато колекцията нараснала, Хендрике Иво започнала да търси ново място, където да изложи колекцията си. От юни 2007 г. музеят се намира в патрицианска къща от 17-ти век в най-престижния канал в Аренд – Herengracht.

Най-старите чанти в колекцията на музея обикновено са малки чанти, които са били използвани за носене на монети, ключове и комплекти за шиене

Такива чанти се носени под дрехите, както от мъже, така и от жени, за да не се привлича вниманието на крадците. Създаването на панталони с джобове за мъжете и преминаването от издути поли към по-формални рокли за жените променя нуждите на хората, които започват да разглеждат чантите не толкова като малък пакет, който да скриват под дрехите си, а като моден аксесоар, с който да представят себе си пред останалите. Това, естествено, довело до нахлуването на множество украшения, видове и богатство на избора.

С развитието на Индустриалната революция през 18 век, технологиите и растежът на възможностите за железопътните пътувания, достъпни за средната класа, се създава и нова ниша в производството на чанти – появила се нужда от по-големи чанти, често изработени от трайна и качествена кожа. Чантите с марка се появяват на преден план през 50-те години на миналия век, олицетворяващи ключови елементи от колекцията на световни компании.

Сред експонатите на музея могат да бъдат открити чанти на Гучи, Шанел, Долче и Габана, Луи Витон, Александър Маккуин, Стела Маккартни и много други култови дизайнери и компании

Освен постоянната историческа колекция, музеят организира и множество временни тематични изложби. Тези изложби представят чанти на нидерландски и международни съвременни дизайнери и дават възможност на младите дизайнери да покажат работата си на по-голяма аудитория, която е силно заинтересована от тематиката. Освен че разглеждат всички тези съкровища, посетителите могат да участват и в различни семинари, беседи и дискусии по отношение на модата, историята на това, можем спокойно да го наречем, изкуство и чантите конкретно, както и да се включат в пътуванията на музея, който обикаля страната, за да даде възможност и на хора от други градове да разгледат уникалните му експонати.

Днес Сигрид Иво е Директор и куратор на Музея на чанти и портмонета

Като директор на Музея на чанти и портмонета и дъщеря на основателите на музея, Хендрик и Хайнц Иво, Сингрид споделя, че има една огромна мечта, която се надява, че ще успее да превърне в реалност. Това, което тя най-силно би желала Музея на чанти и портмонета е през следващите години той да се превърне в Международен център за чанти и портмонета.

Музеят на чантите и портмонета има потенциала да се превърне в платформа, както и в удобна и ценна база данни за информация, от която да се възползват милиони посетители, дизайнери, модни професионалисти, студенти и медии. Място, където историята, съвременната мода и дизайн се сливат и чиито дейности, изследвания и публикации непрекъснато вдъхновяват и допринасят за по-голям опит и информация по темата за чанти и портмонета.

Откакто Сигрид Иво застава начело на организацията, веднага е изграден план за развитие на музея в Центъра на чанти и портмонета, като идеята е това развитие да се организира в рамките на три фази:

1. Музеят ще дигитализира своята колекция и ще я публикува частично онлайн
2. Постоянната изложба ще бъде подновена и ще бъде по-вдъхновяваща, вълнуваща и информативна
3. Мястото, на на което музея ще съхранява своята колекция и всички експонати ще бъде публично и ще се превърне не само просто в склад, а в пространство, което ще функционира и като център за знания и посещения.

Понастоящем музейните експонати се помещават в същата сграда като музея. В резултат на това значителна част от колекцията на музея и богатата библиотека от книги и списания не са достъпни за обществеността за изследвания и вдъхновение. Сигрид Иво  и екипът ѝ възнамеряват да преместят склада на публично място, заедно с изследователски център и библиотеката, на които заинтересованите посетители, изследователи и медии биха могли да се обърнат внимание.

Всички тези амбициозни планове за бъдещето ще бъдат финансирани с помощта на благотворителни организации, спонсори и частни дарения.

Къщата, в която се помещава музея сама по себе си също има изключително интересна история

Първият обитател и строител на имението – Корнелис де Грейф бил много богат и силен градски съветник и кмет на Амстердам. Заедно с още трима господа, той е закупил няколко броя строителни парцели в Херенграхт на търг през 1664 г. де Грейф купил два парцела. С другите собственици той се съгласи, че строежите, който ще бъде започнат върху парцелите ще бъдат “на една височина, с една и съща фронтална и задна страна”. Това уеднаквяване е запазено до днес и е уникално в пръстена на каналите. Корнелис де Грейф починал скоро след придобиването на парцелите – още преди да започне строителството. Синът му Петер де Грейф продължи строителния план, следвайки волята на баща си.

На 17 април 1664 г. е поставен първият камък на сградата. Петър де Грейф бил толкова известен и богат, колкото баща си. През 1668 г. той също става съветник на град Амстердам. Той е бил и зет на прочутия държавник Ян де Витт, превръщайки се част от най-висшите кръгове на Република Холандия.

През 19-ти век в имението живеела дамата Йелтя де Бош Кемпер

Тя била от първите жени, които се изправят срещу уморително, безкрайно и убиващо безсмислено и глупаво съществуване, на което младите дами от висшето общество били на практика осъдени от общество. Тя активно пише по темата в дневника си. Идеята да работят, независимо дали имат или нямат желание, била абсурдна и неприемлива, тъй като това щяло да увреди репутацията на семейството, от което произхождали и след завършване на училище пред тези млади жени не съществувал друг избор, освен да останат вкъщи и да не работят, което дори да звучи прекрасно на теория, то със сигурност е изключително уморително на практика.

През тези години Йелтя де Бош Кемпер е била завладявана от гняв и яд, които тя изпуска, създавайки пламенни статии, застъпващи се за правото на жените на платена работа. Заедно с някои съмишленици тя основала Amsterdamsche Huishoudschool (Девическо училище за домакинство).

Последната собственичка на имението е била Мария ван Ейк, която купува сградата през 1893 г. за 44 000 холандски гулдени (приблизително 20 000 евро) и живее там до смъртта си през 1906 г. През 1907 г. сградата е продадена на Hollandsche Brand Assurance Sociëteit и оттогава насам множество различни компании са го притежавали. През 2007 г., след радикален ремонт и цялостно обновяване, тук се премести Музеят на чантите и портмонета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Портрет на един художник
Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk
Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април