Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 2)

Тема с продължение. Прочетете тук първата част на нашия разказ за Кристиан Диор

С интересни експонати е показана и дейността му в областта на парфюмерията защото през 1942 г. Диор основава козметично-парфюмерна лаборатория, която след това прераства в компанията, наречена „Christian Dior Perfume“.   Войната завършва и старата компания – Жан Кокто, Салвадор Дали, и Кристиан Берар са отново край него, когато Кристиан Диор, с помощта на текстилния магнат Марсел Бусак открива собствената си модна къща. Най-голяма помощ в това начинание му оказва Берар, изключително търсена в арт средите фигура.

Неговият съименник по това време е най-известният в Париж декоратор, художник и продуцент – думата на този творец се чува навсякъде, а мнението му е ценено от модните елити на града. Именно на Берар принадлежи блестящата идея интериорът на бутика „Christian Dior“, разположен на авеню „Монтен“ да бъде оформен подобно но „фриволните магазини на ХVІІІ век“. Те стават праобраз на днешните големи универсални магазини където търгуват с модни дрехи и шапки с пера, а по стените са изложени различни живописни платна.

Независимо от факта, че интериорът се оформя от негов приятел, то над модните костюми Диор работи изключително сам

Той е твърдо убеден, че във фирмата „Кристиан Диор“ трябва да има един единствен художник – самият той. Диор решава да работи в областа на висшата мода и да не сътрудничи нито с киното, нито с театъра за създаване на сценични костюми. Единственото изключение, което прави по това време, е за Марлен Дитрих, понеже тя успява да застави Алфред Хичкок да се съгласи костюмите за филма „Страх от сцената“, създаден през 1950 г. да бъдат дело на Диор. Флоранс Мюлер счита, че: „Възгледите на Диор за модата са като на „обединител“. Той се оказва близък и разбираем за жените от цял свят. Диор издига женствеността в култ и с това улучва всеки от нас направо в сърцето, като отгатва нашите сакровени желания. За начална точка той приема женската фигура, а след това по нея създава конструкция – „архитектура“ – която след това превръща в модна рокля“.

Самият Диор също така пише: „Аз искам отново да дам живот на „народното изкуство“, искам да помогна на жените от цял свят, да станат красиви, да се почувстват желани. Това е моята проста, но универсална идея“. Материалната реализация на тази идея става жакетът, наречен „Bar“, превърнат в икона на новата женственост, положена в основата на „new look“ – легендарна красота, достъпна само за избрани. Голяма част от хората са възмутени от това – в следвоенна Франция царуват нищетата, разрухата и гладът; хлябът и дрехите са с купони, а Диор шие разкошни рокли, за всяка една от които отиват стотици метри скъпи тъкани. Независимо от това, кой какво счита за неговите рокли, Диор никога не се крие от скандалите и винаги смело защитава своите творения.

Класически пример за това, че въпреки тихия с нрав той е „воин на модата“ е скандалът, който устройва американската преса за неговата рокля Mazette, ушита от чер вълнен плат и обточена с кожи от норка, разкошен образ на запазената му марка – „Н“-образния силует. Журналистите подигравателно я кръщават модел „зелен фасул“. От френската дума haricot – фасул, по началната букна Н, като злъчно остроумничат, че този модел не оставя и помен от женските гърди.

Той организира пресконференция, на която кани едрогърдата актриса Джейн Ръсел и тя пред стотици журналисти, фоторепортери и оператори демонстрира както качествата на роклята Mazette, така и природните си дадености

Второта част на изложбата е посветена на адептите на делото на великия кутюрие. За пръв път широко пред публиката се показва в ретроспектива работата на шестимата арт-директори на модната къща „Диор“: Ив Сен-Лоран, Марк Боан, Джанфранко Фере, Джон Галиано, Раф Симонс, Мария Грация Кюри – всеки от тях със своята галерия и култови костюми. Тук идеята на кураторите е да покажат как от замислите на Диор за едновременното съчетаване на френска елегантност и разкош, се раждат нови форми, съзвучни на времето след него. След скоропостижната смърт на майстора на висшата мода, начело на най-богата и влиятелна френска модна къща застава младият 21-годишен Ив Сен-Лоран и започва „голямата деконструкция“.

Неговата първа колекция „Трапецът“ сякаш предугажда феминиското движение, а „революционният“ (за времето си) стил на битниците („битници-убитници“, както ги подиграваше нашата преса тогава) широко отварят портите на „от кутюр“ за за поп културата.

Модната къща от предприятие с дългогодишна и сериозна история изведнъж се превръща в площадка на младежката контракултура, на бинтици и байкери

Филмът на Ласло Бенедек „Дивакът“ (оригинално заглавие – „The Wild One“, 1953), с участието на Марлон Брандо в грлавната роля, се превръща в своеобразен сертификат за модерност. Сен-Лоран се вдъхновява не от вида на маркизи и графини, а от живота в бедните квартали. След Сен-Лоран на „престола“ сяда Марк Боан. Той е новия трубадур на женственост и буржоазен разкош и бързо връща „Диор“ във фарватера на традиционната „модна класика“. Сред поклонничките, прегърнали идеята на неговия „slim look“ са такива личности като актрисата Грейс Кели и нейната именита дъщеря – принцесата на Монако – Каролина. Това временно спокойствие ще бъде нарушено с идването на Джанфранко Фере – той не само ще освежи и предаде нов образ на „старата модна къща“, но ще се впише и като първия чужденец, в историята на нейното съществуване.

При него строгият парижки шик ще се запази, но в основата му ще се влее италианската страст и слънчева цветност

Това ще продължи до идването на Джон Галиано, който към парижкия шик ще добави английската ексцентричност. Ерата на Галиано за „Диор“ е време на скандали и катаклизми. Те ще утихнат едва с появата на кроткия белгиец Раф Симонс. Той е адепт на минимализма, но има качествата на дипломат в модата – при него „Диор“ се връща към основите на женската красота и елегантност. След него за пръв път управлението на империята „Диор“ е поверено на жена – Мария Грация Кюри, което ще позволи на модната къща без сътресения и бури да пресече 90-те, да премине успешно Милениума и да продължи съществуването си в новия – 21-ви век.

На сцената отново виждаме сякаш пищните Диоровски поли, жакети и рокли, но те вече са от прозрачен тюл, а под тях се очертава спортното бельо – завоевание на новия век, или пък същите „старинни“ косети, но вече ушити от добре обработена кожа. Същия жакет „Bar“, но под него има само проста едноцветна памучна фланелка.   Мечта? Да, и то каква! (Превод и адаптация: д-р Юлиан Митев, изкуствовед)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Мъж, облечен в пола? Ето в кои страни това е признак на мъжественост

Свикнали сме с разбирането, че ако мъж е облякъл пола, това непременно означава, че

Изкуството на Фредерик Форест – изящество и съблазън в един щрих

Колко трудно е да намерим думи, за да изразим най-важните неща. Но може би

Хиперреализмът в картините на Роб Ричи

През 70-те години на миналия век в изобразителното изкуство се появява терминът „хиперреализъм“. С

Изчезващите граници на Европа – фотопроект на Валерио Винченцо

Откакто беше подписано Шенгенското споразумение през 1985 г., вътрешните граници между голям брой европейски

„Когато картините плачат“ – благотворителната изложба, с която отново ще осъзнаем защо и как да бъдем хора

Тук съм за теб. Колко често се чухте да казвате тези силни думи в последните

Замъкът Елмина – музеят на робството в Гана и „Точката, от която няма връщане назад“

Замъкът Елмина се издига достолепно с белите си стени над Гвинейския залив. Тази сграда

Коя е най-старата принтирана книга в света?

Диамантената сутра е древна будистка проповед, която поколения будисти са запомнияли и пеели от

80 000 исторически акварелни картини разкриват как е изглеждал светът преди фотографията

Акварелната живопис безспорно се отличава със своята ефирност и плавност на изобразяване. И всички

Авиатор показва изненадващата красота на Бангладеш от въздуха

Пилотът на военновъздушните сили на Бангладеш Шамим Шориф Сусом освен професионален войник е и

Кои са и къде се намират най-малките паметници в света?

Руският град Томск е дом на най-малкия обществен паметник в света – малка бронзова

Ръчно изработени глобуси на художника Питър Белърби

Когато преди няколко години Питър Белърби не успял да намери перфектния ръчно изработен глобус

За пръв път произведение на Бански влиза в Британския музей

Бански е един от най-провокативните, известни, но и мистериозни, творци на нашето съвремие. Неговите

Красотата на последиците от пясъчните пустинни бури в Дубай, снимани от въздуха

Животът на жителите на Обединените арабски емирства и по-конкретно Дубай е постоянна битка с

Откраднаха 9 картини на Владимир Димитров-Майстора

9 картини на известния български художник – Владимир Димитров-Майстора са били откраднати от апартамент

Най-скъпата книга, Леонардо да Винчи и Бил Гейтс

През 1994 година 39-годишният тогава Бил Гейт е вече мултимилиардер, туко-що оженил се и

Да създаваш архитектурни шедьоври с кибритени клечки

Патрик Актън е необикновен артист. Той е роден в Грийн Каунти, Айова и е

Рибарите-акробати от Нова Каледония (галерия)

Фотографът Стефан Дуканда улавя тази невероятна фотография на рибар, замръзнал във въздуха, докато скача,

Социалният фотографски проект на Майкъл Улф – “Китайските работници и играчките, които произвеждат”

Китай е най-големият износител на играчки в света – почти 75% от всички играчки

Облечената Маха, Франсиско Гоя
Защо Католическата църква не успява да унищожи хиляди безценни картини?

Около средата на 17-ти век в Испания се стига до ясен и категоричен религиозен

Ребрандиране в името на осведомеността за застрашени видове

Модната марка Lacoste е сред най-известните брандове за дрехи в света и безспорно една от

Бен Купър – фотографът, заснемащ изстрелването на космически ракети

Не възможно да видите някоя от зашеметяващите снимки на пилотската кабина на спътниковия кораб

В периода 1-5 октомври ще се проведе единственият SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2018

Единадесетото издание на единствения SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите –

“Покривите на Хонг Конг” – фотографският проект на Жак Лагрез

В продължение на повече от четири години фотографът Роман Жак Лагрез работи върху нестандартен

Как Барокът се превръща във водещото световно направление в изкуството за цели два века?

Барокът се заражда в Рим в края на 16 в. и в началото на

Снимките с дрон на Джони Милър, показващи фрапантната разлика между богати и бедни в Кейптаун

Въпреки че ерата на апартейда в Южна Африка официално приключи преди повече от две

Легендарните фотографии: Развяващия се съветски флаг над Райхстага

Когато фотографът Джо Розентал заснема култова фотография, на която се виждат петима американски войници

Най-добрите родилни фотографии, уловили магията на раждането

Раждането представлява едно от най-големите физически и психологически предизвикателства, през които една жена може

Как един вдъхновяващ фотограф без ръце и крака заснема своите страхотни снимки?

Ало има желание, то има и начин. Това е фраза, която би могла бъде

Copyrights Alessio Trerotoli
Фотографът Алесио Треротоли, който улавя меланхоличната красота на дъждовните дни

Живеещият и работещ в Рим италиански фотограф Алесио Треротоли е професионалист със стил, който

Йошитомо Нара, който рисува като за деца, но твори с идеята за възрастни

Изглеждащите като анимации деца и животни, включени в рисунките, картините и скулптурите на Йошитомо

Уличните графити като предизвикателство към обществото

Огромните графити на световноизвестния артист Blu в Италия се сблъскват с опасенията за околната

Фотографът, който улавя щастливите погледи на осиновени кучета, преживели насилие

Многократно награждаваният фотограф Алекс Кърнс (основател на студиото www.houndstoothstudio.com.au) публикува своя последен фотографски проект,

Над 20 традиционни сватбени костюми от целия свят

Днес сватбите и идеята за брак са далеч по-непопулярни, отколкото само преди десетилетия. Вече

„Изглед от прозореца от Льо Гра“ – първата фотография в историята

Днес, когато небрежно преглеждаме стотици фотографии в ултрависоко качествено всеки ден, сякаш наистина сякаш

Защо най-голямата организация на автори и музикални издатели в България Музикаутор подаде сугнал до ДАНС?

Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права. Фирмите, действащи

Артистичната инсталация, показваща силата на книгите

“Замъкът” е артистичен проект на мексикански художник Хорхе Мендес Блейк, който той реализира преди

Изложбата “Гонене на зли духове (Призраците са сред нас)” в галерия “Райко Алексиев”

Изложбата цели да покаже максимален брой гледни точки и различни тълкувания на една толкова

Американският фотограф, който се докосва до “Света на съвпаденията” в Ню Йорк

През последните повече от десет години американският фотограф Джонатан Хигби обикаля безкрайните улици на

Теодор Ушев създава първата в България изложба с миксиарана реалност.

Теодор Ушев е това, което ние наричаме успял човек. Следим го от години и

Великите картини: Кафе тераса през нощта и мечтите на Винсент ван Гог

“Кафе тераса през нощта” е една от най-известните картини не само на нейния автор

Датски уличен артист е построил над 3500 къщички за птици от 2006 г. насам

Датският артист и дизайнер Томас Дамбо се е специализирал в изграждането на подходящи за

Изкуството и науката на Ернст Хекел: Пъстрите и красиви илюстрации по биология от 19-ти век

Германският биолог и художник Ернст Хекел посвещава живота си на изучаване на далечната и

Сергей Прокудин и неговите цветни фотографии на живота в Царска Русия

Сергей Прокудин-Горски е руски химик и фотограф, известен най-вече с пионерската си работа и

Севлиевската галерия „Видима“ навърши 20 години

Във връзка с този юбилей – своята 20-годишнина, „Видима“ галерия, до голяма степен определяща

Как хората през 1900 г са си представяли бъдещето и XXI в. (галерия)

Можете ли да си представите животa на Земята след 100 години? Дали след един

НХА отбеляза 70-годишнината на специалността „Сценография“ с юбилейна изложба

Една от добрите възможности за художествени прояви в галерия „Академия“ са юбилейните изложби. Блестящ

Изключителните снимки на уличен фотограф, влюбен в духа на Токио (галерия)

Талантливият и умел уличен фотограф RK започва пътуването си в огромния и безбрежен свят

Ракан Курди, който не пребори атрофията, но рисува въпреки всичко

Свикнали сме често да обръщаме внимание основно на проблемите се и не толкова на

Максуел Тилс и неговите илюстративни “пътеводители”

Името му е Максуел Тилс  – пътуващ артист Едва на 23 години, той е вече

Изгубени в превода? Не- в пейзажа в изложбата на Милко Божков

Оказва се, независимо от това, че днес разполагаме с все повече и по-мощни средства

Пиер-Кристиян Броше
Френският колекционер Пиер-Кристиян Броше разказва за любовта към изкуството на другите

Човек, когато е далеч от колекционерските страсти и изкусвото винаги се пита какво кара

Особеностите на женското тяло не са повод за срам, а за красиво изкуство

Стрии, белези и дори менструацията са неща, които на жените рутинно и постоянно се

Френски учени откриха скица на голата Мона Лиза, за която се вярва, че е дело на Леонардо да Винчи

Голата картина, която притежава удивителна прилика с, може би, най-известната картина в света –

Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 3)

В този наш текст ще ви разкажем за третата и последна част от страхотните

Делиана Стоянова, «Пилето и яйцата» (собственост)
Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 1)

Галерия на СБХ ,изложба на млади художници „В началото“ ул. „Шипка“ 6, етаж 3 15 –

ЛЮБЕН ДИМАНОВ, „Помни съботния ден...“ (детайл), маслени бои, платно, провенанс – ателието на художника, естимейт € 3 500
„Нирвана“ започна изложбения сезон 10-те божи заповеди

За Любен Диманов, който  на 20 септември т.г. откри своята поредна изложба в България,

Незабравимите художници: новаторът Джаксън Полък

Джаксън Полък е известен американски художник, който има огромен принос за развитието на движението

Живописта върху циферблатите се прави с копринена четка с дебелина 0,5 мм
„Формулата“ на циферблатите на Jaquet Droz: Часовниците като изкуство

Когато се появяват механичните часовници, те биват смятани за произведения на инженерното изкуство –

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Пояси и пътища много, но за Китай съществува само един

Учудващо е, че Китай, страна в която за пръв път са били изобретени хартията

„Кристиан Диор“ – висша мода и мечти за нея, събрани в огромна изложба (част 1)

Модната къща „Кристиан Диор“ и едноименната марка навършиха кръгъл юбилей и достигнаха своята 70-годишнина,

“Анабел 2: Сътворението” – когато куклата убива, как зрителят потръпва

Единственият човек в България, който може да даде компетентно мнение по съществото на този

Мариела Гемишева – арт инсталация от дисплеи и останки от модни дрехи

Щом се чуе, че Мариела Гемишева прави нещо някъде, артелитът на цяла София не

„Ковьорчета-Мовьорчета“ от Любен Фързулев – пленихте ли вие наш’те зрителски сърца?

Какво е това „ковьорче“ и каква е ролята му днес? Нашите нови усещания за кича Дискурсът

“Дюнкерк” – часовник или филм: Кристофър Нолан режисира филм, който работи като часовник

В началото този филм е странен – неговите главни герои протагонисти са необикновени –

Георги Лечев: Дъх на море

На 20 юни в столичната арт галерия КОНТРАСТ е откриването на изложбата “Дъх на

Галерия в Лондон представя изложба на селфита

Изложбата „От селфи до самоизразяване“ ще продължи до 30 май. Галерия „Сачи“ в Лондон