Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Картините разказват – за какво и на кого?! Мислите на колекционера Юрген Кьониг

Защо картините могат да разказват?
Какво чуват хората когато видят картината?
Доколко шумен може да бъде един мълчалив разговор?

Това, което ще прочетете тук е „Историята“ на един човек, отпечатана в „Известия“, който пътува по света, но не престава цял живот да събира картини. Името на този интересен колекционер е Юрген Кьониг. Той е директор на компанията Merck, но освен това е колекционер и нещо, което е интересно за нас – може и обича да разказва за своето отношение към изкуството на събирача. Повествуването му започва твърде скромно: „Моят живот протече така, че от ранна възраст ми се наложи да променям местожителството си, да живея в различни градове – нещо повече – наложи ми се дори да живея на различни континенти, а не само в Южна Америка.

Всеки път, когато аз и моето семейството ми започвахме да обитаваме някакъв нов град, се променяха не само условията, а с нас се случваше нещо странно – започваха да се променят и нашите увлечения и интереси. Това беше и някакъв необикновен процес на адаптация към местните условия“ – подчертава авторът. Някои от тях в основата си се запазват, но претърпяват и промяна, а други са напълно нови. Той дава и следния пример – ражада се в град Сан Пауло, Бразилия, жени се и живее известно време там. През този период основно спортува – той и жена му тренират усилено тенис на корт. Когато се преместват да живеят в Рио де Жанейро започва да се увлича по плаването с яхта.

В това няма нищо странно, напротив – градът е разположен на брега на океана и този спорт е силно развит, има много клубове, добра база и условия за плаване

След това от Южна Америка семействотго се премества в Европа. Установяват се в Германия. На местните бюргери хич не им е до спортно платноходство и Кьониг продава яхтата. Освен това децата им са вече порастнали и интересите на родителите са по-скоро да наблюдават спортните успехи на своите чеда. Постоянно ходят на различни детско-юношески турнири: тенис и футбол, понеже техните деца участват в тях.

Когато се преместват в Пакистан се оказва, че в тези азиатски пущинаци няма място за станалите им вече любими джудо, тенис и футбол, но пък като наследство от колониализма там прекрасно е развит голфът и семейството се преквалифицира в този спорт. Интересът към голфа се запазва, когато бизнесменът се премества на работа в Южна Корея, понеже там има игрища, които по нищо не отстъпват на тези, от предишната му месторабота.

Има увлечение, което се запазва, независимо от това, на коя точка на картата се намират – страстта към това да събират изобразително изкуство

Първата картина е така да се каже семейна реликва. Тя е нарисувана от майка му, когато е била 14-годишна. Отначало е принадлежала на дядо му, но когато той умира, произведението става негова собственост. Тази картина го съпровожда навсякъде, където той има офис, а в офиса непременно се намира стена, на която да я закачи. Понеже съпругата му също споделя неговото увлечение към изкуството, двамата съвместно започват да се занимават с колекциониране. Решават да купуват платната на художници наивисти, а също така, че към колекцията от картини трябва да има и такава, която да е от съпътстващи предмети – най-често антиквариат. Разбира се, че интересът им към подобно събирателство не възниква на гола поляна и те прекрасно си дават сметка, че ако това не са целенасочени инвестиции, но не са и пари, хвърлени на вятъра.

Както се казва – и случайността също помага

Синът им е на детски празник и докато децата лудуват, то възрастните решават да се разходят до намиращия се наблизо пазар на антикварни вещи. Погледът им случайно попада върху старинен кантар. Той блести със своите метални части, окомплектован е и с грамчетата – направо го вземи и почвай да мериш. Решават да го купят, но в момента нямат сумата, която продавачът иска за този предмет.

Сделката насмалко да се провали, ако не е била находчивостта на купувача. Юрген Кьониг предлага да плати цената на три равни вноски. Продавачът се колебае, купувачът красноречиво го уващава и в края на краищата си стискат ръцете. Покупко-продажбата се състои и в резултат на това в семейството се появява първата антикварна вещ. По-нататък – и повече, и по-добре. Страстта към тези вещи се разгаря – появяват се и други старини везни и кантари. Колекцията започва да се попълва със старинни ютии, чайници, мелнички за кафе.

Разбират, че трябва и целенасоченото изучаване и търсенето на такива неща по различни антикварни магазини и пазари във Франция и Италия. Стават задълбочени познавачи в областта на своето увлечение – научават се на разни реставрационни трикове. Например този, че съществува спрей, с който металните предмети да бъдат напръскани. Повърхностната корозия спира, предметът вече не се нуждае от тежки и скъпи процедури по неговото съхраняване, а хората, които им идват на гости, осъзнават, че са попаднали в някакъв мини домашен музей. Няма нищо удивително в това – основния корпус от предмети са произведени в ХІХ век, но имат и кафемелачка от ХVІІІ век. Преди да отпътува за Пакистан, където е следващата му месторабота, неговите колеги, които знаят за увлечените му, го изпращат с подарък старинна пишеща машинка.

В Пакистан кой-знае какъв богат пазар на антиквариат по тяхната тема няма, но пък започват да се запознават с хора, които творят в областта на живописта

Първият такъв човек е Хаид Астар. За Рождественските празници неговатга съпруга му подарява картина от Гулам Расул, който му напомня по техника на живописване за бразилските наивисти. Започнват да канят в дома си представители на местната художествена и творческа интелигенция. Като подарък от Исмаил Гюлджи получават картина с дарствен надпис. Десетте години, прекарани в Пакистан отлитат като миг и те се устремяват към своята нова месторабота, разположена на територията на Южна Корея.

Преместването от Средна Азия към Далечния Изток има и своите предимства. Семейството започва регулярно да посещава художествените изложби. На различни вернисажи, устройвани от куратори и галеристи, се среща с художници. Произведенията на Кай-Сонг Ли стават основа за корпоративния календар за 2011 година. Като познавачи те са приятно изненадани от местните живописни традиции и от това, колко силно е тяхното влияние върху съвременните местни художници. Съдбата обаче не ги оставя да „ръждясат“ на едно място и през 2013 новата им месторабота става Руската Федерация. Тук, като нова тяхна страст се очертават пътешествията – като се започне от Камчатка, мине се през Екатеринбург (това е бившият Свердловск) и се завърши с град Самара (която пък е бившият Куйбишев).

Голфът в Москва също се смята за спорта на политическия и икономически елит, така, че заниманията им с него продължават и тук. В Измайлово колекцията им се обогатява с няколко старинни ютии и вероятно биха спрели до тук. Напрегнатата работа и умората си казват думата – Юрген Кьониг търси отдих в продължителни разходки по Покровския булевард, който се превръща в негово любимо място, понеже през лятото тук е прохладно, има много зеленина и цветя. В неговия любим район за разходки живеят много художници и графици, писатели и поети, сценаристи и драматурзи – с една дума съвременната култура на Русия тук извира отвсякъде.

При една от поредните разходки забелязва младеж, който рисува – прави ловки живописни скици на старинните здания в този район

Заговаря се с него и разбира, че това е студент от Московският архитектурен институт (прочутият в цял свят МАРХИ) и неговите наброски са всъщност задача, която на следващият ден трябва да представи на своя преподавател. Работата му харесва и той решава да я купи. Пита студента за каква сума би я продал? Получава отговор: “За цената на материалите“. От този чистосърдечен отговор дори на „печения“ търговец му става неудобно и той формулира въпроса по друг начин „Дори художникът трябва да умее да печели от труда си.

Щом виждате интерес към вашето творчество, защо не се опитате да спечелите“? Студентът го поглежда и смутено пита „Може би сте готов да дадете пет хиляди рубли“? Уговарят се да се срещнат на следващия ден и студентът да донесе и други свои картини. В Института той разказва за тази срещата на своя преподавател, който му казва, че реално би трябвало да поиска две хилядарки. По думите на Кьониг той заплаща на студента десет хиляди рубли.

На учудения поглед на младежа отговаря „Платното и боите струват някъде към три хиляди. Аз ви плащам не само за работата, но и за удоволствието. (Ех, где и българските купувачи да имаха такова разбиране! – Ю.М.) За това удивително чувство, което възниква у мен, когато гледам картината. Това е моята любима улица. Така че изхарчете останалите седем бона за свое удоволствие“. Младият талант остана доволен от този развой на събитията и дори ми подписа картината. В интерес на истината, от обратната страна. „Все пак, аз искам да стана архитект, а не художник“ – поясни решението си той. Аз обаче – продължава Кьониг – съм уверен, че той ще се заеме сериозно с маслената живопис. Ето, след този разговор, в моята колекция се появи първата руска картина“.

Наред с постоянното увлечение продължават и вариращите

Кьониг започва да се учи да свири на саксофон. Отдавна мечтае за това, но все отлага. Последната капка, която прелива в твърдо решение, става посещението на операта „Дон Карлос“, която той гледа на сцената на „Болшой театър“. Именно в този момент го осенява, че мечтата е време да се осъществи. Уверен е, че по този начин за себе си той реализира онова, което англичаните наричат life-work (нещо, любимо за цял живот), което е така необходимо и на всеки един от нас. (Превод и адаптация: д-р Ю. Митев, изкуствовед)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Историята на най-красивата млекарница в света

Магазинът за млечни продукти „Пфунд“ (нем. Pfunds Molkerei) е най-красивата млекарница в света според

Нан Мадол – руините в Микронезия, вдъхновили писателя Лъвкрафт

На далечен остров в екзотичната Микронезия се крият руините на някогашен каменен град. Там,

Най-красивата и футуристична библиотека в света

Възможно е вече да сте чували за световната архитектурна компания от Холандия MVRDV, чийто

Експлозия от цветове: пищните камиони на Пакистан

Камионите в Пакистан са като никои други по света. От шофьорската кабина до задната

Abstract Aerial Art: спиращи дъха снимки от птичи поглед

Да зърнеш от високо е мечта, която преследва всеки човек от детството му. Аерофотографията

„Алеята на вождовете“ – подводният музей-машина на времето в Тарханкут

Тарханкут – това не е име на планина в Средна Азия или древен град-наследство

Зловещи и съблазнителни: как се е появил митът за съществуването на русалките

Кой не е чувал за „Малката русалка“ – завладяващата приказка на Ханс Кристиан Андерсен,

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Ар Нуво: Движението в изкуството, което властва в края на 19-и и началото на 20-и вeк

Ар Нуво е стил в изкуството и архитектурата, популярен между 1890-те и началото на

Увлекателна анимация показва как Версайският дворец се е променил в течение на 400 години

Франция е една от най-посещаваните страни в света и несъмнено прочутият Версайски дворец е

За първи път: революционните 100% рециклиращи се маратонки на Adidas

След като през 2016 година германската компания Adidas обяви, че си е поставила за

Мумифицирането: Въпроси и отговори за древния египетски ритуал за съхраняване на мъртвите

Египетските мумии изумяват хората по целия свят. След като в края на 19-и и

Как манията ни да правим снимки се превръща в заплаха за спомените ни

Няма нищо по-хубаво от изобретяването на фотоапарата. Любими, омразни, скъпоценни – всички имаме запомнящи

Какво се случи с хипи движението и защо изчезна от радара на историята?

Хипи движението е романтичен спомен за отминали времена. Хипарството, както още се нарича, е

Червената стена – архитектурния шедьовър на брега на Средиземноморието

Този новаторски постмодерен жилищен комплекс е емблема на крайбрежието на курортния град Калп, Испания.

Кое родното място на джаза?

Джазът е много популярен музикален жанр, който възниква в чернокожите американски общности в Ню

Къде историците смятат, че се е зародил Ренесансът?

Ренесансът е епоха на европейско културно, икономическо, политическо и художествено възраждане, което се простира между

Как Хонг Конг превърна Брус Лий в най-великия майстор на бойните изкуства

Брус Лий – само произнасянето на името му предизвика спомени за виртуозни удари и

Защо изчезнаха романтичните филми?

Неусетно или не романтичните филми станаха застрашен вид. Дали това е защото Холивуд не

3D модел на разтопяваща се снежинка – на кого и защо му трябва

Не и на дядо Коледа. Когато става дума за снежинките и интереса към тях, първото

5 изобретения от Италианския Ренесанс, които днес ползваме

Ренесансът (1300-1600 г.) е възход не само на изкуството и литературата в Европа, но

Индиана Джоунс на изкуството откри рядък артефакт

Мъжът с прякор „Индиана Джоунс в света на изкуството“ доказа за пореден път прозвището

Да превърнеш стара телефонна кабина в уютна публична библиотека

Култовите червени телефонни кабини, които всички познаваме, и които могат да бъдат открити в

5-те най-красиви акведукта в Римската империя, превърнали се в символ на красотата в архитектурата

Акведуктът е изкуствен канал, използван за транспортиране на вода от отдалечен източник до конкретно

Планетата ни като изкуство: Най-красивите сателитни снимки на Земята

Родената като съвместен проект между НАСА и Геологическа топографска служба на САЩ, програмата Landsat

Раят на цветята в Hitachi Seaside Park в Япония

Паркът Hitachi Seaside, намиращ се в Хитачинака, префектура Ибараки, Япония, до плажа Аджигаура ,

Необикновената красота на най-странният “кораб” в света – RP FLIP

Американската служба за морски изследвания притежава един пример за изключително странно океанографско оборудване. То

Барселона – градът, в който боклукът се превръща в изкуство

Търкалящият се по асфалта прокъсан маркуч, няколко бурканчета и стара тръба могат да се

Могат ли хиляди дъвкани и изхвърлени дъвки да бъдат изкуство?

Ако сте гнусливи или лесно започва да ви се гади, може би е добра

Тайчунг – градът-произведение на изкуството в Тайван

Скрито в един от ъглите на големия град Тайчунг в Тайван, съществува едно малко

3D изложби на картини позволяват на слепи хора да се докоснат до шедьоврите на изобразителното изкуство

Музеят Прадо в Мадрид беше първият световен музей, който се насочи към изграждането на

Срещу 10 долара на вечер може да отседнете в реално копие на стаята на Винсент Ван Гог

The Art Institute в Чикаго е създал реплика в реален мащаб на известната спалня

Как един чистач основава музей, спасявайки 40 000 предмета от боклука?

Изключителното многообразие и богатсво от предмети може да накара челюстта ни да увисне. Молина

Уникални и забравени снимки от първата австралийска експедиция до Антарктида бяха намерени

През 1911 г. група учени и авантюристи заминават на първата австралийската експедицията, която се

Портретите, които показват как са изглеждали жителите на Египет преди 2000 г.

С помощта на изкуството понякога можем да научим как нашите предци са изглеждали, живели,

Светът почете паметта и наследството на Стивън Хокинг (галерия)

Светът изгуби еднa от най-ярките си звезди на 14 март 2018 г., когато Стивън

Възможно ли е един тир да бъде поле за изява на изкуството?

Повече от 40 години японските шофьори на камиони украсяват своите “работни места” (ако бихме

Фотография на “атом” спечели наградата “Научна фотография на годината”

Съветваме ви да си сложите очилата, за да се насладите на наградената фотография. Тя

Миниатюрен град Wunderland в Германия, който може да разгледате от вкъщи

Изложението “Miniatur Wunderland” e разположено в Хамбург, Германия и представлява една най-голямата железопътна линия

Кои са най-големите музеи, посветени на изкуството в света?

Музеите често предлагат широки и просторни пространства, които са повече от необходими за показването

Епохалната минималистична църква “Грюндвиг” в Копенхаген, Дания

В датската столица Копенхаген може да бъде посетена една от най-красивите и семпли църкви

Великите картини: Мистерията на „Момичето с перлената обица“

„Момичето с перлената обица“  е световноизвестна картина от 17-ти век, дело на нидерландския художник

Особената красота на автобусните спирки в Съветския съюз

Независимо дали сме почитатели на стила, който комунизма налага в изкуството, архитектурата и оформлението

Какво е да се родиш без лице? Рецензия на филма „Чудо“

Във филма „Чудо“ персонажите Изабела Пулман, майка на Огъст и жена на Найт Пулман

Как една напълно унищожена фреска спаси испански град от бедността?

Осемдесет и три годишната Сесилия Хименес е имала единствено и нищо друго освен добри

Да поиграем на криеница с…Агата Кристи

Най-новата екранизация на романа на Агата Кристи „Убийство в „Ориент експрес“ е мащабна продукция

Картина на Леонардо да Винчи беше продадена за рекордните $450.3 милиона

Съвсем наскоро ви разказахме историята на една забравена, но гениална картина на великия Леонардо

Новият „Лувър в Абу Даби“ – френски шик и източно великолепие

Просто да не поварва човек на очите си, когато чете новината за появата на

Вижте как прах и мръсотия от 200-годишна картина биват изчистени (видео)

Търговецът на картини и художествено изкуство, автор и водещ на Би Би Си Филип

Арт-дилърът Ив Бувие се избави от безмитните си пристанищни складове

Ив Бувие продаде своята империя от складове със свободен митнически режим. Компанията Natural Le

„Демонът на революцията“ от 1917 г. я прави с германски пари

Обективният прочит на историята е нужен на всички, но на болшевиките техния им е

Сюрреалистичното ръководство за вино на Салвадор Дали беше преиздадено за първи път от 40 години (галерия)

Последно публикувано през 1978 г., “The Wines of Gala” е ексцентричен справочник, създаден от

Sotheby’s се напряга да завладее руския пазар отвътре

Санкциите са си санкции, а печалбата – печалба. И храбрец, в областта на търговията

Обич и омраза за филма „Матилда“, разказващ за последния руски император – Николай ІІ

На калпавата ракета обикновено ѝ пречи Космосът, на калпавия политик – творецът. Тази сентенция

Кои TV сериали ще гледа светът през 2018-та и 2019-та година на XXI в.

В Кан се откри тазгодишният фестивал (и панаир) Mipcom, на който се показват най-перспективните

Световноизвестните картини, които са имали свои тайни в продължение на векове (част 1)

Макар и да е трудно да си го представим от гледната точката на модерността

Фотограф прекара цяла вечност в музея в очакване на посетителите да се съчетаят с произведения на изкуството

Повечето от нас са били отегчени поне веднъж в нашия живот, стоейки в музей,

Превръща ли се този африкански град в нов световен културен център?

Поради различни политически, социални и исторически причини изкуството остава дълго време на заден план

Имате шанс да си купите картина на Леонардо да Винчи “само” за $100 млн.

Възбудата и очакване бяха изпълнили въздуха в офиса на британската аукционна къща Кристис в Ню

„Блейд Рънър 2049“ – потенциална класика, която да гледате

 „Блейд Рънър 2049“ е тук. Когато прави филм Дени Вилньов е един от малкото световни

Как автоматът Калашников завоюва света на изкуството

В Деня на оръжейника  в Москва тържествено бе открит паметник на Михаил Калашников, изпълнен от

Роман Бабичев: “Колекцията има свой собствен живот и аз не бих се наел да предскажа нейната съдба”

Колекционерът на руско изкуство Роман Бабичев от ХХ век разказва пред TANR как върви

Френски учени откриха скица на голата Мона Лиза, за която се вярва, че е дело на Леонардо да Винчи

Голата картина, която притежава удивителна прилика с, може би, най-известната картина в света –

Докоснете се до тайнствените скици и записки на Леонардо да Винчи

Какво знаете за Леонардо да Винчи? Той е нарисувал “Мона Лиза”! Можел е да пише

Как рекламната агенция Ogilvy дорисува световноизвестни портрети в цял ръст?

Фестивалът в Кан от 2017 г. приключи, a световната рекламна агенция Ogilvy Чикаго спечелиха

Изгубен преди 400 години шедьовър на Паул Рубенс беше открит и изложен в галерия

“Изгубен” портрет на фламандския художник Паул Рубенс беше открит след почти 400 години Една от

Едо Бертолио. “Жан-Мишел Баскиа в шлем за ижгра на американски футбол. 1981 г.“ (фрагмент). Photo: © Edo Bertoglio, courtesy of Maripol. Artwork: © The Estate of Jean-Michel Basquiat. Licensed by Artestar, New York
Какво ще ни покажат световните художествени галерии през сезон 2017-2018?

Една от най-значителните прояви, с които се открива сезонът на художествените изложби в световните

„Туин Пийкс“ завърши – колко мило, колко жалко!?

Рядко, но се случва – дори и в Америка. Третият сезон успя убедително да

Тайвански музей дигитализира огромната си колекция от многовековно китайско изкуство

През 1948 г., сред хаоса на гражданската война в Китай, националистическите сили, борещи се

Богатите се надяват че с пари може и да се купи любов. Всеки за себе си преценява доколко са прави
„Треска за лалета” – цветен венец на зрителските изненади

Поговорката гласи: „Когато бог иска да накаже някого – прави го безумен“ Богатият бюргер кани

Директорът на Кинофестивала в Кан и Института “Братя Люмиер” Тиери Фремо (Thierry Frémaux)
Интервю с директора на Кинофестивала в Кан и Института “Братя Люмиер” Тиери Фремо

Най-важните за киното са качествените зрители Този човек е една от малкото живи легенди в

Грета Гарбо – с две участия „Любов“ от 1927 г. и „Анна Каренина“ през 1935 г.
„Анна Каренина“: от писателския ръкопис през режисьорския синопсис до големия екран

Според съобщенията на ежедневния печат у нас: „Над 5,5 милиона българи са гледали различни

Златосърмена бродерия по червен копринен бархет, украсен с позлата сребърен метален корсаж и медалион, изграждат не само външния вид на персонажа но и говорят за неговия статус
Кой бродира костюмите в „Игра на тронове“? (част 2)

      Натиснете тук, за да прочетете част 1 на нашия разказ. Друг архитект,

Костюмът на Аря Старк е украсен с апликация на бродирани ленти
Кой бродира костюмите в „Игра на тронове”? (част 1)

Да облечеш четири кралски двора и седем царства не е лесна работа Златовезана декоративна бродерия

Впечатляваща изложба, свързана с тракийското изкуство и култура, ви очаква в Казанлък

Изложбата „Археологически проучвания на тракийската култура в Казанлъшката долина” е експонирана на площад „Севтополис”

“Анабел 2: Сътворението” – когато куклата убива, как зрителят потръпва

Единственият човек в България, който може да даде компетентно мнение по съществото на този

Ето как изглежда филмовият капитан от специалните войски в отставка, който си търси работа в цивилното общество – в ролята Антонио Бандерас.
SЕCURITY („Нощен охранител“) – Екшън клишета под индиго

Режисьор на филма „Нощен охранител“ (Security) е Ален Дероше, който в своята творческa биoграфия

Скръб, смърт и тъга по поречието на „Ветровитата река“

Тейлър Шеридан показа, че от добър сценарист може да се получи и добър режисьор Когато

Колекционерът Бернар Арно в интервю: „Нищо не продавам. Само събирам!“

БЕРНАР АРНО е име, известно на целия делови свят. Той е бизнесмен и колекционер, индустриалец

Награждаване на млади художници – БАЗА 2017- първа стъпка за признаване на професионални успехи

Наградата БАЗА за 2017 г. спечели  Мартина Вачева. В Софийска градска художествена галерия (СГХГ),

„Измамените“ на  София Копола – американската историята като костюм

Филмът на София Форд Копола  „Измамените“ (The Beguiled) печели награда на фестивала в Кан В

Изкуството преобразява къща, която предстои да бъде разрушена

Неговото име е Тайрон Райт. В артистичните среди обаче той е популярен с псевдонима

Скица на Доналд Тръмп бе продадена за 29 000 долара

Скица на гледката към Манхатън, нарисувана лично от настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп,

Аржентинска артистка в Германия изгради реплика на Партенона от 100 000 забранени книги

Южноамериканската концептуална артистка Марта Мунихин представи последния си проект, който е изграден под формата

Продадоха първото селфи на Анди Уорхол за 6 милиона лири

Т.нар. “първо селфи” на Анди Уорхол бе разиграно на търг в Sotheby’s, Лондон. Изображението бе

5-годишното момиче Каси дари 750$, рисувайки страхотни галактики

Запознайте се с 5-годишната Каси, която е съумяла да почуства емоции и да предприеме

Разпродават арт колекцията на Рокфелер

Личната колекция на милиардера Дейвид Рокфелер, състояща се от близо 2000 произведения на изкуството,

Пясъчните фантазии на Тошихико Хосака

Тошихико Хосака започва да изработва пясъчни скулптури в художественото училище и използва плажове и

Да видиш картините на Пабло Пикасо в 3 измерения

Базираният в Пакистан цифров художник Омар Акил е огромен почитател на изкуството на Пабло