Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Надписът, от който ти става ясно, кое колко струва

Изложбата на Мери Уолинг Блекбърн – Изводите от чаршафсоването на един таван

МЕРИ БЛЕКБЪРН се качва на тавана
Мери Блекбърн влиза с дрехите в басейна
Колко кратко може да е заглавието на една изложба?
Коя е най-високо разположената галерия в София?

Гледката през прозореца е нещото, което удивява зрителя, дошъл тук за пръв път. Покривите на сградите са като на длан, а Витоша – „на една ръка разстояние“

„Мери Блекбърн се качи на тавана.  Мери Блекбърн влиза в басейна“ –  не, това не е начало на шпионски трилър, не е и грешка. Това си е самата истина и тези, които дойдоха на откриването на нейната изложба, можаха да се убедят в това.  Мястото – кой може да предполага, че в идеалния център на София, има такива места, се намира на бул. “Цар Освободител“ 10, на 5-я етаж. Приятен асансьор от тези, разпространени в довоенна София, с тихо жужене ви издига на последния етаж. Виждате надписът на стената, който е кратък, но неясен и гласи: „Е% Mary Walling Blackburn“. По кратко заглавие от това „Е%“ до сега не бях срещал, но то и за Мери Блекбърн не бях чувал. Излязох от асансьора, влязох в някакви тесни ремонтирани тавански помещения.

Хубавият вид продължава и когато излезете на терасата

Останах смаян като погледнах през прозореца – удивителна гледка да видиш покривите на София като на длан

Още по-удивително беше когато излязох на терасата на покрива, а там – басейн – размерите, определени така на око – дълбочина около 1,2 м, а дължината и ширината 2 на 3 метра. Пак казвам – на око, но впечатлява, оттам по стълби на втора тераса, от нея по непрекъснато вита тясна металическа стълбичка – на трета тераса. Тя е обзорна – като се завъртиш на 360 градуса от Витоша в далечината, до кубетата на Руската църква под погледа ти – красота. Чувството е като че ли си квадрокоптер, издигнал се над покривите. С това се опитваме да обясним загадката как Мери се качи на тавана и направи пърформанс в басейна.

А сега да се върнем в няколкото малки тавански  – даже не знам как да ги нарека – вероятно най-добре е „стайчета“ и да разгледаме разположените в тях експонати, което отново е силно казано. Просто няколко чаршафа, да, да същите тия „хасе, американ“, което всяко семейство държи в скрина си. Та въпросните тия чаршафи отначало леко отблъскват, защото живопис по тях не, че няма, но е някакси разочароваща. Освен това чаршафите нито са прани, нито са гладени, а за колосване пък въобще да не говорим. Дисбалансът от това, което си видял като надпокривни урбанистични пейзажи и това, което претендира за художество, е огромен и трудно се запълва. Етикетчета няма, надписи, освен тия на стълбищната площадка също няма. Пардон, има още един, който те известява, че газираната вода е с цена 2 лв, бирата 3 лв, а виното, независимо с лайм и мента, или без тях – 4 лв. Така че, при тези цени, групата The Jaws, въпреки че бе излъчила представител, нямаше как да се разгърне.

Тава е най-високата точка в тази галерия. Панорамният вид удиви всички, които бяха дошли да видят този проект

Но ние се отвлякохме

Да се върнем на чаршафите – оказва се, че това което е допълнително изобразено върху тях води началото си от стара южноамериканска фолклорна традиция. Има си дори специално обозначение – „проповедническа диаграма“. Върху чаршафи (вероятно за по-лесно) свещениците са забождали с топлийки скици, диаграмии, схеми, картинки за да ги запомнят, а вероятно и осмислят по-леко, някак си така между другото, а по-късно да ги окачат на опънати въжета пред олтара или по дърветата в църковния двор, та по този начин проповедта им пред енориашите да стане по-лесна и нагледна. Оттук нататък подобни диаграми Блекбърн ни поднася като свое откритие. Те вече не са дело на безименни попчета от неизвестни провинции, а са натоварени с личната конотация на художничката, която се е постарала всичко това, да бъде поднесено доста усложонено.

Художничката Мери Блекбърн (с бялата рокля) и кураторката Лаурел Птак (с черната рокля) завързват свещеническата диаграма на терасата

Човек трябва да чете текстовете, а елиптичните изречения на английски език не са най-благодатното за четене нещо; трябва да вниква в схемите и да съпоставя връзките между обектите. Ако като зрител не може пълноценно да извършиш тази работа просто е удивляваш на качеството и размерите на старите чаршафи на найната фамилия, които художничката носи със себе си отвъд океана за да ги опъне на 5-я етаж на тавана на стара софийска кооперацияа. След дълго взиране в тъкани, материи и цветове разбираш, че те макар и семейно наследство, са антипатриархални, навремето нейните предци мирно са дремели под тях, докато сега тези предмети на домашния уют са анархистични, а днес вече – художествено оплескани – са станали и нефункционални. Изкуство отвсякъде, помощ – отникъде. Но и това не е всичко.

Всички експонати бяха подобни на тази диаграма – много текст и малко първични изображения

Част втора. Лекцията

След като зрителите, по-скоро онази баровска част от тях, утоли жаждата си – кой с вино с мента и лайм, кой с бира, започна предвидената в програмата лекция. Кураторката на тази изложба Лаури Птак (фондация „Генерален Арт“ от Новия Йорк) разказа за мястото и ролята на изкуството в съвременния живот, като разгърна пред любителите широката панарама на днешния му ден. За жалост, дори за подготвения слушател нейният високопрофесионализиран изкуствоведски американски „жаргон“ бе изключително труден за асимилиране.  Аз с огромно напрежение успях да схвана, че е „за смъртта, за гроба“ на съвременното изкуство като такова. Диана Драганова – тук обръщаме внимание да не се бърка с нейната колежка Диана Драганова-Щир от НХГ – задаваше различни уточняващи въпроси, но разбирането на смисъла на казаното от това не ставаше по-лесен.

Надписът, от който ти става ясно, кое колко струва

Част трета. Пърформансът

Мери смотà чаршафа, който висеше опънат на тераската. Преметна го през рамо. Обиколи през стаичките, след това излезе на другата част на терасата, влезе в басеина и разстла чаршафа на дъното му. Хвана микрофона и като започна да приказва в същото време извършваше своеобразен „ритуален танец“ по периферията на този чаршаф. Тук вече имаше превод на български на онова, което тя казваше, но далеч по-интересно беше да се наблюдават шаманските стойки, която сякаш танцуваше около проснатия в този мини басеин на покрива предмет на спалното бельо.

Някои зрителки, след като разгадаха премъдростите на диаграмите седнаха да си починат и да съобщят за това на своите приятели

Макар и облечена с ефирна лятна рокличка, тя по-скоро приличаше на навлечен в ритуални одежди сибирски шаман, който извършва „камлание“ на духовете, а микрофонът беше нещо като вълшебен жезъл, който тя с ловкостта на придворен церемониалмайстор въртеше из ръцете си. Но като всяко хубаво нещо и това свърши. Зрителите изръкопляскаха, а аз, като си давам ясна сметка за този пърформативен жест, завършвам с три извода:

  1. Мястото на провеждане на тази изложба, лекция и пърформанс е много добро. По-знаково трудно би се намерило в цяла София. То изисква от организаторите на подобни прояви „непрестанна мисъл и бдение“ за неговото пълноценно овладяване и изпълване с активен живот, посветен на съвременното изкуство.
  2. Щом слагат цени на напитките, следващия път организаторите да поканят за участие и професионален барман, който да разгърне пълноценен мокър бюфет.
  3. Може би не е лошо да се организира и някакъв фен клуб, който в тази романтична обстановка да провежда редовни сбирки, посветени на различни клонове на днешното изкуство.

    Лаурел Птак (с черната рокля) и Диана Драганова (с микрофон в ръка) дълго и подробно разнищваха днешното състояние на „кънтемпорари арта“

Общият извод – бях приятно удивен и заинтригуван. Очаквам с нетърпение следващата изложба, която ще се състои на това място.

д-р Юлиан Митев, изкуствовед

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

Столичната галерия „Графикарт“ ще покаже изложба на грузинския художник Зураб Церетели, чийто монументални творби могат да се видят в страни от целия свят

Едновременно възхваляван и остро критикуван 86-годишният потомък на грузинския княз Алексей Церетели вече десетилетия

С апликация на Google можете да прерисувате ваша снимка в стила на картините на великите художници

Всички сме виждали снимки, които са били преработени с помощта на някое ново приложение.

Вторият национален конкурс за графика – още повече, още по-млада и с двойно повече аплодисменти

Тя е млада, набираща енергия и е на световно ниво. Ако само до преди

Защо този град в Африка е по-известен с изкуството си, отколкото с животните?

В слънчева и екзотична Южна Африка ходенето на сафари едва ли е най-необичайното и

„Музеят на провалите“ – къде се намира той и за какво ни разказва?

Всеки успешен старт на даден продукт, независимо сферата, в която се развива, обикновено е

Артист накара да помиришем, вдишаме, чуем и опитаме климатичните промени

Уникална артистична изява се случи пред един от най-важните музеи за модерно изкуство в

За пръв път събират всички творби на Вермеер на едно място… дигитално

За пръв път в историята ще могат да бъдат видени всички 36 познати картини

Българска графика е изложена в най-престижния музей за графикa в Китай

Изложба на българска графика бе изложена в най-престижния музей в Китай и посрещната с

Продават картина с отпечатъци на Рембранд за 8 млн. долара

Уникална картина, за която се предполага, че е консервирала отпечатъците на големия холандски художник

Бонд
Елемент 007 или Да бъдеш Джеймс Бонд

От раждането си преди 65 години енигматичната личност на легендарния агент 007 вълнува съзнанието

СГХГ открива новия сезон с Елиезер Алшех

След втора година изследователска работа екипът на СГХГ ще открие новия изложбен сезон с

Земяа, вода, огън и въздух – Стихиите на Христо Кралев

Христо Кралев представи новата си самостоятелна изложба в галерия Нюанс. Дните в които може

Музеят на Кока-Кола в Атланта, който разказва всичко за историята на напитката

“Светът на Кока-Кола” е музей в Атланта, САЩ, който може да бъде наречен истинска

Самостоятелна изложба на Едуард Грейнджър – кръгът като център

Още от зората на човечеството кръгът очарова човешкото въображение. Независимо дали е формата на

Самостоятелна изложба “Животът е песен” на Алла Георгиева с куратор Мария Василева.

Галерия Структура има удоволствието да Ви покани на откриването на самостоятелната изложба “Животът е

Булчинска премяна от 1915 година ще бъде показана на изложба в Бургас

Най-старата булчинска дреха от началото на 20-ти век и снимка на младоженци, направена точно

Фотографската изложба Васил Тодев “Чай в пустинята. Едно пътуване в Мароко”

Галерия ФотоСинтезис представя фотографската изложба Чай в пустинята – фотографска изложба на Васил Тодев. Едно пътуване

Истанбул, 1943 акварел, молив върху хартия, 41 х 55 см
„Фрагменти от Европа“ – Пейзажи от колекцията на ХГ „Дечко Узунов“

Художествена галерия „Дечко Узунов” филиал на Софийска градска художествена галерия представят Фрагменти от Европа Пейзажи от колекцията на ХГ

Васка Емануилова и нейните нежни и красиви “Прочити” на реалността

През 2017 г. се навършиха десет години от началото на активната изложбена дейност на

Галерия Контраст представя изложбата на скулптура и живопис “Поколения”

Галерия Контраст представя изложбата на скулптура и живопис “Поколения” Христо Харалампиев – скулптура Кирил Харалампиев –

Изложбата „Визуална еклектика, музикално единство“ в галерия „ЕТЮД“

Галерия „ЕТЮД“  представя изложбата „Визуална еклектика, музикално единство“, която представя трима художници със съвършено

Хубен Черкелов представя откритата си открита експозиция „120 лица“

На 21-ви февруари 2018г. в Националния аргеологически музей ще бъде открита експозицията „120 лица“

Иложбата Васка Емануилова: Прочити, която задължително трябва да включите в календара си

През 2017 г. се навършиха десет години от началото на активната изложбена дейност на

Галерия Нюанс представя финалистите от второто издание на „Конкурс за съвременно изкуство“

От 6 февруари в галерия Нюанс, ще бъде представена експозицията, състояща се от работите

73 години Младежки театър „Николай Бинев” – едно голямо семейство

На 25 януари 2018 Младежки театър отбелязва своя 73 рожден ден. През 1944-1945 започва

Галерия „Структура“ представя изложба „Отклонения“ на Адриана Чернин

Изложбата е създадена специално за пространството на галерия Структура, като някои от творбите се

Послание за живота – една изложба, свързана с Аршак Нерсиян

Едни от най-значимите имена в българското изкуство от втората половина на ХХ и началото

Галерия Лоранъ представя актуалната на времето навън изложба „Зима“

Зимата е тук. Сезонът, който ни пронизва и контрастно прониква в сетивата ни като

Специална изложба в Национална Художествена Академия , посветена на 70 години специалност “Стенопис”

Изкуството на стенописта като учебна проблематика в дисциплината „Декоративно изкуство с приложение“ навлиза в

Димитър Труканов – Трукан и изложбата му „Нарушена зона“, носеща „взрив, разкъсване и хаос“

В първата си  изложба през 2018 година галерия Нюанс  има удоволствието  да  ви представи 

Безценните тракийски ценности се завърнаха в Националния исторически музей

След триумфалния успех в Норвегия на изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“,

Изложбата „Вековните гори и техните обитатели“ в Националния природонаучен музей

От 17 януари до 31 март, в Националния природонаучен музей ще бъде представена изложба,

Изложба на страните от „Вишеградската група“ в НХГ

Националната галерия представя в салоните си изкуство – живопис, графика и плакат – подчинени

Известният български изкуствовед и виден столичен преподавател в НХА Чавдар Попов (пред микрофона) изнесе вълнуващо слово при откриване на изложбата на Греди Аса (с буката в ръка)
„Лабиринт“ от деликатност и енигматичност в изложбата на Греди Аса

Архитектурният план на галерия „Академия с нейните два входа – външен (откъм парковата алея)

Изложба на доайена на българската живопис – Калина Тасева

Изложбата на Калина Тасева, представена в галерия „Арте“ е не само интересна – да

Румънски фрагменти от фотоархива на Зафер Галибов

Фотографията, като част от визуалната панорама и памет на човечеството е силна с това,

Художничката показва не само изображенията на хора, но и на животни
Боряна Перчинска и нейният “TRANSFORM” в галерия „Средец“

Зрителят, който не познава отпреди Боряна Перчинска ще се удиви от това, което може

„Дух и броня“ по японски в галерия „Финес“

Галерия „Финес“ и нейната собственичка Мариела Табакова са домакини на част от програмата „Дни

Петринел Гочев се представя пред софийската арт публика с изложбата „Скулптури и рисунки“ в салона на галерия „Сезони“
Режисьорът в художествения салон – изложбата на скулптури и рисунки на Петринел Гочев

Ако, както пееше известна поп звезда от близкото минало, до едно (небръснато от седмици)

Вяра Панчева, експонат №24 (фрагмент), смесена техника, размери и година на създаване не са написани, провенанс – ателието на художничката
Колажите на Вяра Панчева – „Свободата“ на посланието

Тази година галерия „Стубел“ започна отрано своя есенно-зимен изложбен сезон и сега е „напред

Зрителите винаги са омаяни от майсторството на скулптора Крум Дамянов
Кръгъл юбилей, огърлие и изложба за 80-годишнината на Крум Дамянов

През новия сезон галерия „Райко Алексиев“ за пръв път бе запълнена както с експонати,

Руска Маринова, „Портрет“ (фрагмент), пастел, хартия, 34х32 см, 1946 г., естимейт €550, провенанс – колекцията на галерия „Сезони“
Колекционерски уникати върху хартия показват в галерия „Сезони“

Под вещото ръководство на Маргарита Видралска галерия „Сезони“ не престава приятно да ни удивява

“Обществото” – такова, каквото го вижда Деян Янев

За мен картините на Деян  Янев, които за пръв път видях на неговото дипломиране

В галерия „Академия“ – 70 непознати рисунки и един автопортрет

В галерия „Академия“, се откри изложба която затвърди у мен впечатлението, че през този

„СКРИШНИ ИГРИ“ НА АНТОН ТЕРЗИЕВ – ОПИТ ЗА ДЕШИФРИРАНЕТО НА „ЗАГАДЪЧНА“ ИЗЛОЖБА

В тази изложба, наречена „Скришни игри“, нейният автор – отдавна известният в артистичните среди

Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 3)

В този наш текст ще ви разкажем за третата и последна част от страхотните

Дина Стоев, «Упражнение» (фрагмент)
Успехът „В началото“ – необходимото, но недостатъчно условие за развитието на младите художници (част 2)

Представяме ви втората част от артистите, които взеха участие в изложба „В началото“. Десислава Янакиева Десислава Янакиева,

ИЛИЯ БЕШКОВ, „Пролет“ (фрагмент), ок. 1936, туш, лави, акварел, провенанс – ХГ „Илия Бешков“, Плевен
СГХГ без „Свян и Страсти“ показва рисунките на Илия Бешков

Втората изложба, която последва след откриването на “Под сянката на Ориента” в СГХГ е

Костадин Събев, портрет на Никола Манев (фрагмент)
Никола Манев превръща галерия „Финес“ в „Кръстопът на светлината“

Според една много оригинална класификация, озвучена от софийския куратор Филип Зидаров, в чиято основа

Платната на художника са пример за наситена с много елементи композиция, фина колористична разработка, внимание към детайла и добре обмислена и защитена визуална концепция
В галерия „Стубел“ настъпи „Времето на маймуните“

Галерия „Стубел“ бе една от първите частни галерии, която най-рано откри тази година изложбения

Галерия „Арте“ откри сезона с изложба на две млади дарования

Галерия „Арте“ е известна с това, че винаги подробно обмисля концепциите на своите изложби. Поддържа

ИРИНА НАЧЕВА, „Правилата“ (фрагмент), серия „Матрицата“, Дибонд кристал, пигментен печат, 33 х 50 см, 2016
Изложбата “Ние сме млади” – концептуално?! (част 2)

Продължаваме нашия разказ за изложбата “Ние сме млади”, която се състоя в галерията „Фотосинтезис“.

Изложбата “Ние сме млади” – концептуално?! (част 1)

Ако трябваше поетът Кирил Кадийски да даде името на тази изложба, той вероятно отново

За какво ни е „реализъм“, чувствително „обогатен“ от Боряна Росса

Изложбата на д-р Боряна Драгоева-Росса, наречена „Обогатен реализъм“, чийто вернисаж се състоя на 7

Фрейм от видеоарта на Магда Тотова „Ленин и девойката“ (2003)
Визуалните бележки за „Великата и проклетата Октомврийска революция“ -погледът на ИСИ-София

Институтът за съвременно изкуство (ИСИ) и неговият директор – изкуствоведката Яра Бубнова, бяха единствените,

Cosmoscow: изкуството от галериите – на пазара

Пазарът на изкуството, независимо от името, което носи, или от формата, в която се

Керамиката – първият „божествен“ материал в ръцете на човека

Фестивал на съвременната керамика – звучи твърде примамливо и е трудно да повярваме в

Пепа Минчева, „А...,къде е...?“ (фрагмент), 65 х 55 см, естимейт € 175, провенанс – ателието на художника
За „Откровенията“ на 10 художници от Габрово ( Втора част)

Прочетете тук първата част от напия разказ за изложбата на художнците от Габрово. Иван Христов

Уникални български документални изложби гостуват в Будапеща

Виждали ли сте тефтерчето на Васил Левски, бележника на поета Пейо Яворов или изваян

За „Откровенията“ на 10 художници от Габрово ( Първа част)

На 4 септември 2017 г. в Унгарския културен институт се откри изложбата „Откровения“, в

E като „Еротика“, U като „Универсалис“, заедно като „Обединена Европа“ (част I)

Само преди четвърт век тази изложба нямаше не просто как да се появи, а

Изложбата на съвременна руска скулптура в Третяковската галерия – провал или триумф?!

СЪВРЕМЕННА СКУЛПТРУРА“ – Кое е интересно за твореца, кое за чиновника, кое за народа? Скулптурният

Рентегеновите снимки като громофонни плочи – спомени от епохата на застоя

ЕПОХАТА на застоя – времето, когато имаше дефицит на стоки и услуги Този дефицит раждаше

Кураторката на изложбата – изкуствоведката В. Ножарова подробно разказа за замисъла и осъществяването на експозицията
Природата – жива и мъртва – зад стените на „CREDO BONUM“

В средата на 90-те години на ХХ век у нас видният български скулптор и

Кратък разказ за Марио Жеков – Художникът, чието ателие бе природата

Българската маринистична живопис – доведеното дете в българското изкуство Морският пейзаж – особената част на

Ким и Ейми – две американки в една българска галерия

Как Ким Ейбрахам и Ейми Ханъм се оказват в с. Полковник Серафимово Завършването на сезона

Илона Йонкова – вълненията от първата самостоятелна изложба като дипломиран художник

Илона Йонкова – художничка, която се дипломира тази година – получи подкрепата на Иван

Плакатите на Стефан Десподов-Деспо: От улицата – в музея!

Афишите, а по късно и плакатите са, образно казано, деца на улицата Основното им предназначение

Скулптурите на Иван Нешев – сплав от емоция и образ

Иван Нешев (1927-1987 г.), чиято първа посмъртна изложба в столицата бе разгърната в галерия

Димитар Илийев – „Скулптури и рисунки“: да надникнем в изкуството на съседите

Разгръщането на подобна изложба в залите именно на галерия „Академия“ предполага наличието на няколко

Николай Стайковски – Повелителят на руните в българската живопис

Неговата изложба, наречена „Руни и Орфестази“ е знакова във всяко едно отношение Но преди да

Да хванеш светкавицата върху листа – няколко думи за портретните рисунки на Иван Пенков

Животът на Иван Пенков е своеобразен парадокс Работливците го считат за бохем, бохемите – за

Японските занаяти от Тохоку – в света на регионалното японско изкуство

Кое отличава регионалното японско изкуство от столичното? Как да оценим майсторството на занаятчията? Защо

„Настроения“ – многостранна изложба на творческия тандем Тодорка и Кирил Гюлеметови

  Галерия „АКАДЕМИЯ“ отваря нова страница в юбилейните изложби. Тандемът, който знаем отдавна, но виждаме

Елена Петева – осезаемо присъствие в новата българска живопис

Тя живее и твори в САЩ, показва и в България, приятелите я ценят и

Изложба калиграфия и сериграфия на Димитър Трендафилов

Днес в софийската галерия Енакор се открива изложба на Димитър Трендафилов (1937-2016) Димитър Трендафилов работи

Френски музей представя невиждана до момента скулптура на Огюст Роден

Скулптурата на френския скулптор Огюст Роден (1840-1917 г.) ще бъде изложена публично за първи

На 3 юли се открива изложба скулптура и рисунки на Димитар Илийев

Изложбата на артиста ще бъде представена в софийската галерия „Академия“. Димитар Илийев работи в областта

Концептуална изложба „Пипалати“ откриха в галерия Underground

Концептуалната изложба „Пипалати“ е проект на Creative Line Studio. В него участват Гергана Мутафчиева

Георги Лечев: Дъх на море

На 20 юни в столичната арт галерия КОНТРАСТ е откриването на изложбата “Дъх на

Съновидения в цвят и послания в изложбата-живопис „Паралелности“ на Даниел Динев

Галерия „ЛИК“ представя втората самостоятелна изложба на художника Даниел Динев. Втората самостоятелна изложба на Даниел

Ема Иванова: четвърта самостоятелна изложба живопис и рисунки

Ема Иванова е млада артистка с обширни и разнообразни творчески интереси: изобразително изкуство, живопис,

Трета самостоятелна изложба на Божидар Чантарски

На 26 Май в Арт Център “Орхидея” в град Карлово се открива третата самостоятелна

За първи път в България Любена Фокс и Тибо Барер!

На 18 май 2017 г. в галерията на аукционна къща ЕНАКОР се открива една

Wave Maidens – изложба на София Зашева

Връзката на северните народи с морето е много силна. Това е особено вярно за

Голото мъжко тяло 1856 – 1944

От 21 февруари до 26 март 2017 в Софийска Градска Художествена Галерия можете да