Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Чантата в ръката на тази дама е оригинален „Версаче“

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си задават въпроси

Кой и защо отне живата на Джани Версаче? Дали творецът е предчувстгвал своята гибел? Кое ни кара и днес да си спомняме за неговия бурен живот и постижения?

Това, че българската публика цени висшата мода и постиженията на Джани Версаче най-добре се видя на вечерта IN MEMORIAM (в памет) на този моден дизайнер.

Избраната зала за възпоменателната вечер, посветена на удивителното дело в областта на дизайна на дамския костюм, както и на нелепата му смърт, бе тясна да побере всички, които пожелаха да чуят лекцията и да видят мултимедийната презенация на проф. Любомир Стойков. Администрацията на зданието спешно нареди допълнителни редове от кресла за да могат всички дошли да седнат и да се чувстват удобно. Поводът за събирането на публиката беше 20-годишнината от нелепия случай, който постави точка на творческата кариера на Версаче.

Дизайнерът бе застрелян от серийния убиец Андрю Кунанън

Злодейският акт свава буквално на броени метри от входа на вилата на твореца, разположена на крайбрежния булевард „Окшън драйв“, Маями, щата Флорида. Дори днес, когато отдавна е стихнал ажиотажът около злокобните изстрели, а убиецът и жертвата не са на този свят, не преставаме да си задаваме въпросите – кой и защо отне живота на твореца, можеше ли да бъде предотвратен този злодейски акт, доколко случващото се около нас може да ни подскаже за трагедиите, които могат да се покосят всеки. На тези и още много други въпроси, зададени от публиката, професор Стойков даде изчерпатерлен отговор, който при това бе прекрасно илюстриран от последвалото след лекцията модно дефиле.

За нас щастливо обстоятелсво е, че модата има кой теоретически да я раясни, практически да я сътвори и артистично да я демонстрира

Но преди гостите да се отправят към лекционната зала и да заемат предназначените за тях места бе проведена фотосесия на която половин дузина видни столични фотографи – отдавна доказали се майстори на блендата и обектива – заснеха за архива на Академията за мода моделите и модните облекла, които смайваха както познавачи, така и обикновени зрители не само със  безпогрешност на шева и финес накройката, но и с това, че всеки един модел бе инспириран от  произведения на всепризнатия гуру на откутюр – погледнато отблизо си личеше, че мимолетността на модата обединява много индустрии и заедно с въздуха, храната и напитките е най-близо до тялото човека.

След фотосесията, продължила близо час, започна и дългоочакваната лекция. Професор Стойков представи гостите, уважили  събитието, а също така и участващите в него. Думата бе дадена на Луиджина Педи – Директор на Италианския културен институт в София.  Тя благодари за поканата, приветства участниците и сподели личните си впечатления от съвместната си работа с проф. Стойков.

Професор Стойков и Луиджина Педи, която сподели в началото на вечерта:

„Джани Версаче, който е известен в целия свят, не е само мода, но и начин да изживееш съвремието. Версаче къса с традициите и носи иновация в традицията. Особено благодарна съм на проф. Стойков за инициативата му да организира тази вечер в памет на Джани Версаче и в качеството си на председател на „Академията за мода“ да даде възможност на своите студенти да изразят усещането и отношението си към Джани Версаче. Имам честта да познавам и ценя проф. Стойков като един голям познавач на модата и съм благодарна за това, че дава възможност на толкова млади хора не само да се докоснат до света на модата, но и да реализират своите идеи.“

За началото на лекцията ще цитирам думите, които професорът каза за Версаче: „Изкуството на Джани Версаче не може да бъде разбрано, ако не се вземат предвид както перфектността и виртуозността на изпълнението му – подчертава авторът, – така и богатството, и разкошът на неговия стил. Бароковата доза красота и елегантност на неговото изкуство го привилегирова като дизайнер на лукса, цветовото пиршество и несвенливия сексапил. Джани Версаче завинаги остава дизайнерът на цветовете, пъстрите шарки и младежката разкрепостеност!“– допълва той.

Най-ценното за всички присъстващи бе това да чуят автентичните му спомени, свързани с тези трагични събития, случили се преди 20 години

Публиката с неподправен интерес изгледа и аудиовизуалния файл – репортаж от ония далечни времена, който професорът е могъл да направи на мястото на събитието, само девет дни след случването му. Този репортаж позволи на всички да се потопят във времето и да почувстват дъха на онази епоха, която ще запомним главно с годините около края на ХХ и началото на ХХІ век.

Уникален фрейм (рамка) от видеорепортажа – професор Стойков разговаря с американските полицаи на мястото, където Версаче пада, покосен от куршума на маниакалния убиец

След това с помощта на уникални статични кадри пред аудиторията бе разкрита биографията на твореца – като се почне от най-ранните му години, прекарани в шивашкото ателие на майка му, обучението и стажантските години в различни фирми. Особена възбуда сред слушателите предизвика разказът на професор Стойков за срещата между него и брата на майстора на дамската висша мода – Санто Версаче, за разговорите, които е водил с него и най-важното за това с какъв пиетет фамилията пази, продължава и развива успешно делото на Джани с днешна дата. Бяха припомнени и ония наглед съвсем простички правила, които творецът казва за модното изкуство, но които реално погледнато никак не е лесно да бъдат спазени, особено от днешните модни адепти, препоръчващи „модни революции“ във всичко. Особеното майсторство на лектора беше и в това да внесе свежа нота, която да държи будно вниманието на присъстващите.

Като хумористичен акцент прозвуча неговото изявление, че той в гардероба си няма нищо „от Версаче“ но затова пък парфюмът, който е употребил преди лекцията също носи бренда „Версаче“ и шеговитият му въпрос „Усеща ли се, нали?“. Това бе плавният преход към личния разказ на Йордана Димитрова (носителка на титлата „Мис България“ за 2012 г.) която сподели каво е да искаш да имаш „Версаче“ и какво е да го придобиеш“. Във погледите на дамската половина можеше да се прочете възхищение от оригиналната чанта “Версаче“, която бе показана на аудиторията.

Чантата в ръката на тази дама е оригинален „Версаче“

Тази мини демонстрация пък бе своеобразен преход към втората „черешка на тортата“ – модно ревю на дизайнерски костюми, инспирирани от многобройните колекции дамски облекла, които майсторът е създавал през годините. Това беше разкош за погледа на мъжете и енциклопедия от идеи за дамската част от присъстващите, както и за въздишки от двете страни. Тук професор Стойков влезе във втората си роля – човек, който не само има теоретични рефлексии и научни трудове, свързани с въпросите на модата, но познава издъно и нейните практически аспекти. Кратко, ясно и синтетично той разясняваше на екзалтиратната от видяното публика имената и фамилиите на моделите, авторите дизайнери, както и основните материи, цветове, обеми и прочее тънкости на демонстрираните модни облекла – беше не само емоционално, но и информационно познавателно, особено за ония, които не са толкова навътре в модния бранш. Накрая разгорещените страсти бяха охладени с фирмени коктейли.

За наслада на душата

За да завърша този репортаж от мястото на лекцията  и ревюто ще кажа, че и аз там бях, „мед ядох, вино пих“ и всичко, което видях и чух сега с вас споделих.

Автор: д-р Юлиан Митев, изкуствовед

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей,

Портрет на един художник
Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk
Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април