Добре дошли в ArtGallery!

Blog Post

Алхимия и фотография – как Калин Костов – Kalynsky скъсява разликата

Има ли връзка между алхимия и фотография? Какво прави Kalinsky в тази област? Защо трябва да си с очила, маска и ръкавици, щом искаш да проникнеш в тайните на старата фототехнология?

Когато се намираш в компания на запалени  по историята и развитието на фотографията хора много често си затрупан с термини от рода на “талботипия”, “калотипия”, “бромойл”, “гуми-гути”, “цианотипия”. Бърза справка в Интернет ти дава сведения, че това са вече исторически отживели своето време сложни и скъпи фотографски технологии, които отдавна са излезли от употреба. В тази връзка, ако трябва да цитираме Петко Бочаров, няма как да избягаме от неговата култова фраза: “Да, ама не”. Да, технологиите може и да са стари; ама не – употребяват се и имат своите майстори дори и днес. В това, че историята на фотографията и нейният специален клон – екзотични исторически фотохимични технологии – са живи, интересни и плодотворни ни убеждава изложбата, на Калин Костов – Kalуnsky, наречена вероятно от куратора Калин Руйчев, „Светлина и Сребро“ (Light & Silver), която е и част от изложбите, проведени в София през „Месеца на фотографията“.

На откриването Калин Костов – Kalуnsky (с микрофон в ръката) подробно разказа за трудностите, които съпътстат съвременния фотограф, пожелал да овладее тайните на отдавна забравените фотохимични технологии на получаване на изображение. От ляво на дясно Надежда Павлова, д-р Лиляана Караджова и Калин Костов – Kalуnsky. (Фографията публикуваме с любезното писмено разрешение на нейния автор Веселин Михайлов)

Гвоздеят на програмата тук се означава с термина „мокър колодиев процес

Да, има и сух колодиев процес, но с него сега няма да се занимаваме. За да стане ясно каква е същността на онова, което е направил и резултатите, които ни представя Калин Костов – Kalуnsky, ще кажем, че той e усвоил мокрия колодиев процес, снимал е с оригинална оптика от онова време и представя удивителните резултати, получени от този експеримент  и ако имахме музей на фотографията като хората, то след завършване на изложбата мястото на експонаните би било в този музей.

Първият въвеждащ експонат е кратко видео, което ни запознава с начините на приготване на фотоплаката, нейната обработка и предварителните усилия по организацията на снимачния процес

За да получи тия резултати, които виждаме изложени в помещенията на галерия Synthesis, фотографът би трябвало да има интуицията на златотърсач – за да запълни недостигащата отдавна изгубена информация; задълбочената подготовка и познанията на химик – за да може да се оправи със специалната посуда и опасни химикали; ловкостта на фокусник – за да може за броени минути, докато колодият е все още мокър, да извърши всички манипулации по приготвянето на светочувствителната смес и нанасянето и върху стъклена плочка, заснемането на човека, обекта или пейзажа и обработката на стъклената плака до видимо изображение. Калин Костов – Kalуnsky демонстрира всички тези качества, но не само. Освен това той организира изложба, която да демонстрира получените резултати с  изключително високо качество, което ни позволява да преценим какво сме загубили и какво сме спечелили с днешната „светкавична“ електронна фотография.

На втория въвеждащ експонат виждаме автора, като човек от епохата на бащите първооткриватели на фотографията

Принудени сме да се спрем, макар и съвсем накратко върху това що е мокър колодиев процес

Фотографска технология, изобретена още в зората на фотографията от Фредерик Скот Арчър (Frederick Scott Archer; 1813, Хертфорд – 1857, Лондон), която включва приготвянето на светочувствителна смес и нейното равномерното нанасяне върху стъклена плоча с определени от фотоапарата, с който се снима, размери. Пластинката предварително се полира с разтвор от вода, спирт и тебешир, след което разномерно, със заливане, се покрива с емулсия, приготвена от смесването на 2% колодий (известен и като пироксилин) кадмиев бромид и калиев йодид. След това се чака пластинката да достигне полусухо състояние и се подлага на сенсибилизация (чувствителност към действието на светлина) в разтвор от сребърен нитрат. Този процес най-често се извършва за 4-5 минути в специална ваничка, където плочката се държи вертикално. Процесът се счита за успешно завършен, когато тя придобие млечнобял цвят.

Счупеното стъкло намеква колко голяма част от експериментите първоначално не са били успешни, а празното шише – да ни даде представа за десетките литри опасни химически вещества, необходими за осъществяването на идеята на автора да работи в областта на мокрия колодиев процес

Веднага след това с нея се зарежда фотоапаратът и се снима, а след това без прекъсване трябва да се осъществява и нейното проявяване в разтвор от железен сулфат, като за удобство при управляването на този процес в разтвора се добавят оцетна киселина и захар

След това полученото изображение се фиксира – през ХІХ век за фиксаж се е използвал цианкалий, който по-късно е заменен с натриев или амониев тиосулфат. Спираме с химията до тук. Ясно е вече за какъв труд става дума. В своя кратък текст към изложбата д-р Л. Караджова накратко споменава, че: „…използваният етер замайва, оцетната киселина изгаря, кадмиевият бромид е силен катцероген“. За да се предпази от тяхното негативно действие фотографът е принуден да използва предпазни очила, ръкавици и дихателна маска. Те са поставени в отделни малки витринки към изложбата, като най-необходимите атрибути, които човек трябва да ползва, когато иска да проникне в тайните на историческите фотографкски процеси.

За зрителите остават красотата и удивлението от постигнатите резултати

Самата изложба се характеризира с това, че има два въвеждащи експоната – първият е кратко цветно съвременно видео, което дава представа за това как фотографът приготвя плаките, как снима, как ги обработва, докато стигне до желания резултат. Прави впечатление и това, че той се стреми до последно да е верен във всеки един детал при използването на колодиевия процес от химикалите, през размерите на стъклените плаки до обективите и рамкирането на получените експонати. Намерил е също така и подходящи атрибути – лула и цилиндър, с които да повиши автентичността на постигнатите резултати, така че дори в това да съумеем да направим аналогия между днешния ден и времето в което са живели и работили първооткривателите Фокс-Талбот и Манде-Дагер – да видим приликата, но да отчетем и разликата.

Във всяко отношение този хомолог на машината на времето за Калин Костов – Kalуnsky е успешен. Дори на символно ниво – в заглавието среброто, като символ на Луната ни отпраща към труда на алхимиците и тяхното желание да открият „философския камък“

Вторият въвеждащ експонат е автопортретът на фотографа, направен по този метод след това следва галерия от съвременни образи – приятели и колеги, които са застанали пред фотоапарата на автора за да бъдат увековечени от мокрия колодиев процес. Един от експонатите – счупена стъклена пластина намеква през какви експериментални трудности е преминал автора, педи да овладее тънкостите на процеса  и да започнат да се появяват исканите резултати.

Изводът, който може да направим от изложбата е, че Калин Костов – Kalуnsky е открил своя „философски камък“ в алтернативната  фотография и екзотичната днес технология, наречена „мокър колодиев процес“. Нека му пожелаем успех и в следващите експерименти.

д-р Юлиан Митев, изкуствовед

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

„Свободно падащи истории“ на 20-ти август – специална вечер със забавните истории на една прекрасна дама и разказвач – Мария Касимова-Моасе

Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава.

Милица Гладнишка събира някои от най-прекрасните български музиканти за специален концерт на 31-и юли в Парк-театър „Борисова градина“

Какъв смятате би бил резултатът, ако обединим в едно думите „еуфория“ и „фурия“? Не

„Място, наречено другаде“ – една бъдеща класика на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще зарадва зрителите на 23-ти август

„Място, наречено другаде“ е всичко друго, но не и обикновен спектакъл. Това е терапевтичен

Спектакълът „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, който се играе вече над 23 години, ще гостува на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ на 10-и юли от 21:00 ч.

Не съществува официална статистика за средната продължителност на живота на едно представление в България,

Малък градски театър „Зад канала“ представя звезден квартет от спектакли на сцената на Парк-театър „Борисова градина“

През годините сме свикнали, че театралният сезон приключва в края на юни и цели

Кои са най-посещаваните музеи в Азия?

Азия е дом на някои от най-старите цивилизации в света. Като такъв континентът има

Фотогалерия – как производителите в Гана отглеждат какао за шоколада, който ядем?

Днес сме приготвили една изключителна фотогалерия, която ще разкрие пред вас как изглеждат фермите

Премиера на моноспектакъла „Ерендира“ по Габриел Гарсия Маркес в The Art Foundation

„Тя е всичко от което човек има нужда. „Ерендираа“ е слънцето от пустинята, водата от

Открит ли е вторият познат на света портрет на Леонардо да Винчи?

Картина, изобразяваща брадат мъж е била намерена сред документи, съхранявани в замъка Уиндзор. Възхищението

„Море от любов“ – инсталация на Елизабет Талауер

„Море от любов” (Sea of love) е временна инсталация, разположена на едно от ключовите динамични места

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем

Любопитният музей на чантите в Амстердам, Нидерландия

Интересният и нетипичен Музей на чантите, намиращ се в Амстердам, Нидерландия, е уникален музей,

Портрет на един художник
Портрет на един художник (Басейн с две фигури) стана най-скъпата картина с жив автор

На 15 ноември една от най-разпознаваемите и обичани творби на 20. век Портрет на

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект беше продаден за близо половин милион на търг от Christie’s

Портрет, създаден от алгоритъм на изкуствен интелект, вместо от художник, беше предложен за закупуване,

Националният музей на Швеция: модерен отново
Националният музей на Швеция: модерен отново

Когато Националният музей на Швеция е открит през 1866 г., той е един от

Слънчевият “Фестивал на слънчогледите” в Зама, Япония

През 1994 г. една от най-добрите, качествени и легендарни български рок групи – “Остава”

burning man
Burning Man: Тържеството на Горящия Човек

Всяка година за няколко дни десетки хиляди хора се събират в пустинята Блек Рок

10-те най-красиви фестивала, посветени на цветя в света

Фестивали, свързани с цветята се организират и празнуват по целия свят и почти през

Храната като изкуство и протест – ресторантът Conflict Kitchen, който сервира само храна от държави в конфликт със САЩ

Разположен в Питсбърг, щата Пенсилвания, Conflict Kitchen е ресторант с храна за вкъщи, който

Мастаба: символ на безсмъртието или на преходността?

От древен Египет към модерен Лондон: какво ни казва Мастаба, най-новият шедьовър на Кристо

Архитектурната красота на най-високия мост в света – виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо е впечатляващ и уникален мост, който се простира над долината на река

Марамади: Надпреварата с говеда, която фотографията превръща в зрелище

На ежегодния фестивал Марамади по време на седмиците след прибиране на реколтата в селата

Nuart Festival в Абърдийн преобрази шотландския град и духа му

През 2002 г. международна група от ентусиасти, свързани с уличното изкуство и електронната музика

AnimeS Expo 2018 – визии и звуци от Азия

Anime културата вече сто години вълнува малки и големи. Колоритната ѝ стилистика изградена от

‘Black and White' © Valentina Morrone, Italy, Shortlist, Open, Portraiture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards.
Страхотните фотографии от престижния конкурс Sony World Photography Awards

Рекорден брой фотографии бяха представени на поредното издание на ежегодния фотографски конкурс Sony World

Официалните, рисувани портрети на Барак и Мишел Обама

The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон, Съединените американски щати, създадена през 1962 г. от

Луис Басат представя „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за

"Тигърът"
„Тигърът“ и лудостта на любовта

Цели две февруарски представления „Тигърът“ генерира театрална магия на камерната сцена в Народен театър

Кристо и Жан-Клод с нова арт инсталация в Лондон

Големият творец с български произход Кристо ще главозамае света с поредната си арт инсталация,

Елбфилхармони – новата удивителна концертна зала в Хамбург

Преди повече от година – на 11 януари 2017 г. в Хамбург, Германия, бе

Изложба на фотографа Александър Сертев, който докосна балетните сърца

Мнозина не знаят, че авторът на най-известния плакат на Международния балетен конкурс във Варна

Първото събитие от празничния календар по случай 70-тата годишнина на НАТФИЗ

Тази седмица Учебеният драматичен театър на НАТФИЗ предтсавя първата си премиера за 2018 и

Вежди Рашидов: Обединяващото във всяко произведение е контактът с хората (интервю)

В навечерието на откриването на „Колекция Вежди Рашидов“ – един откровен разговор за изкуството

Модели в украшенията от колекцията Chaine d’Ancre Punk
Не са обикновени бижутери като други, а Hermes!

„Създаването на накити за Hermes – това е непрекъснат процес на еволюция“ – бе

Изводи и поуки от „Международното биенале на стъклото – 2017“

Тази година Международното биенале на стъклото, логично, на основата на натрупания опит в развитието

Филмът “6 и 1 наум” може да бъде гледан безплатно

Българският пълнометражен приключенски филм „6 и 1 наум“ на режисьора и продуцент Лъчезар Петров

Картини на Рафаело Санцио от целия свят са събрани на мега изложба във Виена

Особеноста на този свръхгигантски проект е, че във виенският „Албертинум“ са изложени не само

Огнен спектакъл пред Народния театър в София

Тази година патронният празник на нашата столица се празнува три дни – петък, събота

Млади зографи получиха своите награди в галерия „Академия“

Днес галерия „Академия“ бе отново изпълнена с детски глъч и смях Родители и техните чеда

Александър Колдер. Nemo's Pad (фрагмент). Фото Robert Abets
„Парижкото биенале на антиквариата” става ежегоден „Салон на антиквариата”

 Многобройните скандали с парижките ювелири (и часовникари) се отразиха неблагоприятно на авторитета на Парижкото

Лятната Академия по изкуствата за деца завърши с удивителна за родителите им изложба-хепънинг

Всеки иска да бъде приятел с децата – НХА също. За това тя полага

Мат Деймън (в центъра)и негивия герой с умален ръст във филма-откритие „Смаляване на ръста“ (оригинално заглавие Downsizing), Photo: Black Bear Pictures
Киното, което ще (ни) покажат на фестивала във Венеция – градът на Свети Марко

Вече беше дадено началото на 74-тия пореден Международен филмов фест във Венеция. Ще видим

Боряна Венциславова
Боряна Венциславова: Ние сме част от колекция

На 13 септември в София се открива самостоятелна изложба на Боряна Венциславова, озаглавена “Ние

Част 2 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

Пресконференцията за изложбата Първата в ляво е Светлана Адаксина (с червения гердан), която е заместник

Част 1 :Изложбата „Енциклопедия на текстила“ в Ермитажа – разказ от древен Египет до днешния ден

„Платове, платове, платове; чужденци, чужденци, чужденци“ – това е първото нещо, което възниква като

Милосърдието- основна тема на тазгодишния Залцбургски фестивал

Милосърдие към какво и кого? Остава ли Залцбургският фестивал верен на себе си? Трябва ли и

Александър Тишлер: Художникът и властта – очарованието на скритата съпротива

Възпоменателна изложба за Тишлер открива Пушкинският музeй Тя предлага нов и съвременен поглед за творчеството

Джани Версаче – модно дефиле и лекция в негова памет бяха показани в София

Хората, които следят постиженията на висшата мода и днес на са престанали да си

Comicpalooza – зашеметяващ водовъртеж от образи и цветове

От 12 до 14 май в Хюстън, Тексас се проведе десетото юбилейно издание на

Roadburn Festival

Roadburn Festival е международен фестивал на изкуствата, който се провежда всяка година през април